Belçika'da patlayan terör bombaları ve Edward Joris

Türk milletinin terör ve anarşiyle tanıştığı kanlı Yıldız Hamidiye Camii Saldırısı'nı hatırladınız mı?

Belçika'da patlayan bombalarla, 'Sultan Abdülhamid'e yönelik saldırının ne alâkası ne ilgisi var' diyenleriniz olabilir elbette.


Ankara'da PKK terörüne kurban giden 37 vatandaşımızın daha kanı kurumadan, ikinci saldırı bu kez İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde gerçekleşti. Üç gün sonra Belçika'da AB'nin kalbi sayılan Brüksel'de metro ve havalimanını hedef alan 3 ayrı bombalı saldırıda şimdiye kadar en az 36 kişinin öldüğü duyuruldu. 80 kiloluk patlayıcı kullanılan bombanın yapımını gerçekleştiren Charles Edouard Joris, İstanbul polis kayıtlarına Edward Joris olarak girdi

Belçika tarihinin en şiddetli terör saldırısı elbette üzücü. Bunun ötesinde bugün İngiliz gazetesi The Independent hem AB üyesi ülkelere hem de İngiliz hükümetine önemli bir soru yöneltiyor. 'Belçika'daki saldırıya gösterdiğiniz hassasiyeti neden Ankara saldırısına göstermediniz?'

Öyle ya, daha Hollanda parlamentosunda Türk kökenli milletevkilinin 'Ankara saldırısı sonrası can verenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu' talebi 'Vakit yok' gerekçesiyle geri çevrilmişti.

Yani Türk'lerin acısına ayıracak 1 dakikalık zamanı bulamayan batılı ülkeler şimdi Belçika'da öldürülen siviller için peş peşe yas ilan ediyorlar.
Biri IŞİD, digeri PKK terörü, sonuçta masum insanlar can verirken neden bu ayrımcılık yapılıyordu ki?

Sorular peş peşe gelmeden biz yine Abdülhamit Han döneminin İstanbul'una geri dönelim. Bakalım bu satırları okuduktan sonra Brüksel katliamında can verenler için neler düşüneceksiniz?

Belçikalı anarşist Edward Joris, şu meşhur Singer dikiş makinalarının satış ve pazarlaması için geldiği Osmanlı Toprakları'nda gizemli bir yabancıdır. Avrupalı anarşistlerin hazırladığı almanakta Edward Joris'i 'Ermeni yoldaşlarına ülkesinden görevli memur olarak giden sosyalist genç' olarak bahseder. Derin ilişkileri vardır. Fransa, Hollanda ve Almanya'daki bazı anarşist gruplar Edward'ın İstanbul'a gitmeden önce patlayıcı eğitiminden geçmiştir.

Tarihte Yıldız Suikastı olarak gezen olay 21 Temmuz 1905 günü meydana geldi. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'e karşı düzenlenen suikastin sorumluluğunu Ermeni Devrimci Federasyonu üstlendi. Federasyon içerisinde çok sayıda Ermeni terör örgütünün yer aldığını belirtmekte fayda var. Yıldız Hamidiye Camii önünde patlatılan bombanın hedefi Abdülhamit Han ve beraberinde Cuma Namazı kılmaya gelen saray erkanıydı. Abdülhamit Han'ın namaz sonrası cami imamıyla ayak üstü sohbeti mutlak ölümden kurtardı.

Dışarıda patlayan bomba o gün Cuma Namazı'ndan çıkan 26 kişinin ölümüne neden olmuş 56 kişi de yaralanmıştı. Kanlı eylemi soruşturan dönemin İstanbul polisi eylemi planlayan ve bombayı yapan ekibin içinde Belçika vatandaşı Edward Joris olduğunu ortaya çıkarır.  Öyle ki bombanın yapımında kullanılan Melinit adlı kimyasalın ithalatını bizzat kendisi gerçekleştirir. Maceralı bir taşıma işlemenin ardından bombanın ana maddesi Belçikalı teröristin Pera'daki evinde saklanır.

Osmanlı topraklarına atılan terör fitnesinin mucidi Belçikalı terörist Edward Joris'tir, bombacı katilin torunları bugünlerde ne düşünür pek bilinmez ama, bu topraklara kan dökmek için gelen bir teröristin geride bıraktığı nesillerin çektiği acı için bugün pek de üzüleceğimi sanmıyorum.

110 yıl önce İstanbul'da bir ibadethane önünde yüzlerce insanın ölümünü planlamış ve bunu hayata geçirmek için zerrece tereddüt etmemiş Edward Joris'in torunları bir asırdır savaşla, zulüm ve terörle boğuşan ortadoğu halklarını umarım biraz olsun anlamıştır.

Son bir not: Abdülhanit Han, Edward Joris'i saldırıdan iki yıl sonra yayınladığı bir fermanla affetmiştir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.