Bundan 5-6 sene önce Utrecht (Hollanda) turizm fuarına katılmıştım. İçeri ilk girdiğim andan dışarı çıktığım zamana kadar fuarda sergilenenler beni büyülemişti. Dünya'nın her yerinden kendini tanıtmaya gelen ülkeler, markalar, acenteler ve ürünler bulunuyordu. Kolombiya kahvesinden Vegas'taki dans şovlarına, Almanya'nın ünlü sosislerinden Avusturya'nın kış sezonuna ve Brezilya'nın doğal güzelliklerinden Fransa sahiline kadar çeşitlilik bulunuyordu. Türkiye ise sadece yaz turizmiyle kendini tanıtmaya çalışıyordu. 

Fuarda Türkiye için ayrı bir bölüm vardı. Bu bölümde de Bodrum ve Antalya için ayrılmış alan bulunuyordu. Özetlemek gerekirse Türkiye, ağırlıklı olarak en güçlü olduğu yaz sezonunuyla tanıtılıyordu. Peki Türkiye'yi anlatan diğer özellikler neden yoktu ? Türkiye'yi anlatan diğer özellikler azdı veya yoktu, çünkü buralara gereken önem ve destek, uzun yıllardır, ihmal ediliyordu. Bu sebepten dolayı Türkiye'nin tanıtımında çok az bir paya sahip oluyorlardı. Alt markalar veya özellikler Türkiye için önemsiz gözüküyordu.

Alt markaları kullanmanın ne kadar önemli olduğunu, bunlara gereken desteğin ve yatırımın neden yapılması gerektiğini bize en iyi MARVEL ve DC çizgi roman şirketlerinin 2014-2015 seneleri arasında yaptığı gelişmeler anlatmışlardır. 

Bu şirketler ne yaptı ? Yeni hikayeler veya yeni çizgi roman karakterleri mi üretti ? Bunun cevabı çok basit bir şekilde "hayır". Bundan daha iyisini yaptılar. Bu şirketler önceden ellerinde bulunan fakat fazla talep görmeyen karakterlere olan ilgiyi artırdılar. DC'den başlayacak olursak, TV'den de bildiğimiz gibi, GREEN ARROW ve FLASH'ın dizilerini çektiler. Böylece DC şirketi bu iki karakteri ön plana çıkaran diziyi yayına vererek, bu karakterleri barındıran hikayelere olan talebi arttırdı.  Alt karakterlere olan merakın artması, hem ana karakterlere olan talebin artmasına hem de şirketin çıkardığı diğer çizgi romanlara olan ilginin yükselmesine sebep oldu. Bunu gören DC çizgi roman şirketi de altın vuruşu, büyük karakterlerin sinema filmlerini yaparak ve büyük karakterlerin yanında ufak karakterlerin de bulunduğu hikayeleri yayımlayarak yaptı. Sonuç olarak DC markası kalkınmış ve pazarını büyütmüş oldu.

Aynı strateji MARVEL çizgi roman şirketi tarafından da kullanıldı. MARVEL şirketi, DC'den daha hareketli ve çocukların ilgisini daha çok çeken karakterlere sahip olduğundan dolayı daha avantajlı durumdaydı. MARVEL çekmiş olduğu IRON-MAN (Demir-Adam) filminde bilinmeyen veya talep görmeyen bir sürü karaktere yer verdi. Bunlardan bazıları Vision, Scarlett Witch, Quicksilver, Black Widow ve Hawk-Eye olarak sıralanabilir. MARVEL'ın uygulamış olduğu en büyük fikir ise bu karakterleri canlandıran oyuncuların daha önceden bilindik yani ünlü olmalarıydı. Böyle bir strateji ile tüm MARVEL okuyucularının gönlünü çaldı ve kendine yeni takipçiler edindi. Şimdi her bir alt karakter için ayrı film çevirme gücüne ve alt yapıya sahip olan MARVEL, en büyük filmi olan "Sivil-Savaşı" yayımlama aşamasına geldi. Öyle görülüyor ki MARVEL bu filmden sonrada durmayacak ve aynı stratejiye devam ederek kendine olan talebi arttırmayı destekleyecektir.

Yazmış olduğum örneklerden de okuduğunuz gibi, alt markaları desteklemenin yeni stratejiler doğuracağı ve ana markanızı yükselteciği bir gerçektir. Peki Türkiye bunu neden yapmamaktadır ? Neden gereken önemi Türkiye'yi tanıtan ve bilinmemiş özelliklerine de göstermemektedir ? 

Bu iki soruyu cevaplamak için çok düşünmeye gerek yoktur. Türkiye böyle bir strateji izlemeye gerek duymaz çünkü Türkiye'de herşey anlıktır. Uzun vadeli düşünce sistemi henüz gelişmemiştir. Türkiye için önemli olan "elindekilerle günü kurtarmaktır". Yarın, sonraki günler veya yıllar zamanı gelince düşünülür. Türkiye'de bu düşünce sisteminin bir an önce değişmesi gerekmektedir. Ancak uzun vadeli düşünce sistemiyle Türkiye'nin hedeflediği verimli ve istikrarlı büyüme tutturulabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.