Almanya eyalet hükümetinden başörtüsü konusunda geri adım

DİYANET İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği 2'nci İstişare toplantısı Almanya'nın Delmenhorst kentinde yapıldı. Otel Zur Reide'da düzenlenen toplantıya eyaletlerdeki DİTİB'e bağlı tüm...

08 Mart 2015 Pazar 15:39
Almanya eyalet hükümetinden başörtüsü konusunda geri adım






DİYANET İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği 2'nci İstişare toplantısı Almanya'nın Delmenhorst kentinde yapıldı. Otel Zur Reide'da düzenlenen toplantıya eyaletlerdeki DİTİB'e bağlı tüm cami derneği başkanları, din görevlileri ile kadın kolları başkanlarından oluşan 400 dolayında kişi katıldı. Dernekleri bilgilendirmek ve bilgi alış verişinde bulunmak amacıyla düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aşıkoğlu ile Hannover Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Yusuf Ay katıldı. İstişare toplantısının açılış konuşmasını ve sunumunu ise DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç yaptı.
“BAŞÖRTÜSÜ HALLOLMAZSA DEVLET SÖZLEŞMESİNE İMZA ATMAYIZ”
Kılıç konuşmasında Aşağı Saksonya eyaletinde İslam dininin resmen tanınması için eyalet hükumetiyle yapılan devlet anlaşması görüşmelerine değindi. Salondakiler heyecanla anlaşmanın imzalandığı haberini beklerken Kılıç salonu önemli bir açıklama yaptı. Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, "Ne yazı ki SPD ve Yeşiller hükumeti ile yürütülen devlet anlaşması müzakereleri askıya alındı" dedi. Hükümetin okullarda din dersi veren öğretmenlere başörtüsü kısıtlaması getirmek istediğini anlatan Kılıç şöyle konuştu:
"Sosyal Demokrat ve Yeşiller'den oluşan hükumet seçim propagandasında ve koalisyon sözleşmesinde bizimle devlet sözleşmesi imzalama maddesini de koydular. Bize Katolik ve Protestan kiliselere tanınan hakların camilere de tanınacağı gibi sözler verdiler. 30 Eylül 2013 tarihinde hükumetle iyi niyet anlaşması yaptık. 25 madde üzerinde müzakerelere başladık. Ekim ayının 18'inde hükumet hiç beklemediğimiz bir teklif yaptı. Bize din dersine giren öğretmenlere başörtüsü yasağının kalkacağını, okulda da başörtüsü takabileceklerini söylediler. Biz böylesine güzel bir teklif beklemiyorduk ve çok sevindik. Ama ne değiştiyse hükumet bize yaptığı teklifi kısa süre sonra tekrar geri çekmek istediğini bildirdi. Hükumet başörtüsünü müzakere etmek istiyordu. Bu senenin başında da okulda öğretmenin başörtülü gezme ve başka derslere girme teklifini  çektiklerini açıkladılar. Başörtüsünü 5 yıl sonra görüşmek istediklerini, hemen camilerimizin yapacağı projelere maddi yardımda bulunacaklarını söylediler. Bize resmen 'Siz başörtüsünü bize verin biz karşılığında size para verelim' dediler. Bu satmak demektir. Elhamdülillah bizde böyle birşey yok. Bu anlaşmada başörtüsü hallolmayacaksa eyalet birliği olarak devlet sözleşmesine imza atmayacağız. Başörtüsü sorunu mutlaka çözülmeli.”
"KÜLTÜR VE İNANCIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
İstişare toplantısında kürsüye çıkan Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aşıkoğlu birlik ve beraberlik mesajı verdi. Almanya'da İslamdinine karşı tepli olduğunu ama bunun önemli olmadığını anlatan Aşıkoğlu, şöyle konuştu:
"Bu toplumun kurallarına saygılıyız, kanunlarına saygılıyız. Ama bu toplum içinde yaşayan Müslüman bireyler olarak kendi kültürümüze, kendi kimliğimize, kendi inancımıza da sahip çıkacağız, çıkmaya da devam edeceğiz. İslam düşmanlığı var, cami saldırıları, islamofobi diye bir olgu oluşturulmaya, Müslümanlara bir takım zorluklar çıkarılmaya çalışılıyor. Ama bunlar geçmişte de vardı, hiç önemli değil. Önemli olan biz ne yaptığımızın farkında mıyız, üzerimize düşeni yapıyor muyuz Zorluklar olacak ama bu zorlukları usulü dairesinde göğsümüzü gererek karşılayacağız. Bizler yapılan saldırıların faillerinin bulunması için resmi makamlarla görüşüyor gayret gösteriyoruz."
Toplantı sonunda eyaletteki en kıdemli cami derneği başkanı Mustafa Karabacak ile DİTİB eski Genel Sekreteri Dr. Ali İhsan Ünlü'ye birer çini plaket verildi. DİTİB tarafından ayrıca konuşmacı Prof. Dr. Nevzat Aşıkoğlu ile Başkonsolos Mehmet Günay'a da birer plaket taktim edildi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.