ABD ağız değiştirdi; YPG'nin toprak kazanmasını istemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, terör örgütü YPG'nin Azez ve Tel Rıfat'a yönelik saldırıları konusunda 'Bu tür toprak kazanımına yönelik saldırılara karşıyız' dedi.

17 Şubat 2016 Çarşamba 02:52
ABD ağız değiştirdi; YPG'nin toprak kazanmasını istemiyoruz






ABD ağız değiştirdi; YPG'nin toprak kazanmasını istemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik bir kara operasyonu hazırlığı içinde olduğuna ilişkin herhangi bir kanıta sahip olmadıklarını söyledi. Toner, Türkiye'nin Suriye sınırılarına yönelik top atışlarına son vermesi yönündeki çağrıyı da yineledi.

TÜRKİYE'NİN KARA HAREKATI HAZIRLIĞI YOK

Başkent Washington'da düzenlediği günük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin “Üst düzey bir Türk yetkili, kara harekatı olmadan, Suriye'deki savaşın sona erdirilmesinin imkansız olduğu söyledi. Koalisyon güçlerini ve ABD'yi kara harekatına katılmaya çağırdı. Buna tepkiniz nedir?" sorusunu toner, “Bu açıklamaları gördük. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik bir kara operasyonu hazırlığı içinde olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt yok. Biz, koalisyon içindeki niyetimizle ilgili çok açık olduk. Bizim odak noktamız, sahada etkin olarak savaşan güçleri, eğitmek ve donatmak, kendilerine hava desteği sağlamak, başka yollarla yardımcı olmak. Bu konudaki pozisyonumuz aynı ve gelecekte de değiştirmenin anlamı yok. Irak ve Suriye'de İŞİD'e karşı koalisyon güçleri ile bağlantı halindeyiz. Ortada bir kara harekatı yok, en azından ABD için" diye yanıtladı.

RUS SALDIRILARINI AÇIK DİLLE KINADIK

Toner, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, ABD'nin Rusya'ya karşı açık ve net bir tavur koymadığı yoünündeki açıklamaları ile ilgili soruya verdiği yanıtta bu yaklaşımı haklı bulmadığını söyledi. Toner, Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırılarını açık bir dille kınadıklarını anlattı.

Başka bir soru üzerine Toner, Türkiye'nin top atışına tuttuğu YPG güçlerinin Azez ve Afrin bölgesinde yaptığı saldırıların zarar verici olduğunu belirterek, “YPG'ye Türkiye ve öteki Arap muhalif güçlerle gerilimi yükseltecek girişimlerden kaçınmaları için çağrıda bulunduk" dedi. Toner, “Şu konuda çok net olduk. YPG'nin girişimleri zarar verici ve IŞİD'i ortadan kaldırmak için ortaya koyduğumuz ortak mücadeleyi baltalıyor" diye konuştu. Toner, YPG'nin Minnağ hava üssünden çekilmesi gerektiğini de belirtti.
Mark Toner, YPG'nin Azez'de yaptığı saldırılarda Rus hava kuvvetleriyle işbirliği içinde olduklarına ilişkin bir belirti görmediklerini söyledi. ABD'nin, IŞİD'e karşı mücadelede YPG'ye destek vermeyi sürdüreceğini yineleyen Toner, “Suriye'nin kuzeyinde, sahada IŞİD'e karşı odaklanan YPG çabalarını desteklemeyi sürdüreceğiz. YPG'yi etkili savaşan güç olarak görüyoruz ama aynı zamanda şu konuda da açık olduk. YPG'nin Türkiye ve öteki gruplarla o bölgede gerilimi artıracak şekilde eylemler yapmasını ya da toprak hakimiyeti kazanmasını istemiyoruz" dedi.

RUSLARIN YAPTIĞI VAHŞİCE

Rusya'nın Halep ve İdlib'de 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50'ye yakın sivilin olduğu olayla ilgili de konuşan Toner, "Bu tür saldırıların savaş suçu sayılıp sayılmayacağı sorusuna da savaş suçunun ne olduğunun çok net bir tanımı var ve buradan bunu tartışmak istemiyorum. Yaptıkları tamamen vahşiceydi ve bir an önce durmaları gerek" diye karşılık verdi.

Türkiye'nin Suriye'deki Kürt güçlerine yönelik top atışlarının ardından Ankara ve Moskova arasında yaşanan gerilime de değinen Toner, yaşananların NATO ve Rusya'yı karşı karşıya getirmesi olasılığı bulunmadığını belirtti. Toner, “Türkiye bir müttefik ve İŞİD karşıtı koalisyon üyesi ancak NATO'nun yaşananlarda bir katılımı olmadı" diye konuştu. Toner, Türkiye'nin Suriye sınırılarına yönelik top atışlarına son vermesi yönündeki çağrıyı da yeniledi

Toner, Halep'in kuzeyinde yapılan saldırılardan dolayı Türkiye'ye yeni bir mülteci akını gelebileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak da, “Yoğunluklu olarak rejimin yaptığı saldırılardan dolayı artan mülteci akını Türkiye'nin sırtındaki yüke ilave oluyor. Cömert tutumundan dolayı Türkiye'ye minnettarız" diye konuştu.
Son Güncelleme: 17.02.2016 02:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.