BURHANİYE’DE YEŞİL ZEYTİN ALIMINA BAŞLANDI

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, yağmurların düşmesinin ardından yeşil zeytin hasadına başlandı.

21 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
BURHANİYE’DE YEŞİL ZEYTİN ALIMINA BAŞLANDI






Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, yağmurların düşmesinin ardından yeşil zeytin hasadına başlandı.
Hasadın başlamasının ardından kurulan eleklerde sınıflandırılan zeytinler, 6 ay sonra sofralara gelecek. Yeşil zeytin hasadının başlamasıyla birlikte alım merkezlerinde elekler kuruldu. Sınıflandırılan zeytinler için iriliklerine göre 1 lira ile 3 buçuk lira arasında fiyat belirlenirken fiyat bazı üreticileri memnun etmedi. Bazı üreticiler fiyatın iyi olduğunu ancak, yeterli ilaçlama yapılmaması yüzünden salamuralık yeşil zeytinin azlığından yakındı. Uçakla ilaçlamanın yasaklanmasının ardından yer aletleriyle ilaçlama yapamayan üreticiler, zeytinlerde oluşan kurdun ürünün yere dökülmesine neden olduğundan yakındı.
Fiyatların azlığından yakınan İbrahim Alkaya, “Zeytinciyiz. Çocukluğumuzdan beri zeytin içindeyiz büyüyoruz. Fiyatlardan memnun değiliz. Yeşil başladık sıyırmaya. Toplamaya başladık. Satıyoruz. Fiyatlardan memnun değiliz. 3 buçuk liraya alıyorlar bizden. Ancak, işçinin parasını çıkarıyoruz. Memnun değiliz yani” dedi. Hüseyin Pehlivan da “ Bu sene zeytinde kurt çok olduğu için . İlaçlama olmadığı için zeytinin yarısı yere inmektedir. Bu ilaçlamanın uçakla ilaçlamanın yeniden olmasını istiyoruz.”dedi.
Tekin Köse de, “Zeytin hasadı başlamıştır. Fiyatlarımız çok iyi. Fiyatlardan gayet memnun üreticiler. Fakat zeytin kurdu ve zeytin sineği mahsulün yüzde 30’unu yere indirdi. Zeytin dibe düştü. Bir de tane zeytinlerde şu anda çok kurt var. Bu da kaliteyi düşürmekte. Üretici zor durumda. Bu ilaçlama olsaydı. Üretici bu kadar daha para kazanacaktı. Kurt olduğu için çoğu üretici zeytini eleyememektedir. Tabi bu yağa da yansıyacak. Asit oranları yükselecek. Fiyatlarımız iyi. Fakat kalite çok düşük. En düşük fiyat 1 liradan başlıyor. 3 buçuk lirada kadar alınmakta. Yağlık 1 lira. En iri zeytin 3 buçuk lira. Fiyatlar iyi. Fakat kalite yok” dedi. Gıda mühendisi Kazım Karabıyık da, “Her geçen gün yeşil zeytin tüketimi ülkemizde atmaktadır. Bu sene yeni mahsullerimiz toplanmaya başlanmıştır. İşçilerin tarladan toplamış olduğu zeytinler eleklere gelmekte. Burada sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırılan zeytinler doğal fermantasyon yöntemiyle işlenmesi için su havuzlarına atılmakta. Burada 4-5-6 ay boyunca fermantasyona uğrayan zeytinler daha sonra çizilerek soframıza hazır hale getirilmektedir. Bunun için de doğal bir yöntem seçilmektedir. Katkı maddesi kullanılmayan bu zeytinlerin tadına her zaman varabilirsiniz. Doğal fermantasyon yöntemiyle işlenen yeşil çizik zeytinlerde hiç bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Bu zeytinler sadece limon tuzuyla ekşilenmekte ve ambalajlanarak satışa sunulmaktadır.” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.