Devlet yardımları ve teşvikler

Devlet yardımları” yada diğer adı ile “Teşvikler
Kamuoyunda çok konuşulan bir konu olup çoğu konuda olduğu  gibi bilgi kirliliği nedeni ile ne olduğu tam anlamı ile anlaşılamamaktadır.
Devlet yardımları yada teşvikleri  aslında adından da anlaşılacağı gibi “Devletin bir firma/kuruluşa direkt verdiği bir para olmayıp belli bir konuda yaptığı çalışmanın belli bir yüzdesinde o firma/kuruluşa destek olmasıdır.”
Bu destekler hiçbir zaman %100 olmaz.
 
Devlet desteklerini 2 ana başlıkta inceleyebiliriz.
 
1.Projeye dayalı destekler : EKONOMİ BAKANLIĞI ,TÜBİTAK,KOSGEB , KALKINMA AJANSI , TTGV adlı kurumlar sürekli yada zaman zaman firmaların hazırladıkları projeye destek verirler.
Destek sisteminin işleyişi  şu şekildedir :
*Destek almak isteyen firma/meslek kuruluşu,  bu kamu  kurum/kuruluşunun belirlediği şartlara göre proje hazırlar.
*Proje ,  belli kurallara göre hazırlanır ve değerlendirilmesi için kurula sunulur.
*Değerlendirme yapan kurulda üniversiteden öğretim görevlileri , sektör temsilcileri , meslek kuruluşu temsilcileri gibi konu hakkında teknik ve yönetsel bilgisi olan kişiler bulunur.
*Kurul projeyi red edebilir , revizyon yapılmasını isteyebilir yada kabul edebilir.
*Red olan projeye itiraz hakkı mevcuttur. Revize istenen proje içinse revizyon nedeni açıkça belirtilir.
*Kabul edilen proje için ilgili kamu kurum/kuruluşu ile sözleşme yapılarak projenin uygulamasına geçilir Bu sözleşme ,  projenin içeriğine uygun olarak çalışılacağına dair esasları içermektedir.
*Projenin uygulaması aşamasında yapılacak tüm harcamaların banka kanalı ile yapılması gerekir. Yani projede belirtilen bir satın alma nakit olarak yapılamaz.
*Proje içerisinde olmayan hiçbir harcamaya destek alınamaz.
*Projenin uygulaması sırasında ara faaliyet raporları hazırlanarak ilgili kamu kurumu/kuruluşuna projenin gidişatı hakkında bilgi verilir.
*Projenin uygulamasının son aşaması ise Sonuç raporu hazırlayarak  hedef ulaşılıp ulaşılamadığının somut sonuçlar ile yine ilgili kamu kurum/kuruluşuna sunulmasıdır.
 
2.Projeye dayalı olmayan destekler :
Bu destekler ise kurumsallaşma , büyüme , döviz kazandırma vb. amaçlarına yönelik yapılan çalışmalara %50 ile %70 arası verilen destekler olup destekleri veren kurumlar ise EKONOMİ BAKANLIĞI ve KOSGEB’dir.
Bu destekler kapsamında ;
*Hiçbir şekilde makine vb.demirbaş , araç gibi şeyler satın alınamaz.
*Destek sistemi , ya ilgili  kamu kurum/kuruluşuna ön başvuru yapılmak sureti ile yada ön başvuru yapmaksızın işlemektedir.
*Her durumda harcamalar tamamlandıktan sonra tüm harcama belgeleri ve ekleri bir dosya halinde ilgili kamu kurum/kuruluşuna verilir.
*Bu dosyanın verilmesi destek alınmayı garanti etmez. Harcama şeklinden  harcamanın zamanına , faturanın düzenlenmesinden eklerin içeriğine kadar dosyanın sıfır hatalı olması gerekir. Aksi halde ön başvurusu kabul edilmiş bile olsa destek alınamaz.
 
Tüm bu süreçlerin yönetimi mevzuat , mühendislik ve yönetim konularını iyi bilmeyi gerektirmekte olup konular ile üst düzey yönetici formasyonu olmayan kişi/kişilerin ilgilenmesi desteğin alınması konusunda risk oluşturur.
Bir sonraki yazımızda bu desteklerin başlıkları yani neler olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.
Daha detaylı bilgi ve sorular için  www.hencan.com.tr , bilgi@hencan.com.tr 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.