MEVSİM GEÇİŞLERİNDE GRİBE YAKALANMAYIN

Uzmanlar, hava sıcaklığı değerlerinin gün boyunca değiştiği mevsim geçişlerinin en sık karşılaşılan hastalığı olan gribin, doğru tedavi edilmediğinde sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabildiği konusunda uyarılarda bulundu

28 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE GRİBE YAKALANMAYIN






Uzmanlar, hava sıcaklığı değerlerinin gün boyunca değiştiği mevsim geçişlerinin en sık karşılaşılan hastalığı olan gribin, doğru tedavi edilmediğinde sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabildiği konusunda uyarılarda bulundu.
Özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları, kanser hastaları ve sağlık çalışanları gibi risk grubunda bulunanların daha dikkatli olmasının gerektiğini bildiren Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nde görevli Op.Dr. Hasan Yılmaz, gribin yüksek ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısıyla seyrettiğini kaydetti.
Hastalığın bulaşıcılığının, belirtilerin görülmesinden 1 gün önce başladığını belirten Op.Dr. Hasan Yılmaz, 7 gün süresince devam edebildiğini ifade etti.
Enfeksiyonun öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının ağız, burun mukozası ve göze teması ile yayıldığını vurgulayan Op. Dr. Hasan Yılmaz, şöyle konuştu: “Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız elle kapatıldığında virüs ellere, oradan da dokunulan çeşitli yüzeylere bulaşır. Hasta olmayan insanlar bu yüzeylere elle temas eder, ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirir ve hastalık etkenini alır. Bir metrelik mesafe bulaşma için riskli alandır. Virüs 0-4 °C arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturur.”
UZMAN KONTROLÜNDE TEDAVİ OLUN
Gribal enfeksiyon tedavisinde burnun açık tutulmasının önem taşıdığını anlatan Op. Dr. Hasan Yılmaz, şunları söyledi: “Burun kapalı olduğunda sinüsler boşalmadığından grip tedavisi daha zor olan sinüzit enfeksiyonuna neden olabilir. Grip ayrıca, östaki borusu tıkanıklığına da yol açarak orta kulak enfeksiyonlarına dönüşebilir. Bu nedenle grip mutlaka uzman doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Grip tedavisinde istirahat etmek oldukça önemlidir. İstirahat süresinin bulaşmayı önlemek için hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmesi gerekir. Bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli ve sigara içmemelidir.”
GRİPTEN AŞIYLA KORUNUN
Aşı olmanın, gripten korunmada en etkili yollardan biri olduğuna dikkat çeken Op.Dr. Hasan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Aşı yapıldıktan 2-3 hafta sonra vücut influenza virüsünü tanıyarak mücadele edip hastalık oluşumunu önleyebilir. Aşı canlı virüs içermediği için gribe sebep olmaz. Yaş ve kronik hastalıklar nedeniyle risk grubunda bulunan kişilerin, kalabalık ortamlarda çalışanların ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerekir. Grip aşısıyla gripten yüzde 100 korunma sağlandığı söylenemez. Ancak grip aşısı, binlerce grip mikrobu içerisinden sadece bir yıl önceki en sık karşılaşılan grip mikrobuna karşı koruyucudur. Aşı olunduktan sonra farklı bir virüse maruz kalınırsa gribe yakalanılması mümkündür. Gribe yakalanmamak için mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına aldanmayın, tedbirli giyinin, gribal enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas halinde bulunmayın, eğer gripseniz avuç içinize hapşırmayın, tek kullanımlık kağıt mendil ya da peçeteyle ağzınızı kapatın, el hijyenine özen gösterin, ellerinizi şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra ve kış aylarında normal zamana göre daha sık yıkayın.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.