Her Galatasaray Fenerbançe ya da Fenerbahçe Galatasaray maçlarında yaşanan gerilimler günler boyu ülkenin gündemini oluştururken kimse bunun nedenini sorgulamıyor.
Sanki “nedenini sorgulayalım da bu “sinir harbi” devam etsin , ülkenin de gündemi bu gerilimle sürüp gitsin” gibi bir kanıksama olmuş durumda.
Ama sorgulanması gerekiyor.
Bu gerilimin kökeninde “Futbol bir endüstridir” gibi saçma sapan bir tanım yatıyor.”Endüstri olan ,sahada oynanan futbol değil futbolun yarattığı ortamdır.”
1990’lı yılların başında yürürlüğe giren 3813 sayılı Futbol yasası ile birlikte “sahada oynanan futbolun” etkilediği TV,sponsorlar vb. diğer unsurlar büyük gelir ortamları yarattı.
Bu gelir ortamı kendi şirketlerinde ”bir işaret ile istediğini yapan” patronların iştahını kabarmasına ve çok anladıkları (!) futbolun başına geçmelerine neden oldu.
Zaten ne oldu ise işte o zaman oldu.
Kulüpleri kendi şirketlerine çeviren patronlar “sahada oynanan futbolun sonuçta bir oyun olduğunu” anlayamadıklarından futbolu tüm unsurları ile değiştirdi.
İşte maçlarda yaşanan gerilimler,edilen küfürler,yaşanan kavgalar,tahrik edici demeçler vb. bu yeni futbol dünyasının ürünüdür.
Yukarıda tanımladığımız yeni futbol dünyasının içinde yer alan bu derbide yaşananlar ne ilk ne de son olacak. Çünkü bu gerilimden nerede ise  herkes maddi,manevi kazanç sağlıyor.
Olayları yazan gazetelerden tutun , işe giderken otobüste,serviste konuşanlar, tenefüs olsa da maçı konuşsak diyen öğrenciler ve daha neler neler...
Her iki takım arasında yıllar önce nitelikli rekabet ile başlayan ve bu yeni futbol dünyasında  “herşeyi ile birbirinden nefret etmeye kadar” giden bu süreç sonunda derbide yaşananlar hiç beklenmedik değildir. 21 kişinin kötü niyeti yüzünden hakeme de yüklenmenin anlamı yok.Çünkü dünyada 21 kötü niyetli oyuncu ile maç yönetmeye çalışan hakem yok.
Neden 22 değil de 21 diye soranlara sormak lazım ; Futbolun oyun olduğunu bilip bu yeni futbol anlayışına isyan eden ve bu sonuçta bu derbinin yıldızı Drogba değil de kim olacak ?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.