(ÖZEL HABER) AÖF’DEN ÖRGÜN EĞİTİME DESTEK

Yaklaşık 1,5 milyon öğrencisi bulunan Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi (AÖF), hayata geçirmeye hazırlandığı Anadolu Kitlesel Açık Ders Malzemeleri (AKADEMA) projesiyle örgün öğretimde okuyan öğrencilere de ücretsiz olarak ders çalışma imkan

21 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
(ÖZEL HABER) AÖF’DEN ÖRGÜN EĞİTİME DESTEK






Yaklaşık 1,5 milyon öğrencisi bulunan Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi (AÖF), hayata geçirmeye hazırlandığı Anadolu Kitlesel Açık Ders Malzemeleri (AKADEMA) projesiyle örgün öğretimde okuyan öğrencilere de ücretsiz olarak ders çalışma imkanı sunacak.
Konuyla alakalı İHA’ya açıklamalarda bulunan AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, AKADEMA projesiyle Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim ve örgün programlarında okutulan tüm derslerin internet üzerinden isteyen herkese hiç bir önkoşul ya da ücret talep etmeden sunulacağını söyledi.
AKADEMA’nın Açıköğretim öğrencilerinin ve Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumları’ndan mezun olan herkesin, sonraki yaşam boyu öğrenim ihtiyaçlarını da hedef aldığını aktaran Prof. Dr. Özgür, “Örgün eğitim ders materyallerinin internet ortamında sunulması işlemine ise kısaca AKEDEMA olarak adlandırdık. Anadolu Kitlesel Ders Malzemeleri Portalını oluşturduk. Açık ders malzemeleri, 2001 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) öncülüğünde başlatılan ve bilgiyi üreten kurumların ürettikleri bilgiyi, hiçbir önkoşul ya da ücret istemeden kitlelerin kullanımına sunulması gerektiğini savunan bir yaşam boyu öğretim yaklaşımıdır. Üniversitemizde İnternete dayalı açık ders malzemelerinin sunumu 2008 yılında ‘Yunusemre Portalı’ ile başlamış sadece açıköğretim dersleriyle sınırlı kalmıştır. Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler ile hemen hemen tüm alanlarda bireylerin ihtiyaç duyduğu akademik bilgi ihtiyacını karşılamada AKADEMA temel bir kaynak olarak hizmet vermesi düşünülmektedir. Açıköğretim geleneğindeki ‘Açık’ ifadesiyle birebir örtüşen bu yaklaşım çerçevesinde Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim ve örgün programlarında okutulan tüm derslerin internet üzerinden isteyen herkese hiç bir önkoşul ya da ücret talep etmeden, bireysel özelliklerine göre istedikleri yerde istedikleri kadar kullanabilmelerine açmayı planlanmaktadır. AKADEMA Açıköğretim öğrencilerinin ve Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumlarından mezun olan herkesin sonraki yaşam boyu öğrenim ihtiyaçlarını hedef almaktadır. Bu proje kapsamında amacımız tüm ders materyallerini sayısal hale getirmek ve isteyen herkesin erişimine cep telefonlarından, tablet ve masaüstü bilgisayarlardan ve televizyondan yani dört ekrandan erişimine açmak. Öğrenciler ve tüm kullanıcılar teknoloji odaklı ve esnek olarak üretilen, sürekli güncellenen bu materyallere, her yerden istenilen zamanda ve her platformdan erişebilecekler, sunulan bu materyallere hiçbir donanım ve işletim sistemi kısıtlaması olmadan masaüstü bilgisayarlardan, tabletlerden ya da akıllı telefonlardan rahatlıkla kullanabilecekler” dedi.
“AÜ TÜM DÜNYAYA DERS SUNUMLARI SAĞLAMAKTIR”
Özgür, AÜ’nün Türkiye’deki üniversitelerin yanı sıra dünyadaki üniversitelerde de ders sunumları yaptığını ifade ederek, “Yaşamboyu öğrenme odaklı bir üniversite olarak amacımız bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerle herkese daha fazla öğrenme ortamı oluşturan, öğrenmeyi öğreten, öğrenci merkezli, bir yapıda üniversitemiz eğitim öğretim sisteminde var olan tüm dersleri sayısallaştırmak ve uluslararası arenada lider bir konumda olmak için başta ülkemizdeki üniversiteler olmak üzere tüm dünyaya ders sunumlarını sağlamaktır. Sonuç olarak üniversitemizin rekabet ortamında yerini alabilmesi, saydamlık ve hesap verilebilir bir yapıda girişimci olarak, bilgi ve iletişim teknolojileri odaklı, esnek ve çeşitlilik içinde hizmet üretebilmesi, kendisine kaynak oluşturabilmesi, uluslararsılaşarak dünyada artan açık ve uzaktan eğitimin pastasından pay alabilmesi, öğrenci ve öğretim elemanlarının hareketliliğini sağlayabilmesi için bu projeler çok önemli” diye konuştu.
AKADEMA’nın Ocak 2014’te kullanıma açılmasının planlandığı bildirildi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.