ABD İLE KÜBA İLİŞKİLERİNDE TARİHİ ADIM

Nafiz ALBAYRAK/ NEWYORK, () - AMERİKAN ajanı olduğu gerekçesiyle Küba’da 5 yıldır hapis yatan Alan Gross’un, Küba ajanı oldukları gerekçesiyle ABD’de hapis tutulan Küba vatandaşı ile değiş tokuş edilerek serbest bırakılması,...

17 Aralık 2014 Çarşamba 20:21
ABD İLE KÜBA İLİŞKİLERİNDE TARİHİ ADIM






Nafiz ALBAYRAK/ NEWYORK, () - AMERİKAN ajanı olduğu gerekçesiyle Küba’da 5 yıldır hapis yatan Alan Gross’un, Küba ajanı oldukları gerekçesiyle ABD’de hapis tutulan Küba vatandaşı ile değiş tokuş edilerek serbest bırakılması, ABD-Küba ilişkilerine yeni bir boyut getirdi. 
ABD İLE KÜBA ARASINDAKİ İLİŞKİLER NORMALLEŞECEK
ABD Başkanı Barack Obama, ambargo altında bulunan Küba ile 50 yılı aşan aradan sonra diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlanacağını, Küba’da bir büyükelçilik açılacağını bildirdi. Dışişleri Bakanı John Kerry’ye diplomatik ilişkilere başlanması için gerekli talimatları verdiğini belirten Obama, Küba ile birçok konuda ortak çıkarlar konusunda işbirliği yapabileceklerini söyledi. Kübaya karşı uygulanan yalıtım politikasının yapıcı bir sonuç yaratmadığını anlatan Obama, Küba ile ekonomik ilişkilerin de başlayacağını belirtti.
Başkan olarak bu adımları atmanın ve Küba’ya uygulanan ambargoyu kaldırmanın zamanının geldiğine inandığını belirten Obama, Küba’ya insan haklarının geliştirilmesi konusunda da destek vereceklerini belirterek Kübalı yetkililere Küba halkına karşı demokratik haklarını tanıma çağrısı yaptı.

ABD KÜBA HALKINA DOSTLUK ELİ UZATIYOR
Küba’nın ayakta kalmasının ABD’nin çıkarına olduğunu dile getiren Obama, "ABD, Küba halkına dostluk elini uzatıyor. Aramızda yaşanan gerçekleri inkâr edemeyiz ama bunu değiştirmenin zamanı geldi. Görüş ayrılığına düştüğümüz yerleri değil, anlaştığımız konuları öne çıkaralım. Birlikte çalışırsak, bu Küba’nın da, ABD’nin de, dünyanın da yararına olur" dedi.
Barack Obama, Küba’ya karşı başlatılan yeni politika konusunda Papa Francesco’nun da istediğini ve çok olumlu katkıları olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.