Almanya'da 23 Nisan coşkusu

Yurtdışında yaşayan gurbetçiler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını coşkuyla kutladılar.

28 Nisan 2019 Pazar 21:09
Almanya'da 23 Nisan coşkusu






Köln Başkonsolosluğu'nun her yıl geleneksel olarak düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu yılda vatandaşların yoğun ilgisi altında birbirinden güzel etkinliklerle Konsolosluk binasında gerçekleştirildi.

     
HABER: Yaşar KAÇMAZ/KÖLN

Köln Başkonsolosluğu'nda düzenlenen 23 Nisan Etkinlikleri'nde İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaparak çocukları ve vatandaşları selamladı.

"23 NİSAN'I BÜTÜN ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDEN İLK VE TEK DEVLETİZ"

 Başkonsolos Erciyes konuşmasında şunları dile getirdi:

"23 Nisan 1920 tarihi, milletimizin iradesini temsil eden TBMM'nin daha kurtuluş savaşı devam ederken Ankara'da açıldığı tarihtir. Bu anlamlı tarih bilindiği üzere ülkemizde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk çocuklarımızı geleceğimiz olarak görmüş ve onlara duyduğu güvenin bir göstergesi olarak 23 Nisan'ı çocuklara bayram olarak armağan etmiştir. Dünyada çocuklara bayram hediye eden ve bu bayramı dünya ile paylaşan ilk ve tek devlet Türkiye'dir. Bu vesileyle Büyük Önder Atatürk'ü de minnet ve özlemle anıyoruz. Bu bayram 1980'lerin başından itibaren uluslararası bir bayram haline dönüşmüş ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukların katılımıyla Türkiye'de bir çocuk festivali şeklinde kutlanmaya başlanmıştır. 

"GELENEKLERİNE SAHİP ÇIKAN TÜRK TOPLUMU TAKDİRİ HAKEDİYOR"

Bugün burada Almanya'da da bu güzel geleneğimizin yaşatılması, gelecek kuşaklara bu geleneğin aktarılması bizleri mutlu etmektedir. Almanya'daki Türk toplumunun çocuklarına ve geleneklerine sahip çıkarak milli kültürümüzü yaşatması takdire şayandır.

"ÇOCUKLARIMIZIN BAŞARISI BİZLERİDE MUTLU ETMEKTEDİR"

Sevgili çocuklar, gelecek sizlerindir, sizler büyüdüğünüzde anne babalarınızın, bizlerin yerlerini alacaksınız. Önce kendinize ailenize yakınlarınıza ülkenize ve tüm insanlığa hayırlı bireyler olarak yetişmeniz hepinizin temel önceliği olmalıdır. Hem çok iyi bir eğitim almalı, hemde yüksek ahlaklı birer iyi insanlar olmalısınız. Hem bulunduğunuz, içinde yaşadığınız toplumu iyi tanımalı, hemde öz tarihinizi ve kimliğinizi iyi bilmeli ve muhafaza etmelisiniz. Böyle yaparsanız hem kendinize duyduğunuz saygınız artar, hemde etrafınızdakilerden daha fazla saygı görürsünüz. Sizlerin okullardaki başarılarınız anne babalarınız ve öğretmenleriniz kadar bizleri de mutlu ediyor. Çünkü güzel yarınları ancak başarılı bireyler inşa edebilir.

"EN BÜYÜK YATIRIM, ÇOCUKLARA YAPILAN YATIRIMDIR"

Değerli anne babalar, sevgili öğretmenler, en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak sizlerin elinde. Hem başarılı hemde iyi birer insan olmaları için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. En büyük yatırım çocuklara yapılan yatırımdır. Çocuklarınız için büyük fedakarlıklara katlandığınızı biliyoruz.

"ANA DİLİNİ İYİ BİLMEYEN ÇOCUK, BAŞARILI OLAMAZ"

Almanya'daki Türk toplumunun geleceğini oluşturan bu çocuklara doğru hedefler belirlemek ve rehberlik yapmak çok önemli. Bir kere çocuklarımızın türkçeyi iyi öğrenmeleri temel önceliğimiz olmalıdır. Ana dilini iyi bilmeyen çocukların okulda başarılı olamadıkları diğer bir dili öğrenmekte zorlandıkları artık kabul edilen bir bilimsel gerçektir.

"TÜRKÇE DERSLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ELELE VERMELİYİZ"

Evde konuşulan türkçe ile asla yetinilmemelidir. Türkçenin dünyada en yaygın olan en fazla kişi tarafından konuşulan en önemli diller arasında olduğu gerçeğini çocuklarımıza da aktarmamız onların öz güvenleri açısından yararlı olacaktır. Okullarda iyi organize olarak türkçe derslerinin yaygınlaştırılmasına çalışmalıyız. Bu konuda aktif çalışmalar yapan dernek ve sivil toplum kuruluşlarına destek olmalıyız. Organize olamadığımız takdirde bu alandaki başarımız sınırlı kalacaktır. Çocuklarımızın aynı şekilde almancayı da iyi konuşup yazabilmelerine azami özen göstermeliyiz. Dilbilgisi uyumun, entegrasyonun temel şartlarındandır. Ayrıca ileride iyi bir iş bulmaları bakımından da temel önemdedir. Sizlerin tüm bu çabalarına şimdiye kadar olduğumuz gibi bundan sonra da başkonsolosluk olarak elimizden gelen desteği sağlamaya devam edeceğiz. Sözlerimi sonlandırmadan evvel bu anlamlı etkinliğe ön ayak olan, gerçekleşmesine emek veren değerli öğretmenlerimize, sponsorlara, derneklerimize ve vatandaşlarımıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi en kalbi duygularla selamlıyorum. Sevgili çocuklarımızı da şefkat ve sevgiyle kucaklıyorum. Bayramınız kutlu olsun."

Başkonsolos Ceyhun Erciyes'in konuşmasının ardından başlayan etkinliklerde, NRW eyaletine bağlı bir çok ilden gelen çocukların sergiledikleri gösteriler aileler ve katılımcılar tarafından beğeni ile izlendi.

"GELENEKLERİMİZİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

 Vatandaşların yoğun katılım ilgisine teşekkürlerini ileten Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Mustafa Gençer ise, etkinlikler hakkında şunları ifade etti: "Gurbette yaşayan Türk Toplumunun ve çocuklarımızın geleneklerinden kopmayarak, birlik ve beraberliğin coşkuyla yaşatılması için bu etkinliklerimizi yıllardır gerçekleştiriyoruz ve bundan sonra da gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Etkinliklerimizde yöresel halk oyunları, hacivat - karagöz, meddah, sihirbaz, palyaço gösterilerinin yanı sıra yüz boyama, resim ve ebru atölyesi gibi çalışmalara yer verildi. Geleneklerimizi yaşatmaya her zamanki gibi devam edeceğiz. Emeği geçen herkesi kutluyorum."

Öte yandan konsolosluk bahçesinde kurulan stantlarda katılımcılara yiyecek ve içecek ikramında bulunulurken, çocuklara da hediyeler verildi.

Son Güncelleme: 28.04.2019 22:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.