Yeni yıla girerken hayatımızda da yeni değişiklikler olacak; vergi artışlar, yeni kanuni düzenlemeler... Bunlardan biri de, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasasındaki değişiklikler. Avrupa Birliği uyum yasaları gereği her gün yeni bir uygulama ile karşılaşıyoruz.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından zaman geçtikçe, kanunun yükümlülüklerinin ayrıntıları yavaş yavaş netleşmeye başladı. 1 Ocak 2013 den itibaren de hayatımızın içinde hepimizi ilgilendiriyor.

Bir kişi bile çalıştıran işyerine iş sağlığı ve güvenliği şartı getiren yasa  1 Ocak 2013 ten itibaren yürürlüğe girdi. Tüm iş ve işyerleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymak zorunda.

Kanunda yer alan "APARTMANLAR" ında bu yasa kapsamında olması kanunun en dikkat çekici  maddesi.

Apartmanlarda da İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulanacak olması bütün apartman sakinlerini ister istemez tedirgin etti. 

Türkiye genelinde istatististiki verilere göre; 2 milyona yakın apartman bulunmakta. Dolayısıyla, 15 milyon'u aşkın konutu ilgilendiren bu yeni durumu nasıl yorumlamak gerekir?

 

Hayatımıza yeni giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre; 8 ve daha fazla daire varsa , Apartman Yönetim Kurulu oluşturulması gerekiyor. Hatta, eğer fuoiloil ve kalorifer merkezi sistemi varsa bu Apartman Yönetim Kurulu mecburidir.

Apartman  Yönetim Kurulunun;  başkanı, kapıcısı vb. görevli ve çalışanları yeni yasa gereği işletme statüsüne girdiğinden, SGK ve İ.S.G. yasal mevzuatlardan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar.

Bu nedenle, apartmanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorundadırlar. İllaki Hemşire ve Sağlık Görevlisini Apartmanın içine alarak çalıştırmak zorunda değiller. İsterlerse "Sosyal Güvenlik Ortak Sağlık Güvenlik Şirketin"den de bu yardımı alabilirler. Yani tıpkı  Kamu ve Özel kurumların personel hizmeti aldığı,"Güvenlik ve temizlik Şirketleri" gibi, hayatımıza yeni yeni giren  SGOSG. yetkili şirketleri ile anlaşma yaparak hizmet alımı daha kolay yoldur.

 

Dikkat edilmesi gereken önemli konu, Apartman yöneticilerinin bu konuyu ihmal etmemeleridir. Nasıl olsa 10 işçi altında çalışanı olacağından İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ücretini devlet ödemektedir. Eğer ihmal edilirse, bir kalorifer kazanı patlaması vb. iş kazlarında işveren konumundaki yönetici ve kişi cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalacaktır. Bizden aydınlatılıp uyarılması... Mehmet Ballı/2013

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.