Babamdan 2 yaş küçüktü 1924 Isparta doğumlu.
O bütün Türkiyenin BABASI olma şerefini kazanmıştı. Becerileri arasında  çok kıvrak bir zeka ile kendisini halktan biri olarak kabul ettirebilmek diyebiliriz.
Demirel İsrail ilişkilerinin esasında neler yatıyordu bir analiz  yapmak çok kolay bir şey olmazsa da iki kelime ile  serbest ve liberal ekonomiden yana olan Türk Yahudilerinin gönlünde sıcak bir köşesi olduğu yanlış olmazsa gerek.
 
İki eski Tüfek Peres ve Demirel
İsrail-Türkiye ilişkilerinde Ne kadar Filistin ile barış o kadar Türkiye ilişkisi fomülünün de mucididir diyebiliririz. Yani Filistin korumacılığı Sayın Erdoğanın patenti değildi ve bu bir devlet politikası olarak Sayın Demirel yönetimince tesis edilmişti. Bu tespit bir zamanlar İsrail'in Ankara Maslahatgüzarı olan Dr. Alon Liel'e aittir.


Cumhurbaşkani Ezer Weismann ile Cumhurbaşkanlığı konutunda...



Sayın Demirel 1995 yılında İsrail'i ziyaret etti ve Bat-Yam sahilinde onu karşılayan Türk Yahudilerince de  KURTAR BİZİ BABA ifadeleri ile karşılandı. SUN otelindeki toplantıya bende iştirak etmiş ve sevimli konuşmasının dostça yaklaşımından da hoşnut kalmıştım.

  
Bat-Yam'daki ATATÜRK anıtı. Açılışını  Demirel yapmıştı...
Bat-Yam Belediyesi ise sevilen bu lider'e Atatürk anısına yapılan küçük bir parkın açılışının onurunu vermeşti.
Siyasi yaşamı başarılar ve darbeler ile dolu olan baba aynı zamanda en fazla Baraj inşa ettiren başbakan olarak ta anılmaktadır. Cumhurbaşkanlığını da örnek olacak şekilde tarafsız bir şekilde yerine getirdi. En azından ben öyle hatırlıyorum.

İsrail devleti de onu  gerçek bir dost ve Barış adamı olarak hatırlayacaktır. En azından Dış İşleri Bakanlığının  hazırlamakta olduğu taziyet mesajında yer alacak olan ifadelerin bu doğrultuda olacağını düşünüyorum.
Süleyman Demirel İsrail Parlamentosu Knesette  12 Mart 1996 günü bir konuşma yapmış ve  bu konuşmasında  Rahmetli Yitshak Rabin'e oldukça fazla yer vermiş ve sözlerinden alıntılar yaparak Rabin'in  '' Kim ki düşmanlarından birini dost etmeyi başarmışsa güçlü odur  sözünün de altını çizmiştir''.

Bir başka ifadesi de  şöyle idi:
Saygıdeğer  Milletvekilleri : '' İsrail ve Türk hakları çok iyi bilirler ki Özgürlük ve Güvenlik el el'e giderler.Bizler en önemli hakkımızı korumak zorundayız. Yaşama  hakkımızı.Şayet Haklarımızın yaşama hakkı tehlikeye girecek olursa  bu hakkı ve güvenliği sağlamakla yükümlü olduğumuzu gayet iyi biliyoruz. Yoksa özgürlüğümüz  ok olur.

Demirel'in 12 Mart 1996 günkü Knesset konuşmasının tam metni İngilizce olarak bu linktedir.
http://www.knesset.gov.il/description/eng/doc/speech_demirel_1996_eng.pdf
Allah rahmet eylesin.
Güle Güle BABA...
 
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.