Yaklaşık 2 ay önce 1985 yılında alımı durdurulan bekçilik sisteminin geri gelmesi için bir yazı kaleme almıştım. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in de bekçilik sistemi yeniden geri gelmeli yönünde beyanları oldu. Düşüncemi kayda değer bulup, bekçilik sisteminin geri gelmesi yönünde destek veren Palandöken’e teşekkür ederim. Konuya olumlu yaklaşıp 2 Nisan Cumartesi Resmi Gazetede bekçiliğin yeniden gelmesine ilişkin düzenleme yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, bakanlık yetkililerine ve çalışanları ile bu düzenlemeye onay veren Başbakan Ahmet Davutoğlu yönetimindeki Ak Parti iktidarına sonsuz teşekkür ederim.

-“İLK ETAPTA 2 BİN 234 KİŞİ ALINACAK”

Yapılan yeni düzenleme ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa dayanılarak yürürlüğe konulan, Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınav yönetmeliği değiştirilerek yeniden bekçi alımının önü açıldı. Bekçilik müessesesinin yeniden kuruluyor olması çok olumlu bir gelişme. İçişleri Bakanlığı tarafından ilk etap için 2 bin 234 kişilik Çarşı ve Mahalle Bekçisi kadrosu verildi. İçişleri Bakanlığı Valiler eliyle sınav düzenleyerek bekçileri kadroya alacak. Eskisi gibi mahallemiz ve çarşılarımız güven duyduğumuz bekçilerimize emanet edilecek. Halkımız artık güven içerisinde sokağa çıkacak. Bu gelişmeyi huzur ve güvenlik adına çok önemsiyorum. Hatta İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın gündüzleri de sokakların polislere zimmetlenecek olmasını açıklaması kayda değerdir. Neden önemsediğime gelince huzur, güvenlik, ekonomi, iç ve dış turizmin gelişmesi, işsizlik rakamlarının aşağı çekilmesi, enflasyonun düşürülmesi bakımından bu karar çok önemli ve zaman kaybedilmeden uygulamaya konulmalıdır.  

-“30 YIL SONRA BEKÇİLERİMİZE KAVUŞTUK”

Son yıllarda artan hırsızlık, asayiş ve güvenlik olaylarının önüne geçilmesi için 1985 yılında alımı durdurulan bekçilik müessesinin 30 yıl aradan sonra yeniden uygulamaya konulması ve Mahalle ve Sokakların polise zimmetlenmesi yönünde yeni bir uygulamanın da beraberinde hayata geçirilmesi ile şehirlerde huzur, güven ve asayişin sağlanması insanları rahatlayacak, ticaret canlanacak. Buna paralel iç ve dış turizmde yaşanan sıkıntılar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Yani huzur ve güvenliğin sağlanması ile İngiltere, ABD gibi birçok ülke vatandaşına ülkemize turist olarak gitmemelerini istemeyecek. Aksine güvenli ülkelerin başında gösterilecektir. Bekçiliğin yanı sıra mahalle ve sokak polisi uygulamasının hayata geçirilmesi ile eski huzurlu ve ticaretteki bereketli günlere geri dönülecektir. Huzur ve güven olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Bu uygulamanın başarısı için mutlaka bekçiler o ilde doğup büyümüş olmalı polis gibi tayin olmamalı.

SOKAĞIN GÜVENLİĞİ BEKÇİDEN SORULUR

Düzenleme ile valilikler kısa zamanda bekçi alımına başlayacak. Bekçi eskiden sokağın güvenliğiydi. Akşamları düdüğü çaldığı zaman insanlar kendini güvende hissederdi. Mahalle, cadde, sokak halkını çok iyi tanıyan, insanlara güven veren, akşamdan sabaha dolaşarak ev, dükkân, pasaj, çarşı için bir güvenlik noktasıydı. Kimin ışığı yanmasa, birinin hastası olsa takip eden insanlardı. Mahalle kültürünün daha da geliştirilmesi, halkın güven içinde olması için bekçiliğin geri getirilmesi halkımızı ve esnafımızı sevindirdi. Şimdi bekçilikle mahalle kültürünün daha da geliştiğini göreceğiz. Tekrar komşuluk münasebetlerine geri dönülecek. İnsanlar birbirini tanıyıp dertlerini paylaştığı zaman terör, huzursuzluk ve sıkıntılar ortadan kalkacak. Sıra Valiliklerin sınavları yaparak bekçilerimizin göreve başlamasını sağlamalarıdır.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.