TÜBİTAK, Kayseri Şeker'in projesini destekleyecek

KAYSERİ Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen proje ile, şeker pancarı yetiştirilirken pancarın bünyesinde bulunan ve 'Melas' yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve zararlı Azot değerleri, doğru ve optimum gübre kullanımı...

25 Ağustos 2015 Salı 17:23
TÜBİTAK, Kayseri Şeker'in projesini destekleyecek






KAYSERİ Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen proje ile, şeker pancarı yetiştirilirken pancarın bünyesinde bulunan ve 'Melas' yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve zararlı Azot değerleri, doğru ve optimum gübre kullanımı ile minimize edilecek ve pancardaki şekerin, melas yerine maksimum miktarda satış şekeri olarak ambara gitmesi sağlanacak. Proje, TÜBİTAK tarafından da desteklenecek.

Kayseri Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi, Şeker prosesinde Türkiye’de ilk defa kullanılacak olan yeni bir teknolojiyi Erciyes Üniversitesi ile birlikte hazırlayıp Santez Projesi olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sundu. Şeker pancarının teknolojik değerini artırıp pancarın içindeki şekeri maksimum miktarda almayı sağlayacak proje, TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye hak kazandı. Bu proje ile şeker pancarı yetiştirilirken, pancarın bünyesinde bulunan ve melas yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve zararlı Azot değerleri, doğru ve optimum gübre kullanımı ile minimize edilecek ve pancardaki şekerin melas yerine maksimum miktarda satış şekeri olarak ambara gitmesi sağlanacak. Projenin başarıya ulaşması ile aşırı gübrelemeden ve melasa giden şekerden dolayı kaybolan milyonlarca lira, çiftçinin cebinde kalacak. Desteklenen bütçesi 755 bin TL olan bu projenin Türkiye’de şeker pancarı üretimi adına da yeni bir sayfa açacağı ifade ediliyor. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.