Prof. Dr. Ali Osman Özcan
aozcan@skyturk.net



    Yaşamdan bıkmış yaşlı insanlar için dinozor tabiri çok kullanılır oldu. Kültürel değer değişiminin bir işareti olarak dinozor sözcüğü verilebilir. Eskiden yaşlılara aksakallı, ihtiyar bilge, koca çınar vb. sıfatlar verilirken günümüzde bu kişiler dinozor olarak görülmektedir.
 
Bir milletin tarihle olan ilişkisine bakıldığında her alanda ilerlemiş milletler büyüklerine saygı gösteren milletlerdir. Günümüzde ise büyüklerine dinozor sıfatı yakıştıran nesillerin milletin geleceğiyle değil, kendi rahatlarına düşkünlükleri söz konusudur. Büyüklerine öfke davranışları gösteren açgözlü ve tembel kuşaklar her hâlde kendilerini kahraman, yiğit görmektedirler.

    "Dinozorlardan bıktık" diyen nesiller cehalet, bilgisizlik, sorumsuzluk ve ilkesizlik denilen hastalığa duçar olduklarını anlamaktan da acizdirler. Yaşamın öğretimle öğretilemeyeceğini, yaşamın kitaplarda yazmadığını bilseler yaşlıların deneyiminden, görgülerinden, öngörülerinden istifade etmeye çalışır; onlara saygı gösterirler. Lakin duygu ve düşünce dünyaları fos olanların dünyaya bağlılıkları bir şey ifade etmez. Onlara sadece "yaşamperestler" denilebilir. Yaşamperestler yaşam zorluklarından kaçmayı amaçlar; fakat yaşam onları kendi mezarlığında değerlendirir. "Dinozorlardan bıktık" diyenler, ahlaki çöküntünün zirvesine tırmananlardır. Çünkü büyüklere saygı milli geleneğimizde varlığını sürdürmektedir. Ahlaki çöküntü içinde olanlar geleneksel değerlerin iyi olanlarını bile "Tabuları yıktık" sloganıyla kutlamaya çalışırlar. Bilmezler ki atalarının şöhret ve servetini harcamaktadırlar. Milleti ileriye götürmek için önderlik sancağını taşıma cesareti olmayanlar atalarının mirasyedileri olduklarını da bilmekten acizdirler.

    Medyamızda "Anı yaşa; şimdi buradayı yaşa; geleceği düşünme" vb. sloganlar aksakallıların dışlanmasıyla ilgili mesajlarla yüklüdür. Medyadaki örnekler gençlerimizi "Bana benze; benim gibi ol"  mantığına çekici niteliktedir.
Oysa bu mantık milletin gelecek uzun tarihi boyunca millete hiçbir şey kazandıramayacak olan mantıktır. Bu mantığın sonucu cellât, imansız, namussuz, vicdansız, yalancı, katil vb. muhbirleri ortaya çıkarıcı mantıktır. Bu mantıkta feragat, fedakârlık, başkalarına yardım vb. değerler katledilmiştir. Bu mantıktakiler korkak, ürkek ve yüreksiz kişilerdir. Onlar yüklenilen bir görevi yerine getirmenin verdiği manevi hazzın ne olduğunu bile bilmezler. İçtenlik denilen değer onların vicdanlarında yer alamaz. Hiçbir zaman da zafer şanslarını kullanamazlar. Alışılmış yaşam biçimine uymayı kahramanlık sayarlar. Ukala olduklarını ancak birbirlerini doğramaya başladıklarında "Ben ne yaptım? Keşke yapmasaydım" sözünü söylediklerinde anlayabilirler.    

    Milletlerin toplumsal belleği onun kültür tarihi olarak kendini gösterir. Milletimizin toplumsal belleği milli psikolojik zihniyetimizin de temelini oluşturur. Bu temeli sarsmak isteyenler öncelikle genç nesilleri büyüklerinden uzaklaştırmaya, onlara karşı asi olmaya yönlendirirler. Bu zihniyet yabancı burjuva dünyasının içimize sokmak istediği bir zihniyettir.
Yaşamperest, şöhretperest, ikbalperest insanlar elbette "Büyüklerden bıktık" sözünü söyleyebilirler. Fakat onların torunlarını kötü bir geleceğin beklediğini de bilmezler. Milli geleneğimiz kültür tarihimle ilgili bilginin aktarılmasının da temelini oluşturur. Bu temelden uzaklaşan nesiller başkalarına av olacaklarını bilmelidirler. Aksakallıya, ihtiyar bilgeye, koca çınara dinozor diyenler uyuşukluğa, miskinliğe, korkaklığa giden yolun yolcusudurlar.
Onlardan kahramanlık, yiğitlik, mertlik beklemek de abestir. Oysa milletimizin toplumsal gücünü arkasından itecek ve milleti başarıya ulaştıracak değerlere sahip nesiller yetiştirmemiz gerekmektedir. Korkaklığı kurtuluş yolu olarak görenler başkalarının acımasızlığından merhamet beklemek zorunda kaldıklarında akılları başlarına gelir. Eğitim sistemimizin yetiştirdiği nesiller yaşlılara dinozor muamelesi yaptığı müddetçe geleceğimize güvenle bakamayız.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.