29 Nisan Kut'ül Amare Zaferi Irak'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı

Ahmet Haşim MUHTAROĞLU / TUZHURMATU () - Kut'ül Amare Zaferi'nin 99. yıldönümü vesileyle 29 Nisan günü Irak'ın Kut (Vasit) vilayetinde Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği tarafından bir kutlama ve anma töreni düzenlendi. Törene Bağdat...

30 Nisan 2015 Perşembe 11:29
29 Nisan Kut'ül Amare Zaferi Irak'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı






Ahmet Haşim MUHTAROĞLU / TUZHURMATU () - Kut'ül Amare Zaferi'nin 99. yıldönümü vesileyle 29 Nisan günü Irak'ın Kut (Vasit) vilayetinde Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği tarafından bir kutlama ve anma töreni düzenlendi. Törene Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, Büyükelçilik ve Kızılay yetkilileri, Türk iş çevreleri ve vatandaşları, Iraklı yerel yetkililer, aşiret temsilcileri ve Kut halkı katıldı. OSMANLI ORDUSUYLA AYNI SAFTA SAVAŞAN IRAKLI AŞİRETLER UNUTULMADI I. Dünya Savaşında Irak Cephesi'nde Basra'dan Bağdat'a, Şuaybiye'den Kut'a Osmanlı Ordusu saflarında yer alan Iraklı aşiretler, bu yıl Çanakkale'de düzenlenen 18 Mart törenlerine katılmıştı. Iraklı aşiret temsilcileri bu kez de Kut'ül Amare'deki kutlama ve anma törenlerine iştirak etti. BÜYÜKELÇİ KAYMAKCI: KUT'ÜL AMARE ZAFERİ UNUTULAMAZ, UNUTTURULAMAZ Kut Vilayeti'nde, Valiliği ziyaretinin ardından, Başbakan Danışmanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya “Birinci Dünya Savaşı, Irak Cephesi ve Kut'ül Amare Zaferi" konulu bir konferans verdi. Kut'ül Amare Zaferi'nin önemine Çanakkale Zaferi'yle bağlantı kurarak vurgu yaptı. Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı da, Kut'ül Amare'nin Çanakkale Zaferi ile birlikte Türkler ve Iraklıların ortak zaferi olduğunu, Iraklıların ve Türklerin bu önemli zaferi ve yarattığı kardeşlik ve dostluğu unutmasının mümkün olmadığını, Kut'un Türkler ve Iraklıların birlikte savaştıkları zaman zafer elde ettiklerini gösterdiğini, bugün de Irak ve Türkiye'nin teröre karşı birlikte savaştığını ve DEAŞ'a karşı zaferin de elde edileceğini kaydetti. ÇANAKKALE'DEN KUT'A UZANAN KARDEŞLİK BAĞI Büyükelçi Kaymakcı, hem Kut'ta hem Çanakkale'de Türklerin ve Iraklıların vatanlarını savunmak için birlikte şehit düştüklerini, Çanakkale'den Kut'a sağlam bir kardeşlik köprüsü bulunduğunu ve 2016 yılında Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yıldönümünün daha kapsamlı ve Türkiye-Irak kardeşliğine yakışır şekilde kutlanılacağını, Çanakkale ve Kut'un kardeş şehir anlaşması imzalayacaklarını kaydetti. Kut'taki Türk Şehitliği'nde yapılan anma töreninin ardından, Osmanlı güçleriyle bir olup Irak cephesinin müdafaası için savaşan Iraklı aşiretlerin temsilcilerine ve Kut yerel yöneticilerine Türk Kızılayı tarafından yemek verildi. 29 Nisan günü kutlanan Kut'ül Amare Zaferi vesilesiyle, Türk Kızılayı da Kut vilayetinde yerlerinden edilmiş Iraklılar için insani yardım dağıttı ve Kut'ül Amare Savaşı sırasında 1915 ve 1916 yıllarında çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.