Amerika bu yüzden güvenilmez müttefik: 3 senatörden F-35 engeli 

ABD'li üç senatörün FETÖ sanığı rahibi tutukluluğunu gerekçe göstererek başlattığı kampanya üretim ortağı olduğumuz F-35 uçaklarının satışının engellenmesine dönüşmek üzere.

27 Nisan 2018 Cuma 07:32
Amerika bu yüzden güvenilmez müttefik: 3 senatörden F-35 engeli 






Amerika bu yüzden güvenilmez müttefik: 3 senatörden F-35 engeli 

1. Dünya Savaşı öncesi, İngiltere'den parasını peşin ödeyerek satın aldığımız 2 savaş gemisinin İstanbul hükümetine verilmemesinin bir benzeri 118 yıl sonra yeniden yaşanıyor. Londra'nın Türk milletine attığı kazığın benzerini ABD, NATO müttefikine defalarca denese de durum bu kez farklı. F-35 savaş uçaklarının üretiminde 9 ortak ülkeden biri. İlk teslimatların geçtiğimiz yapılması gerekirken üretimde yaşanan sıkıntılar ve öncelikler yüzünden yaşanan ertelemeler Ankara'nın da tepkisini çekmişti. 
Bu yıl ilk 2 uçağın teslimatı öncesi Amerikalı üç senatör yazılı bir teklifle durdurulmasını istedi. Gerekçe FETÖ davaları..

İLK ENGELLEME DEĞİL AMA BU KEZ FARKLI


ABD'li 3 sanatörün, Türkiye'ye teslim edilecek Lockheed Martin F-35 tipi savaş uçaklarının teslimatının engellenmesi için ABD Senatosu'na teklif verdiği duyuruldu. Bu F-35'ler için ilk engelleme değil. Ortaklık sürecinde yapılan pazarlıklar sırasında dönemin ABD savunma bakanlığı yetkilileri Türkiye'nin 250 milyon dolarlık yatırım desteği karşılığında teslimat sırasında sıkıntı yaşanmaması sözünü vermişti.

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre ilgili yasa tasarısı, senatörler James Langford, Jeanne Shaheen ve Thom Tillis tarafından sunuldu. 

Senatörlerin teklifi, rahip din adamı Andrew Craig Brunson'un tutuklanması nedeniyle verdiği duyuruldu.

İzmir’de FETÖ ve PKK terör örgütü adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ABD uyruklu Papaz Andrew Craig Brunson, hâkim karşısına çıkmış, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti rahibin tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 27 Mart'ta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının, ABD'den, F-35 savaş uçaklarının alınmasını etkilemeyeceğini söylemişti. Türkiye söz konusu uçaklardan en az 100 adet satın almayı taahhüt ederek üretim ortaklığına ikna edilmişti. 

Anahtar Kelimeler:
F-35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.