Davutoğlu'nu doğru bilgilendirin

                                                           Ahmet OKUMUŞ
            Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı ve Hayati Yazıcı’nın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı döneminde hazırlanarak TBMM’ye sevk edilen ‘Perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı taslağı’ yeni değil.
            Kırşehir ilimizde düzenlenen 27’inci Ahilik törenlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan tasarı sanki yeniymiş gibi basınımız tarafından gazete manşetlerinde yer aldı. Ama yasa tasarısı taslağı eski ve içerisinde yeni bir şey yoktur. Hatta hatırlarsanız bu konu ile ilgili olarak Türkiye Esnaf ve sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada düzenlemeyi desteklediklerini ama esnaf ve sanatkârın ekonomik gücünün AVM’lerde işyeri kiralamaya gücünün yetmeyeceğini söylemişti. Hatta Palandöken bu yasa tasarısını 1996 yılından bu yana beklediklerini ifade ederek çok olumlu bulduklarını dile getirmişti. Tabi tasarının TBMM’ye gelmesiyle yıllardır bu yasanın çıkmaması için uğraşan ve lobi faaliyeti yürüten gruplarında oyunu bozuluyordu. Lakin yasa bana göre yine lobi faaliyeti yürüten büyüklerin bir düzenlemesi olduğunu düşünüyorum.

            -“ESNAF ZATEN YOK OLMUŞ”
            Beni bu düşünceye neyin sevk ettiğini açık ve net olarak belirteyim. Bugün ülke genelinde 491 meslek dalında 1 milyon 600 bin civarında esnaf ve sanatkâr bulunuyor.  Oysa bu rakam bundan 10 yıl öncesinde 4 milyon 500 bin civarında idi. 27’inci Ahilik törenlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu küçük esnaf ve sanatkârı AVM’lere ezdirmeyeceklerini açıkladı. Ancak böyle bir açıklamaya gerek kalmadığını düşünüyorum. Çünkü piyasada esnaf ve sanatkâr kalmadı sayılır. Son 10 yıldı mevcut esnaf ve sanatkârın zaten üçte ikisi erimiş durumda. Bu aşamadan sonra siz esnafın AVM’lere ezdirilmemesi gibi bur durum kalmış mı halen doğrusu merak ediyorum. Merakımı maruz görün. Çünkü noktada hatırlanan Perakende Yasa tasarısı ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yanlış bilgi veriliyor.
AVM’lerde küçük esnaf ve sanatkârlar için ayrılan yüzde 5’lik kota acaba ne kadar başarılı olur. Veya bu AVM’lerde yer tutup işyeri açabilecek kaç tane küçük esnaf var. Geleneksel perakendecilik rayiç bedeli üzerinden bu mekânlarda işyeri kiralayabilecek esnaf var mıdır? Tabi ki hayır. Bugün mevcut esnaf ve sanatkârların bütçeleri bu alanlarda işyeri kiralamaya asla yetmez.

            -“BAŞBAKAN YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR”

 Peki, küçük esnaf AVM’lerde yer kiralasa dahi bu büyük işletmelerin amansız rekabetine nasıl ve hangi sermaye ile dayanacaklar? İşte bu noktada tedbir alınmalı. Yani öncelikle küçük esnaf ve sanatkâr pahalı, büyük ve zincir mağazalara yarı fiyatına satış yapan firmalar içinde bir düzenlemeye gidilmeli. Yıl boyunca yapılan indirimlerle tüketicinin yanıltılmaması için gerekli denetimler artırılarak yapılmalı. Rafta ayrı kasada ayrı fiyatlara son verilmeli. Rekabetin daha sağlıklı olabilmesi için AVM'lerde esnafa ayrılacak kontenjan dükkânların kiralarının da esnafın gücüne göre belirlenmelidir. Esnaf korunmak isteniyorsa AVM çalışma saatlerinin ve günlerinin de çevre esnaf ve sanatkârının para kazanmasına fırsat yaratacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu düzenlemeler yapılırsa kent dokusu bozulmaz ve piyasalara ve tezgâhlara denge gelir. Yukarıda belirttiğim hatalar zaman kaybedilmeden mutlaka giderilmeli. Aksi halde bu tasarının esnafa getireceği hayırlı bir tarafı yoktur. AVM’leri şehir dışına çıkarmayan ve açılış kapanış saatleri ile hafta sonu düzenlemesi olmaz ise küçük esnaf yok olmaya devam eder. Bence çiçeği burnundaki yeni başbakan Davutoğlu bu konuyu iyi inceletip yasalaştırmalı ve aksayan yönleri düzeltmelidir diye düşünüyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.