27 yıl sonra yeniden: Almanya ile tank krizi

Leopar tankları Türkiye ile Almanya arasında çeyrek asır sonra yeniden krize neden oldu. Türkiye'nin PKK terörü ile mücadelesinde Almanya'nın koyduğu engel bu kez yıllar önce alınan tankların modernizasyonunu kapsıyor.

26 Ocak 2018 Cuma 02:21
27 yıl sonra yeniden: Almanya ile tank krizi






27 yıl sonra yeniden: Almanya ile tank krizi

Türkiye'nin PKK'lı teröristleri köşeye her sıkıştırdığı dönemde batılı ülkelerden yükselen silah ambargosu şantajında Almanya'nın tutumu hiç değişmedi. Türkiye ile Almanya arasında 1991 yılında başlayan Leopar Tankı krizi 27 yıl sonra yeniden hortladı. PKK'lı teröristler Afrin'de köşeye sıkışınca Alman hükümeti iki ülke arasında imzalanan tank modernizasyonu anlaşmasını askıya aldığını duyurdu. Yıllarca devam eden ilk krizin ardından parasını ödeyerek satın aldığımız tanklar için Alman hükümeti "Tanklarımızı PKK'ya karşı kullanamazsınız" diyerek Ankara ile ilişkileri adeta dondurmuştu.

ALMANYA'DA TARTIŞMA YÜKSELİYOR

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'ye satılan tankların modernizasyonu konusundaki kararın yeni hükümet kurulana kadar beklemeye alındığını açıkladı.
Alman Leopard 2 tanklarının kullanılması nedeniyle yaşanan tartışmalarla ilgili Alman hükümetinden açıklama geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, yeni hükümet kurulana kadar, Türkiye'ye satılan tankların modernizasyonu gibi kritik konularda karar almayacağını açıkladı. Alman medyasına konuşan Gabriel, Alman hükümetinin Suriye'nin kuzeyindeki askeri çatışma konusunda büyük endişe duyduğunu ifade ederek, "Silah ihracatı konusundaki mevcut istişareler kapsamında, gerilimli bölgelere sevkiyat yapmamamız gerektiği ve bunu yapmayacağımız Alman hükümeti açısından nettir" dedi.
Alman medyası ise bu açıklamayı Gabriel ve Merkel'in tartışmaları yatıştırma girişimi olarak değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler:
Leopar Tankı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.