ABD yönetimi ipini kopardı, Ankara'ya ağır tehdit

PKK'lı teröristlerin Suriye ve Irak'ta muhafızlığını üstlenen ABD yönetimi, Türkiye'de FETÖ üyesi olmakla suçlanan ve adalet önünde hesap veren Rahip Brunson'ı gerekçe göstererek ilişkileri zehirleyen tehditler savuruyor. 

26 Temmuz 2018 Perşembe 18:50
ABD yönetimi ipini kopardı, Ankara'ya ağır tehdit






Flaş Flaş Flaş; ABD yönetimi ipini kopardı, Ankara'ya ağır tehdit


Türkiye ile ABD arasında yeni bir krizin fitilini, Wsahington'da Başkan Yardımcısı Mike Pence'in sosyal medyada attığı mesajlar ateşledi. İki ülke arasında son dönemde başlayan yumuşamamın aksine Pence Türkiye'yi ağır yaptırımlar ve ekonomik ambargolarla tehdit etti. Rahip Brunson'un ülkesine gönderilmemesi halinde, ABD yönetiminin Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere uyguladığı yaptırımların benzerlerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ancak diplomatik kaynaklar, ABD yönetiminin Rahip Brunson'dan daha çok Türkiye ile İran arasındaki ticareti durdurmayı hedeflediği görüşünde.

IMF VE DÜNYA BANKASI KREDİ VERMESİN

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, doğrudan Cumhurbaşkanı ve Türkiye'yi ağır ekonomik ambargolar ve maddi yatırımlarla tehdit eden açıklaması ortalığı karıştırdı. F-35 savaş uçaklarının satışının durdurulması, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların Ankara'nın talebi halinde kredi vermemesi gibi çok sayıda yaptırım kararı bugün karara bağlanması bekleniyor. Pence'in bugün sosyal medya üstünden doğrudan Türkiye'yi hedef alan tehdit dolu mesajında ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını söylemişti. 
Vize krizinin çözülmesinin ardından Washington ile ABD arasında tırmanan yeni süreçte, Pence'in üslubu diplomatik teamüllerin ötesinde derin anlamlar taşıyor. PKK'lı bebek katilleriyle yıllardır iş pişiren Amerikan subaylarının yılmaz savunucusu Pence'in, sözlerine Ankara'dan henüz bir cevap gelmedi. Türkiye'de gazetelerin büyük bölümü, Pence'in yaptığı açıklamaları yumuşatarak vermeye çalışsa da, Ankara ile Washingtor arasında geri dönülmez bir kopuş sürecinin hızlandığı aşikar.

ÇAVUŞOĞLU; TEHDİTKAR SÖYLEMDEN VAZGEÇİN

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak ABD'nin 'Brunson' açıklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Türkiye'ye kimse dikte edemez, tehdidi tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için istisnasız geçerlidir. ABD Yönetimini biran önce bu yanlış (tehditkar) söylemi bir kenara bırakarak yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz." dedi


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.  Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada ABD'nin 'Brunson' açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump'ın Türkiye'yi yaptırımla tehdidine ilişkin "Türkiye'ye kimse dikte edemez, tehdidi tolere etmeyiz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukuk kuralları herkes için istisnasız geçerlidir. Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez" " ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu,  "ABD Yönetimini biran önce bu yanlış (tehditkar) söylemi bir kenara bırakarak yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz" dedi


TRUMP DA ÇAĞRI YAPTI


ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye'de ev hapsine alınan ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Trump paylaşımında, "ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de gün içerisinde konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve Brunson'un serbest bırakılmasını talep etmişti.

Ekim 2016'da PKK ve FETÖ adına suç işlemek ve casusluk suçlamalarıyla tutuklanan Andrew Brunson, Çarşamba günü İzmir Cezaevi'nden tahliye edilerek ev hapsine alınmıştı. 

Son Güncelleme: 26.07.2018 17:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.