Küresel ısınmanın etkileri Büyük Veri ile inceleniyor

Tüm dünyadaki ekolojik dengeyi etkileyen iklimsel değişikliklerin araştırılması için toplanan veri setleri EMC’nin eşsiz büyük çözümleri kullanılarak işleniyor ve modelleniyor.

13 Temmuz 2015 Pazartesi 10:35
Küresel ısınmanın etkileri Büyük Veri ile inceleniyor






Küresel ısınmanın etkileri Büyük Veri ile inceleniyor

Istanbul, 13 Temmuz 2015 - EMC, kapsamlı büyük veri portföyünü kullanarak eşsiz bir bilimsel girişiminde yer aldığını duyurdu. Earthwatch Enstitü, Acadia Ulusal Parkı ve Schoodic Enstitü ile bir araya gelen EMC, küresel ısınmanın hayvanlar ve bitkiler üzerindeki etkilerinin araştırılması ve gerekli modelleri oluşturulması için veri gölü teknolojisinin kullanılmasını sağlıyor.

Tüm dünyada iklim değişikliği gözle görülür oranda yaşanıyor. Artan küresel sıcaklık, buzulların azalması ve artan olağanüstü hava koşulları her geçen gün iklim değişikliğinin ne denli yaşandığını gözler önüne seriyor. Tüm bu değişimin etkilerini küresel ölçekte hesaplamak kolay olsa da daha küçük ölçekteki etkilerini algılamak büyük bir zorluk getiriyor. İklimdeki değişiklikler doğrudan bitki ve hayvanların yaşamlarını da etkiliyor.

EMC
Fenoloji bilimi de iklim değişikliklerinin bitki ve hayvanların yaşam döngülerine etkisini araştırıyor. Bu araştırmalar sırasında hava durumu ve bitki örtüsü verileri, yaşam döngüsü zamanlamalarının belgelenmesi, geniş coğrafi bölgelerde saha gözlemlerinin yapılması gibi birçok yerden alınan verinin değerlendirilmesi ve modellenmesi gerekiyor. Böylece tüm kuruluşlardan alınan veriler bir araya getirilerek noktaların birleştirilmesi ve büyük resmin görülmesi amaçlanıyor.


Kuşların göç yollarıyla ilgili veriler toplanıyor

Küresel ısınma nedeniyle bilim insanları, kuşların göç yolculuklarını tamamlayamadıklarından endişe ediyor. Acadia Ulusal Parkı’nda küresel ısınmaya bağlı kuş göçlerinin araştırılmaya başlandığı pilot projede ilk adımlar atıldı. Doğu Kıyı Şeridi göç yolu için önemli bir nokta olan parktaki incelemelerde, kuşların göç yolculuklarında yaşadıkları zorluklar gözlemleniyor.

Proje kapsamında NOAA ve NASA’nın yanı sıra sivil bilim kuruluşları eBird, Kuzey Amerika Şahin Göç Birliği ve ABD Ulusal Fenoloji Ağı’ndan toplanan devasa veriler bir araya getiriliyor. Bu veriler birçok farklı teknolojiyi içerisinde bulunduran EMC Federasyonu sayesinde işleniyor ve modelleniyor. EMC, bu çapta verilerden anlamlı sonuçlar çıkarılması istendiğinde en iyi çözümü sunduğunu, sosyal fayda sağlayan en başarılı örneklerinden birine imza atarak gösteriyor.

Whenology ismi verilen proje ile daha önce ayrı olarak tutulan veri setlerinin işlenerek iklim değişimi, fenoloji ve kuş göçleri arasındaki bağlantının kurulması hedefleniyor. Geleceği yeniden şekillendiren EMC, sürdürülebilir bir iş yaşamının sürdürülebilir bir ekolojik dengeden geçtiğine inanıyor. Bu doğrultuda sosyal fayda içeren birçok farklı projeye imza atan şirket, Whenology projesine büyük önem veriyor.

Son Güncelleme: 13.07.2015 10:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.