BAYRAKLAR TAŞINIRKEN

Prof. Dr. Ali Osman Özcan

aozcan@skyturk.net

    Türk milleti, kendi bayrağına tarih boyunca sahip çıkmış; bayrağını daima dik tutmayı, yere düşürmemeyi öğrenmiş bir millettir. Tarih boyunca alemdarlarına, sancaktarlarına, bayraktarlarına saygıda kusur etmemiştir. Dua ederken bile “Kıyamet günü Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sancağı altında toplanan kullarından eyle. ” diye dua etmektedir.

    Bayrak; bir milletin, bir topluluğun veya kuruluşun simgesi olarak kullanılan renk ve biçimle özelleştirilmiş, genellikle dikdörtgen biçiminde kumaş olarak tanımlanmaktadır. Bayrağın bir milletin, bir topluluğun simgesi olma yanında bir imge olma özelliği de vardır. Bayrak açılması, bu millet için gönüllü asker toplama ya da bir ülkü yolunda toplanmaya çağırma anlamına gelmektedir. Türk milleti geçmişte olduğu gibi şimdide gidilecek geleceğe yürüyüşünde ay yıldızlı bayrağı simge ve imge olarak kavramlaştırarak onu kutsallaştırmıştır. Bayrağın altında toplanmak aynı ülkü doğrultusunda hareket etmek anlamına geldiği gibi bir sevinci ve kıvancı da içermektedir. Bayrağı yarıya indirmek yas ilân etmek, tasa ve üzüntüleri belirtmektir.

    Bayrakların dik tutulması, dalgalanması, bayrak dikilmesi millete güven duygusu aşılar. Geleneğimizde ev yapan kişi, evinin üzerine bayrak diker ve mesajını kendinden olanlara ve başkalarına iletir. Bu mesaj “Ey bu bayrağı görenler! Bu ev, bu bayrağa mensuptur. Ben de o topluluktanım” biçimindedir. Bayrak düğün evlerinde, asker uğurlamalarında, mutlu günlerinde, şehit evlerinde kaderde, kıvançta, tasada ve üzüntüde bir ruh ortaklığını dile getirir. Tarih boyunca millet bayraklaşmış ve bayraklaşan kişilerine saygıda kusur etmemiş, onları hürmetle yâd etmeyi bilmiştir.
Türk milleti günümüzdeki kültür fırtınasında da kendi bayrağını yere düşürmemenin bilincindedir. Batı denilen Yahudi-Hristiyan cemaatinin geleneksel ve gelenekleşmiş idealine de bayrağıyla karşı çıkarken ne sızlanacak ne de mızmızlanacak bir ruh gücü ve direnci gösterecektir.

    Bayrak milletin yaşadığı ve yaşantıladığı kaderle boğuşurken sığınacağı güvenli bir limandır. Bayrağın dikey olarak taşınması millete güven verirken yatay olarak şehitlerin üzerine örtülmesi veya düşmanların eline geçmesi milleti bir keder ve üzüntüye sevk edici bir işleve sahiptir. Milletin tekrar gidilecek geleceğe doğru yürüyüşünde bilge misafirler taşıdıkları bayrakla yol gösterici olacaklardır. Bayrağın dalgalandığı ve dolaştığı yerler, millete kendi gücünü hatırlatırlar. Bayrağını kaybeden bir millet, millet olma özelliğini de kaybetmiştir.

    Bayrak, geçmişten geleceğe millete uzun yolları kat ederken de önderlik yapmış, yerine göre şehit mezarlarında gölgelik olarak şehitlerin ruhuna yoldaş olmuştur. Milletle beraber Türk bayrağı bir yoldaş olarak küreselleşen dünyada dalgalandığı ve dolaştığı her yerde millete bir gençlik ruhu vermektedir. Millete gideceği yolu çizmekte onu yarı yolda bırakmamaktadır. Şehit cenazelerinde bayrağın yatay olarak örtülmesi değil dik tutulup taşınması gerekmektedir. Örtü olarak örtülmesi ruhları üzüntüye sevk etmekte dik tutulması ise sevinç ve güven vermektedir. “Devlet-i ebed müddet” anlayışı bir imge ve simge olan Türk bayrağının kıyamete kadar var olacağını içerir. Şehit askerlerimizin mezarları başında dalgalanan Türk bayrakları, coğrafyanın da tapulu hâle geldiğinin göstergesidir. Bayraklaşan kahramanların bayraklı türbeleri, bayrağın anlamını ne kadar güzel ifade eder.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.