26. Münih Türk Film Günleri buruk başladı

ALMANYA'nın Münih kentinde düzenlenen '26'ncı Türk Film Günleri' etkinliği buruk başladı. 1989 yılında Türk ve Alman sinemaseverlerin birlikte kurduğu Sinema Türk Film Merkezi'nin düzenlediği etkinliğin açılış galası sanatçıların,...

19 Nisan 2015 Pazar 10:08
26. Münih Türk Film Günleri buruk başladı






ALMANYA'nın Münih kentinde düzenlenen '26'ncı Türk Film Günleri' etkinliği buruk başladı. 1989 yılında Türk ve Alman sinemaseverlerin birlikte kurduğu Sinema Türk Film Merkezi'nin düzenlediği etkinliğin açılış galası sanatçıların, yapımcıların ve de Münih Başkonsolosluğu'nun katılmaması nedeniyle oldukça sönük geçti.
Açılış galasında Sinema Türk Film Merkezi üyeleri Hazım Yılmaz Türkçe ve Margit Lindner Almanca olarak sunuculuk yaptı. 34'üncü İstanbul Film Festivali'nde 'Bakur' (Kuzey) filminin gösterim dışı bırakılması ve ardından başlayan tartışmalardan duyulan rahatsızlık 26'ncı Münih Türk Film Günleri'ne de yansıdı. Festivalin açılış konuşmasında Sinema Türk Film Merkezi adına konuşan Hazım Yılmaz, "Geçen yıl Altın Portakal Festivali ile başlayıp, geçen hafta İstanbul Film Festivali'nin iptaline neden olan ve bu hafta Ankara Film Festivali'ne de sıçrayan, siyasi müdahaleler, Alpler'i aşıp bize de yansıdı. Bir sanat derneğinin üyeleri olarak bu durumdan üzüntü duymaktayız" dedi.
ALMAN TARAFINDAN DA ELEŞTİRİ
Festivalin açılış galasına Münih Belediye Başkanı adına katılan Belediye Meclisi Üyesi Marian Offman'da yaptığı konuşmasında Türkiye'deki sansür uygulamalarını anlamakta zorlandığını anlatırken şöyle konuştu:
"Ben de buradaki bazı filmlerde Hitler selamı verilmesinden çok rahatsızım. Bana kalsa yasaklatırdım, ama bu arzum temel Anayasa kurallarına ters düşer. Bu nedenle Ankara'daki bakanlığın bu filme olan tepkisini anlamakta zorlanmaktayım."
SANATÇILAR VE MÜNİH BAŞKONSOLOSU DA KATILMADI
Daha önce katılacağı bildirilen sinema sanatçısı Nesrin Cevatzade'nin işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamayacağı bildirildi. Ayrıca açılış galasına katılıp bir konuşma yapması beklenen Münih Başkonsolosu Mesut Koç'un da başka toplantısı nedeniyle katılamaması nedeniyle protokole ayrılan ilk sıradaki koltuklar boş kaldı.
Şeref Dalyanoğlu yönetimindeki "Voyage de Tango" grubu Türkçe ve Almanca olarak sundukları tangolarla buruk açılışa renk kattı. Solist Öykü Şensöz yorumu ve performasyonu ile Gasteig Kültür Merkezi konser salonunu dolduran bine yakın Münihli sinemasever tarafından uzun süre alkışlandı.
KUZU FİLMİ İLE BAŞLADI
Yönetmenliğini Kutluğ Ataman'ın yaptığı Kuzu filmi ile başlayan ve 26 Nisan'a kadar sürecek olan Türk Film Günleri'nde Sesime Gel, Cennetten Kovulmak, Deniz Seviyesi, İtirazım Var, Nefesim Kesilene Kadar ve Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'te Altın Palmiye ödülüne layık görülmüş olan filmi Kış Uykusu gibi filmlerin yanı sıra Şahmeran Efsanesi, Gezi Parkı protestosu, Kaçakların Kaderi, Türk-Yunan ön yargıları ve caz müziğinin Türkiye'deki hikayesini anlatan sekiz belgesel sunulacak. Festival boyunca toplam 18 film ve belgesel Münihli sinemaseverlerle buluşacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.