İsrail ile Türkiye arasındaki yılan hikayesine dönmüş olan Mavi Marmara ve tazminat anlaşması İsrail eski Genelkurmay Başkanı’nın tutuklanması ile ilgili mahkeme kararı ile oldukça değişik bir boyut kazanma safhasına girmiştir.

Hatta bu adım ile Sayın Bülent Arınç'ın yakında imzalanır, eskiye döneriz açıklamaları adeta havada kalıyor ve Türkçesi iş gittikçe bir yerlere sarıyor.

Bu kararı nasıl okumak lazım?

İSRAİL, ERDOĞAN’IN CAN SİMİDİ

Ben defalarca yazdım ve tekrar hatırlatmak ihtiyacı görüyorum.

İsrail, AKP ve Erdoğan'ın can kurtaran simididir. Ne zaman kendisi ve partisi sorun içindeyse ortaya bir ‘İsrail sorunu’ veya ‘Dölü’ atılır ve kendi seçmeni rahatlatılır. Kendince Milli bir olgu saydığı İsrail aleyhtarlığı çerçevesi içinde bir çıkış yolu veya oy arttırma imkanı bulunur. İsrail karşıtlığı AKP için daima çıkış yolu olmaya devam edecektir. Bu para ediyor.

Bu kez de Soma faciası ile oldukça yıpranan AKP ve özellikle Başbakan’ın imajı, İsrail kartı ile tazelenmek istenmiş ve bu karar çabuklaştırılmıştır.

İyi de yargı bağımsız değil mi? Hayır değil, ne yazık ki olmadığını ve yargının bir takım mahkemelerinin isteyen devletin hatta bazı odakların istemi ile hareket ettiğini içimiz burkula burkula gördük yaşadık.

İşin en komik yanı aslında bağımsız mahekemelerin kararlarının değiştirilebileceğini, sabahtan akşama kararların istenildiği gibi keyfi ,siyasi farklılıkalr ile uygulandığını okuduk bu sütünlarda.Sadece Odatv'de değil bütün basında örnekleri eksik değil.

TAZMİNAT KARŞILIĞI AÇILMIŞ DAVALARIN BİTİCEĞİ TAAHÜDÜNÜ AKP YERİNE GETİREMEZ

Daha da ilerisi İsrail ile yapılan anlaşma taslaklarında Tazminat karşılığı İsrail askerleri ve ordusu aleyhinde açılmış davaların düşürüleceği bile taahhüt edilmiş.

Gerek İsrail Dışişleri gerekse İsrail Başbakanlık Basın Danışmanı nezdinde, defalarca yazılarımda bu maddenin, yani Türk tarafının bunu yerine getiremeyceğini ifade ettim. Aynen İsrail tarafının Gazze Ablukasını kaldıramayacağını söylemiş olduğum gibi.

Ancak İsrail tarafında halâ; Türkiye'de Erdoğan isterse mahkemeyi bile değiştirir imajı yerleşmiştir. Yani hukuk maalesef uluslararası platformda bile saygınlığını kaybetmiş durumdadır.

Peki ne olacak şimdi? İsterseniz bunu ''n'olcek şimdi'' diye de okuyabiliriz .

(Laf Levent Kırca Vatan Konverse reklamına aittir)

ANLAŞMA ÇIKMAZA GİRER Mİ

İsrail tarafı bunu ikili ilişkilerde özellikle tazminat anlaşmasında bir hamle olarak görecektir. Ve bence de çok yanlış değildir.

İmzalandı imzalanıyor derken anlaşma ihtimali çıkmaza girer durumda. Peki neden?

Nedeni bana göre; Natanyahu hükümetinin bu anlaşmanın kuyruğuna GAZ anlaşmasını takmasından kaynaklanmaktadır. Bilmeyenler için İsrail Türkiye'ye Kıbrıs açıklarında çıkartmaya başladığı doğal gazı satmaya çalışıyor. Yanlış anlamayın Türkiye de bu gazı İsrail'in satmaya çalıştığından daha fazla almak ve belkide senede 4-5 milyarlık bir tasarruf temin edeceği bu anlaşmayı istiyor.

Ancak bu anlaşmanın kuyruğunda ise başka bir zaruret vardır, İsrail ve anlaşmanın selameti açısından. Kıbrıs sorunun çözülmesi. Yani gaz alım satımının gerçekleşebilmesi için Güney Kıbrıs ile KKTC arasında anlaşma sağlanması gereklidir. İşte natanyahu hükümeti bu anlaşmanın gerçekleşebilmesi için Kıbrıs sorunun halledilmesi gerektiğini hatırlatmış.

AKP hükümeti de bir santraç oyunundaki gibi bunun karşılığında İsrail Eski Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve diğer askerlerin tutuklanması kararını onaylamış. Yani bu kararın bu safhada çıkması bunun bir hamle olduğu görüşümü destekler mahiyette.

İsrail tarafı da kötü bir satranç oyuncusu değildir. Hatta İyi de tavla oynarlar.

Gaz anlaşması iki taraf için de çok önemlidir. Bu nedenle İsrail tarafının bu hamleye nasıl karşılık vereceğini ve oyunun ne hal alabileceğini kestirmek zor. Bana kalırsa AKP'nin tavrının esas sebebi, iç siyasette kendisini toparlamadaki ısrarı.

İsrail bunu anlar ve herhangi bir tepki vermezse, gaz uğruna bunuda sineye çekip taraflara zaman kazandırmak da isteyebilir.

Maksat gaz almak ve satmak ise bu kararın parlamentoya getirilerek değiştirilebileceğini düşünmeye ve kendi iç dinamiklerinde zaman kazanılabilir. Sanırım kimse Gabi Aşkenazi'nin Silivri’ye kapatılacağını düşünmüyordur. Yani Silivri ille de bir genelkurmay başkanını ağırlamak zorunda değildir. Ve bu karar değiştirilmez ise İsrail ie Türkiye arasındaki anlaşmalar ve uzlaşmanın daha çok zaman alacağını kestirmek zor değil.

Bekleyip göreceğiz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.