IŞİD İle YPG, Türkiye Sınırında Çatişiyor

SURİYE'nin Halep kentine bağlı Kobani ilçesini ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile YPG güçleri Türkiye sınırında çatışıyor. Şiddetli çatışmalar devam ederken silah sesleri sınır hattı boyunca duyuluyor

26 Eylül 2014 Cuma 14:10
IŞİD İle YPG, Türkiye Sınırında Çatişiyor






IŞİD İle YPG, Türkiye Sınırında Çatişiyor

Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL- Metin Faruk TAMER/SURUÇ (Şanlıurfa), () - SURİYE'nin Halep kentine bağlı Kobani ilçesini ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile YPG güçleri Türkiye sınırında çatışıyor. Şiddetli çatışmalar sırasında sık sık meydana gelen patlamalar Türkiye tarafında tedirginliğe yol açarken, Suriyelilerin evlerini terk ederek Türkiye'ye kaçışı da devam ediyor. 
IŞİD kontrolünü elinde tuttuğu, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Rakka kentinin Telabyad ilçesi ile Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ilçesinin arasında bulunan, Halep'in Kobani ilçesini ele geçirmek için 10 gün önce, doğu ve batı yönlerinden saldırı başlattı.
Türkiye sınırındaki bu hatta IŞİD militanlarının tamamen söz sahibi olmak için ihtiyaç duyduğu Kobani'yi ele geçirmek için başlattığı saldırı sırasında kullandığı güzergah üzerindeki köyleri ele geçirdi. IŞİD'in hızlı ilerleyişi sırasında 20 kadar köyde çatışma çıkarken, onlarca köyde yaşayan Suriyeli Kürtler ise bu tehdit karşısında evlerini boşalttı ve Türkiye'ye sığındı. 
SINIRDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMA
Birkaç gündür aralıklarla çatışmaların olduğu sınır hattında; bu sabah saatlerinden itibaren çatışmanın şiddeti arttı. Tansiyonun yükseldiği sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, önceki günlerde Kobani'nin Siftek Köyü'nde bulunan IŞİD militanları yaklaşık 1 kilometre ilerleyerek Zorova Köyü'ne ulaştı.
Suruç'un Karaca Mahallesi'nin hemen karşısında yer alan Zorova Köyü'nde YPG ve IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaşırken, sık sık duyulan patlama ve silah sesleri hem Türkleri hem de sınırı aşan Suriyelileri tedirgin etti. Bu arada Karaca Mahallesi'nin yüksek noktalarına çıkan onlarca kişi de şiddetli çatışmaları meraklı gözlerle izlemeyi sürdürdü.
Çatışmalar sırasında zaman zaman Türkiye sınırına 100-150 metre mesafede ateşlenen havanların yükselen dumanlar heyecana yol açtı. Bu arada IŞİD tehditinden kaçan bazı Suriyelilerin ise sınır tellerinin bulunduğu bölgede tedirgin şekilde beklediği görüldü.

GEÇİŞLER DEVAM EDİYOR
Geçen hafta ilk olarak 11 ayrı noktadan Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler, 3 gündür kaçışların azalmasıyla birlikte sadece Yumurtalık bölgesinden Türkiye'ye geçiş yapıyor. Zırhlı araçlarla yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı Yumurtalık bölgesinden öğle saatlerinden itibaren geçişlerine izin verilen çoğunluğu kadın ve çocuk olan Suriyeliler, Türkiye tarafına alındıktan sonra polisler tarafından üst aramasından geçiriliyor.
Yanlarında getirdikleri eşyaları da aranan Suriyeliler, AFAD'ın mobil TIR'ında yapılan kayıt işlemi ve çocuklarının aşılanmasının ardından minibüs, midibüs, otobüs ve kamyonlarla Suruç ilçe merkezine götürülüyor.
HAYVANLARA SU VE YEM VERİLDİ
Bu arada sınır hattında onlarca aracın yanı sıra binlerce küçük ve büyükbaş hayvan da bekleyişini sürdürüyor. Sürülerini Türkiye'ye geçiremedikleri için sınır hattında günlerdir bekleyişini sürdüren besicilerin talebi üzerine önceki günler olduğu gibi bu sabah yine Suruç'tan getirilen saman balyaları iş makineleri ile sınır tellerinin üzerinden Suriye tarafına gönderildi. İş makineleri ayrıca besicilere tankerlerle de su vererek sınır hattındaki hayvanların telef olmasını önledi.
Öte yandan günlerdir bölgede sık sık görülen toz fırtınası sınır hattındaki görevlilerin çalışmalarını bugün de olumsuz etkiledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.