Göktürk-2 Uydusu Dünya Etrafındaki Kutupsal Yörüngesinde 10.000'inci Turunu Tamamladı

ANKARA, () - TÜRKİYE'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2, Dünya etrafındaki kutupsal yörüngesinde 10.000'inci turunu 01 Kasım 2014 tarihi itibarıyla tamamladı. 18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderilen...

10 Kasım 2014 Pazartesi 13:07
Göktürk-2 Uydusu Dünya Etrafındaki Kutupsal Yörüngesinde 10.000'inci Turunu Tamamladı






ANKARA, () - TÜRKİYE'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2, Dünya etrafındaki kutupsal yörüngesinde 10.000'inci turunu 01 Kasım 2014 tarihi itibarıyla tamamladı.

18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderilen Türkiye'nin uzaydaki gözü Göktürk-2 uydusu geçtiğimiz hafta içerisinde yörüngede 10.000'inci geçişini başarı ile tamamlamıştır. İki yıllık süre içerisinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Ahlatlıbel-Ankara'daki Keşif Uydu Tabur Komutanlığında bulunan uydu yer istasyonundan Göktürk-2 uydusu ile yaklaşık 4000 defa iletişim kurulmuş ve 4800 adetten fazla görüntüleme görevi başarı ile icra edildi. Bu süre zarfında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve kamu kuruluşlarının görüntü talebi karşılanmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerinden görüntüleme yapılarak 9.850.000 km²lik alanı kapsadı. Kapsanan bu alanın 1.650.000 km²lik kısmı ise Türkiye üzerinde bulunuyor.

Göktürk-2 uydusu yer yüzeyinden 685 km yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş olup, Dünya etrafındaki bir turunu 98 dakikada tamamladı. Uydu ile gündüz ve gece olmak üzere iki periyotta ve toplamda 5-6 defa değişken sürelerde iletişim kuruldu. Göktürk-2 Uydusu; spot, geniş alan, şerit ve stereo görüntüleme kabiliyetleri ile Dünya'nın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde yer istasyonuna aktarma kabiliyetine sahip. Milli imkânlarla geliştirilen ve üretilen Göktürk-2 uydusu ile Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın görüntülenmesi hususunda herhangi bir uluslararası kısıtlamanın söz konusu olmadığı belirtildi.

Ayrıca Göktürk-2 uydusu; yaklaşık 640 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kapasitede yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahip. Yerli imkânlarla geliştirilen uçuş bilgisayarlarını ve yazılımları kullanan Göktürk-2 uydusunun sağlık verileri, planlanan ömür değeri çerçevesinde normal seviyelerde seyretmekte olduğu öğrenildi.

FOTOĞRAF 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.