SESSİZ KATİL KARBONMONOKSİT

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr.

21 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
SESSİZ KATİL KARBONMONOKSİT






Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Ruslan Abdullahev, korbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyararak, “Karbonmonoksit sessiz katildir” dedi.
Kış aylarında vatandaşların korkulu rüyası olan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini karşı alınacak basit önlemlerin hayat kurtaracağına dikkat çeken Anestezi Uzmanı Dr. Ruslan Abdullahev, şunları kaydetti:
“Hiç fark ettirmeden tüm eve yayılabildiği için karbonmonoksit tıp dünyasında sessiz katil olarak tabir ediliyor. Vücutta etkisini hemoglobine bağlanarak gösteriyor. Yani hemoglobinin esas görevi; oksijen alıp karbondioksiti dışarı atmaktır. Bu sebeple de görevini yerine getiremiyor ve etkilerini göstermeye başlıyor. Hafif zehirlenmelerde sersemlik, baş dönmesi, kulak çınlaması, mide bulantısı gibi hafif semptomlar olabiliyor ve vatandaşlarımız bunları göz ardı edebiliyorlar.
Ciddi zehirlenmelerde ise yine aynı belirtilerle başlıyor. Bunlar ilerleyerek bilinç kaybı ve komaya kadar gidiyor. Bunun dışında göğüs ağrısı, çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları ve kalp krizine kadar ilerleyebiliyor.
Karbonmonoksit odun veya kömürün yeterince yanmaması sonucunda ortaya çıkıyor. Evlerimizi yeterince havalandırarak, odun ve kömürümüzün iyi yanıp yanmadığını kontrol ederek ve kombilerimizin bakımlarını yaptırarak bunları önleyebiliriz.
Özellikle rüzgarlı havalarda bazen gaz geri tepebiliyor. Bu sebeple dışarıya açılan boruların yönünü değiştirilebilir şekilde yapmamız gerekiyor. Karbon monoksit sensörü kullanabiliriz. Zehirlenmelerde en ufak şüphede bile uzman hekime başvurulması gerekiyor. Hasta bilinçsiz ise hasta yakınları yakından takip etmesi gerekiyor.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.