ÇAĞDAŞ VE İLERİ KURU FASULYE PİŞİRMENİN İLKE VE YÖNTEMLERİ


Prof. Dr. Ali Osman Özcan

aozcan@skyturk.net


    Kuru fasulye pişirmek herkesin kolaylıkla yapacağı iş değildir. Bunun için öncelikle çok iyi derecede yabancı bir dil bilmek, o dilde yazılmış en son bilimsel eserleri takip edebilmek, kuru fasulye hakkında gerekli ve yeterli bilgileri toplamak gerekir. Kuru fasulye atalarımızın pişirdiği gibi pişirilmez. Kuru fasulye çağdaş bir şekilde pişirilmelidir. Çağdaş kuru fasulyeyi pişirmek için fasulye türlerini çok iyi derecede bilmek ve pişirilecek kuru fasulyeyi büyük alışveriş merkezlerinden almak zorunludur. Geleneksel yöntemlerle pişirilen kuru fasulye yemeği mideyi rahatsız eder. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka çağdaş ve ileri kuru fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri iyi bilinmelidir. Aksi halde insanın içinde nükleer patlamalar ve sızıntılarla radyoaktif zehirlenmeler yüzünden ölüm olayları söz konusu olabilir. Yayılan radyasyon tüm insanlığı tehdit edici boyutlarda çevre kirliliğine yol açabilir.

    Çağdaş ve ileri kuru fasulye pişirmenin ilkeleri şunlardır:

    -Öncelikle kuru fasulye büyük alışveriş merkezlerinden alınmalıdır. Başka yerden alınan kuru fasulyeler fasulye değildir. Ambalajına bakılarak alınan kuru fasulye iyi fasulye olarak kabul edilir. Ambalajlanmamış fasulyelerden iyi yemek pişmez.

    -Fasulyeler aynı büyüklükte olmalı, büyüklü küçüklü ve farklı renkte olmamalıdır. Bunun için yurt dışından ithal edilen fasulyeler tercih edilmelidir. Buruşuk, böceklerin delik deşik ettiği, tencereye konduğu zaman suyun üstüne çıkan fasulyeler mutlaka dışarı atılmalıdır.

    -Fasulyeler ayıklanırken içlerinde taş olup olmadığı en az on sefer kontrol edilmeli, içinde taş olan paketler alındıkları yere iade edilmelidir. Aksi halde fasulye yemeğinin içindeki taşlar da yenmiş olur.

    -Çağdaş ve ileri fasulye pişirmenin ilke ve yöntemlerinden bir diğeri de pişirilecek kuru fasulyeye güler yüz göstermektir. Güler yüz gösterilmeden pişirilen fasulyeler bilimsel yöntemlerle pişirilmiş fasulye olarak kabul edilme. Hatta fasulyelerle empati kurulması onların daha kolay pişmelerini sağlar.

    Bu ilkeler doğrultusunda pişirilmeye hazırlanmış fasulyeleri pişirmek için aşağıdaki yöntemler tavsiye edilebilir:

Birinci yöntemin adı bütüncül yöntemdir. Bütüncül yöntemde bütün fasulyeler çözümleme ve bireşim denilen elekten geçirildikten sonra hepsi bir tencerede kaynatılır. Fasulyelerin hepsi buruşup suyun üzerine çıkınca tencerenin altındaki ateş biraz daha artırılır.

İkinci yöntemin adı parça yöntemidir. Bu yöntemde fasulyelerin yarısı bir tencerede diğer yarısı ikinci tencerede pişirilir. Tencerelere konan aynı büyüklükteki fasulyeler buruşup büzüşüp kaynayan suyun üstüne çıktıklarında üçüncü tencerede pişirilmek üzere süzgeçten geçirilir. Üçüncü tencerede kaynayan suyun içine süzgeçten geçirilen fasulyeler dökülerek fasulyelerden bazılarının ortalarından kabuklarının soyulup soyulmadıkları kontrol edilir.

Üçüncü yöntem olarak pişirilmek üzere hazırlanmış fasulyeler lahana, patates veya başka yiyeceklerle karıştırılır. Bu yöntemin adı karışık yöntemdir.

Çağdaş ve ileri kuru fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri daha da artırılabilir. Kuru fasulye sözcüğü beylik bir sözcük değildir. Bu sözcük üzerinde de çok düşünmek gerekir. Özellikle bu sözcüğe bilimsel olarak yaklaşıp öncelikle amaçların belirlenmesi doğru bir yol olacaktır. “Kuru fasulye gibi kendini nimetten saymak” ifadesi yanlış bir ifadedir. Hatta “Kuru fasulye fakirlerin etidir” diyenler de vardır. Bunun yanında “Damarlarımızda kuru fasulye dolaşıyor” diyenleri de sayarsak konunun önemi kendiliğinden anlaşılır. Ayrıca kuru fasulyenin üç aşamada pişirileceği de ileri sürülmektedir.

Kuru fasulye pişirme aşamaları aşağıdaki şekilde açıklanabilir: Birinci aşamada kuru fasulye pişirmeye hazırlıklı olmak gerekir. Bu aşamaya hazırlık aşaması denir. İkinci aşamanın adı ise kaynatma aşamasıdır. En küçük moleküllerinden en büyük moleküllerine kadar karıştırılarak kaynatılır. Bu arada tuz atılmadığı takdirde tüm fasulye yemeği tatsız tuzsuz olacağından iyotlu tuz da bu aşamada katılmalıdır. Son aşama sonuç aşamasıdır ki tat kontrolü yapılmış kuru fasulye üzerine yağı, sosu, yeşilliği katılarak bir tabağın ortasında güzellik kraliçesi kıyafetiyle başında aşçıbaşı peruğu olan biri tarafından sofraya kalite kontrolü yapılmak üzere getirilir.

Görüldüğü gibi çağdaş ve ileri fasulye pişirme ilke ve yöntemlerinden sadece çağdaş yöntemler üzerinde durulmuştur. İleri fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri henüz ele alınmamıştır. Bundan sonraki bilimsel çalışmalarda yüksek lisans düzeyinde çağdaş, doktora düzeyinde ise ileri fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri daha ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır. Ülkemizin geleceği bu alanda yapılacak araştırmalara bağlıdır. Milletimiz bu araştırmaları büyük umutlarla desteklemeye devam ettiği müddetçe fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri daha eleştirel bir düzeyde ve büyük bilim adamlarının katkılarıyla dünya kamuoyuna sunulacaktır. Hele hele eleştirel ve tartışmaya açık fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri üzerinde doçentlik düzeyinde yapılacak araştırmalara da çok büyük bir ihtiyaç olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğu da bir gerçektir.

Fasulye niçin adam gibi pişirilmemektedir? Bütün insanlığın ağız tadı niçin bozulmaya çalışılmaktadır? Bilim adamları bu konuya gereken önemi niçin vermemişlerdir? Merak edilen asıl sorun budur. Bu sorun çözüldüğü an ülkemiz refaha kavuşacaktır. Milletimiz niçin refahtan mahrum edilmektedir? Öncelikle adam gibi fasulye pişirmeyi öğrenmek zorunda olduğumuzu bilelim. Proje, plan, program da neymiş! Öncelikle ve ivedilikle yapılacak olan proje ve programlar fasulye pişirmenin ilke ve yöntemleri konusuna ağırlık vermelidir. Kuru fasulye de neymiş!....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.