AĞCA: PAPA’NIN MEZARINI ZİYARET ETMEME VATİKAN İZİN VERDİ

HALEN gözaltında tutulan Mehmet Ali Ağca’nın, İtalya’ya nasıl kaçak girdiği gizemini koruyor. Ağca, suikast girişiminde bulunduğu Papa 2'nci Jean Paul’ün Vatikan’daki mezarını ziyaret etmesine Vatikan yetkililerinin...

28 Aralık 2014 Pazar 14:10
AĞCA: PAPA’NIN MEZARINI ZİYARET ETMEME VATİKAN İZİN VERDİ






HALEN gözaltında tutulan Mehmet Ali Ağca’nın, İtalya’ya nasıl kaçak girdiği gizemini koruyor. Ağca, suikast girişiminde bulunduğu Papa 2'nci Jean Paul’ün Vatikan’daki mezarını ziyaret etmesine Vatikan yetkililerinin izin verdiğini öne sürdü. Bir din adamı, Ağca’nın, öldürmeye çalıştığı Papa’nın mezarına kadar gidip çiçek bırakmasını, "İyi niyetli bir tövbe şekli. Papa’nın onu affetmesinden daha büyük bir davranış" diye değerlendirdi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen vizesine sahip olmadan Avusturya üzerinden İtalya’ya kendi kullandığı bir otomobil ile giriş yaptığı öne sürülen Mehmet Ali Ağca’nın, gözaltında tutulduğu Roma Emniyet Müdürlüğü’nde sınır dışı edilmesine ilişkin işlemler sürüyor. Yapılacak oturumun ardından Pazartesi günü ülkeden gönderilmesi beklenen Ağca’nın, Schengen bölgesinde nasıl serbest dolaşabildiğine ilişkin detaylar henüz belli olmadı. 
Ağca, 13 Mayıs 1981 yılında öldürme girişiminde bulunduğu Papa 2. Jean Paul’ün Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nın altında yer alan kabrini ziyaret etmesinin ardından telefonla aradığı La Repubblica gazetesi muhabiri Marco Ansaldo’ya bazı açıklamalarda bulundu. İşlediği suçtan dolayı 19 yıl kaldığı İtalyan cezaevinden 2000 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin affıyla serbest bırakılıp, Abdi İpekçi cinayetinden dolayı Türkiye’de yeniden cezaevine giren Ağca gazeteye, bu nedenle 2005 yılında vefat eden Papa’nın cenazesine katılamadığını hatırlattı.
VATİKAN’IN YARDIMI VE POLİSLER EŞLİĞİNDE MEZAR ZİYARETİ
Papa 2. Jean Paul’ün, kendisini Rebibbia Cezevinde affetmesinin 31'inci yıldönümünün 27 Aralık 2014 olması nedeniyle mezarına 2 demet beyaz gül bıraktığı anımsatılan Ağca, "Yüreğimden gelen bir jestti. Papa’nın cenazesine katılamamıştım ve bu nedenle adeta manevi kardeşime armağan sunmak istedim" dedi.
Bazilika'da kim ile birlikte olduğu sorulan Ağca, "Polis arkadaşlarla. Papaların mezarlarının bulunduğu bölüme gitmek için Vatikan’dan özel izin aldım. Oraya girmeme onlar yardım etti" dedi. Ağca, "Vatikan’dan özel izin? Yanlış olmasın. Kim size bu izni verdi?” sorusuna Ağca, şöyle konuştu:
"Şunu hatırlamalıyız ki Kardinal Peter Turkson (Papalık Adalet ve Barış Konseyi Başkanı) Papa 2'inci Jean Paul’ün mezarına giderek, dua edebileceğimi söylemişti. Zaten ilk olarak beni affeden 2'nci Jean Paul olmuştu. Yani o bile beni affediyordu. Uzun zamandır Vatikan ve kardinaller ile iletişime geçmeye çalışıyordum."
"PAPA FRANCESCO’YA SALDIRININ GERÇEKLERİNİ AÇIKLAYACAĞIM"
Ağca ayrıca 2. Jean Paul’ün makamında oturan Papa Francesco ile bir araya gelip, gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin tüm gerçekleri açıklamak istediğini de ekledi. Buna ilişkin açıklama yapan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi ise, "Papa’nın mezarına çiçek koydu. Sanırım bu yeterliydi" açıklamasını yapmıştı.
Vatikan Sözcü Yardımcısı Peder Ciro Benedettini ise, Ağca’nın kabir ziyaretinin çok kısa sürdüğünü söyleyerek, "Vatikan ile olan bir husumeti yoktur. Kabre çiçek bırakmak istiyordu ve bunu sorunsuz olarak yaptı" demişti.
Vatikan yetkilileri, Ağca’nın bazilikaya girişine özel izin vermeleri iddiasına ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.
"DİREKSİYONDA AĞCA YOKTU" İDDİASI
Bu arada, Ağca’nın İtalya’ya kaçak girip, Vatikan’a kadar gelmesi ülkede geniş yankı buldu. Ülkenin ana akım gazeteleri, bu olayı birinci sayfalarına taşıdı. Yapılan bazı yorumlarda, Ağca’nın mutlaka bir yardım almış olabileceği üzerinde duruluyor. Corriere della Sera, "Muhtemelen Ağca Türkiye’den Avusturya’ya geldi ve Schengen kontrolünden rahat kaçış için Brennero kasabasından otomobille İtalya’ya giriş yaptı. Yaklaşık 5 yıldır özgür bir adam olan Ağca, bir kez daha Vatikan’da. Ancak direksiyonda kendisi yoktu ve eski teröristin Viyana (Avusturya) otoritesini nasıl aştığı hala net değil” diye yazdı.
Ağca’nın, Vatikan’dan özel izinle girdiği tezi üzerinde duran gazete, "Mezar ziyaretinin ardından Vatikan jandarması daha sonra Ağca’yı İtalyan polisine teslim etti" bilgisini paylaştı.
Papa 2. Jean Paul ile beraber çalışma imkanı bulan, Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi eski Başkanı Kardinal Paul Poupard da yaptığı bir açıklamada, Ağca’nın kabre çiçek bırakmasının sürpriz olduğunu, ancak çok olumlu bir davranış olduğunu söyledi. Teolog ve Piskoposlar Sinodu Sekreteri Monsenyör Bruno Forte ise, Ağca’nın bu davranışının, Papa 2. Jean Paul’ün kendisini affetmesinden daha büyük bir davranış olduğunu dile getirdi. Forte, "Özellikle Papa’nın kendisini affettiği tarihi seçmesi, Ağca’nın tövbesinin iyi niyetli olduğunu gösteriyor" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.