BRUGGE MAÇI BİR FIRSAT

BJK, yarın Türk futbolu açısından çok ama çok önemli bir maça çıkıyor.

Bir süredir çöküşte olan Türk futbolunun teknik ve psikolojik açıdan farklılaşması gerektiği bir dönemdeyiz ve BJK’nin bu turu atlaması bu farklılaşmanın başlaması açısından çok önemlidir.
Liverpool maçına kadar deplasmanda tek farklı alınan yenilgi sonrası sanki rövanş maçında 1-0 çantada keklikmiş gibi bir ortam yaratılır ve rakibin ilk 15 dakikadaki baskılı oyunu sonucu yenilen gol ile maç orada biterdi. Liverpool maçı ile BJK bir şey başlattı. “Günümüz futbolu satranç gibi oynamak ve gol yememek anlayışına dayalıdır. Bu da takım yapısı yani birbirini tamamlayabilen oyuncu yapısı ile olur.
 
Böyle bir ortamda BJK , Brugge maçına bir çok dezavantaj ile çıkıyor.
1.Bu takım yapısının omurgası olan Atiba uzun süredir oynamıyor. Oynarsa maç eksiği olması nedeni ile dirençli takım karşısında yetersiz kalma olasılığı yüksek.
2.Takım Temmuzdan beri maç yapıyor ve fiziksel ve psikolojik açından “doğal olarak” yıpranmış durumda.
3.Türkiye ligi uzun yıllardır bu derece “her hafta bir lider” değişkeni ile geçmemişti. Bu da BJK’yi fiziksel ve psikolojik olarak yormuş durumda.
4.Yönetim ve takımın tersine ülkesel anlamda bu maçta büyük beklenti var. Bu beklenti Liverpool maçında bu derece yoktu. Maç ile birlikte (özellikle ikinci yarısı ile birlikte) bu beklenti oluşmuştu.         Bu beklentinin yarattığı genel ve stat atmosferi yaş ortalaması düşük olan BJK için büyük dezavantaj. Çünkü  sona geldikçe farkı belirleyen unsurlar "teknik ayrıntılardan çok psikolojik ve deneyim faktörleridir"
 
Yukarıdaki unsurlara eklenecek son madde ise “Brugge’un bunlardan hiç birine sahip olmaması” ve maçı BJK’den daha ciddiye alması. Öyle ki  ; maça 1 gün değil , 2 gün önceden gelerek müthiş bir konsantrasyona girdiler.
 
Peki BJK ne yapmalı ?
1.Buna rağmen BJK, ilk başta ifade edildiği gibi satranç oynuyor gibi sakin ve rakibin yıpranmasını bekleyerek oynamalı.60.Dk.ya kadar 0-0 giden maç Brugge’u baskı altına  alacaktır. Bu baskı panik ve buna bağlı "kişisel hata" getirebilir.
2.Brugge’un teknik kapasitesi BJK kadar olmadığından çok sık “duran top” organizasyonuna ihtiyaçları olacaktır. BJK’nin buna izin vermeden oynaması gerekli. Bunun için ilk yapmaları gereken yüzü taç çizgisine dönük oyunculara faul yapmamak olmalıdır(!)
3.BJK’nin çalım atan ve dikine oynayan oyuncuları bu alışkanlığını ceza alanı içine taşımalıdır. Bu girişimin  bir penaltı getirebilme olasılığı olduğunu asla unutmamalıdır.
4.Son 2 maçta Necip ile başlayan 30-40 metrelik uzun top atma konusu maçın kilit konularından biridir. “Demba Ba” gibi pivot santrafora atılacak bu tip toplar rakibin oturmuş savunma dengesini bozar.
 
Futbolun ayağa kaldıracak olan şey ; ayda yılda bir araya gelen "M"”  bahar aylarında Avrupa kupalarındaki takım sayımızı arttırmamızdır.
Önümüzdeki yıl  an ez 2  , 2-3 yıl sonra ise en az 3 takımımızın bu turlarda oynaması için, BJK’nin Temmuz başından  beri uyguladığı yol haritasını diğer takımlarımızın da uygulaması gerekiyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.