Kafeteryada servisler robot garsonlardan

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA'da, robotik teknolojiler alanında çalışmalar yapan Akınsoft firmasının yeni açtığı kafeteryada 2 robot, garson olarak hizmet veriyor. 'Ada' adı verilen 2 robot, siparişleri müşterilere servis ediyor....

27 Mart 2015 Cuma 12:42
Kafeteryada servisler robot garsonlardan






Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA'da, robotik teknolojiler alanında çalışmalar yapan Akınsoft firmasının yeni açtığı kafeteryada 2 robot, garson olarak hizmet veriyor. 'Ada' adı verilen 2 robot, siparişleri müşterilere servis ediyor.
Bir televizyon kanalında yayınlanan 'Kardeş Payı' adlı komedi dizisinde Ahmet Kural ve Murat Cemcir'in canlardırdığı iki kardeşin işlettiği kahvede bir robot, garson olarak hizmet ediyor. Müşterileriyle konuşup, siparişleri servis yapan bu robot garson uygulaması, Konya'ya hayata geçirildi. Robotik teknolojiler alanında çalışmalar yapan Akınsoft firması, daha önce 2 robot üretmişti. O robotlar verilen bazı konumları yerine getiriyor ve gösterilen nesnelerin ne olduğunu anlatıyordu. Firma, 2 yeni robot daha üretti ve bu robotlar, dün açılışı yapılan, firmaya ait kafeteryada garson olarak hizmet vermeye başladı.
Robotlar, hizmetlerini masaların arası ve servis yapılacak alana mesafe ve konum sensörleriyle donatılması sayesinde hizmet veriyor. Masada bulunan müşterinin siparişi, bir garson tarafından alınıyor. Bu siparişleri, önlüğü ve bandanası giydirilmiş 'Ada' adı verilen 2 robot, bilgisayar aracılığıyla numaralandırılan ve komutu verilen masaya doğru yönlendiriliyor. Kafe içerisindeki masalar arasında kendisi için hazırlanan özel yoldan geçen 'Ada' sipariş verilen masaya ulaştıktan sonra ilk olarak "Merhaba. Cadde Meram Kafe'ye hoş geldiniz. Lütfen servis alanın boş olduğundan emin olun" diyerek uyarıda bulunuyor. Daha sonra tepsiyi masanın üzerine bırakıyor. Birkaç saniye daha bekleyen robot "Afiyet olsun" diyerek geldiği yoldan tekrar servis alacağı mutfak bölümüne gidiyor. 1.5 metre boyu ve 30 kilo gram ağırlığındaki Ada, tepsi üzerinde yaklaşık 5 kilo gram ağırlığı taşıyabiliyor.

Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı bilgisayar yüksek mühendisi Özgür Akın, Türkiye’nin ilk robot garsonlarını ürettiklerini ve seri üretime geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Özgür Akın, 'Ada' adını verdikleri robotları, daha önce üretimini yaptıkları Türkiye’nin ilk insansı robotları Akıncı-1 ve Akıncı-2'den aldıkları miraslarla, laboratuvarlarda geliştirdiklerini belirtti. Ürettikleri robotun şu anda garson olarak restoranlarda kafeterya da hizmet verebilecek seviyeye geldiğini anlatan Akın, "Ada, mutfaktan servisi alıp istenilen masaya sipariş olarak götürebiliyor. Müşteri ile diyaloga girebiliyor. Ayrıca masadaki görüntüyü alıp şefe iletebiliyor. Bir problem durumunda şefin müdahale etmesini sağlayabiliyor. Çok yakın zamanda Ada’nın seri üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Bu tür kafeleri Türkiye’nin farklı şehir ve noktalarında görmeye başlayacağız" dedi.
Robotun tamamen mesafe ve konum sensörleriyle donatıldığını belirten Özgür Akın, robotun bataryalı ve sürekli şarj olduğunu, durmaksızın sürekli çalışabilecek bir alt yapısı bulunduğunu anlattı. Kafeterya olarak açtıkları mekanın aynı zamanda robotik uygulama merkezi olduğuna dikkat çeken Özgür Akın, "Buraya Türkiye’nin ilk robotik kafesi diyebiliriz. Bunun benzeri örneklerinden dünyada birkaç tane var" dedi.

FOTOĞRAFLI 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.