Amerikan istihbaratı Türkiye'yi dinledi mi? Beyaz Saray'dan açıklama

Amerikan yönetimi Türk yetkililerin dinlendiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. ABD, "Müttefiklerimizi dinlemeyiz" dedi.

30 Aralık 2015 Çarşamba 09:23
Amerikan istihbaratı Türkiye'yi dinledi mi? Beyaz Saray'dan açıklama






Amerikan istihbaratı Türkiye'yi dinledi mi? Beyaz Saray'dan açıklama

Türkiye'de çok sayıda siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin NSI tarafından dinlendiği iddiaları Washington tarafından yalanlandı. Beyaz Saray, Türk yetkililerin dinlendiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. ABD, "Müttefiklerimizi dinlemeyiz" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı  açıklamada, 2014 yılı başından beri ABD Başkanı Barack Obama'nın, mecburi ulusal  güvenlik amaçları dışında, dost ve müttefik ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının iletişim süreçlerinin takip edilmeyeceğini açıkça dile getirdiğini  vurguladı.

Başkan Obama'nın ulusal güvenlik ekibine ve istihbarat birimlerine,  yabancı muadil kurumlarla koordinasyon ve işbirliğimizi halinde çalışılması  talimatını verdiğini de hatırlatan Price, "Yakın çalıştığımız ve işbirliğimizi derinleştirdiğimiz devlet ve hükümet başkanları, kendilerine gerçek partnerler  olarak davrandığımız konusunda güven içinde olmalılar" ifadelerini kullandı.
 
Aynı konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner  da günlük basın toplantısında, NATO müttefiklerine yönelik dinleme faaliyetlerini  sonlandırdığını açıklamasına rağmen ABD'nin Türk yetkililerini dinlediğine dair  iddialar hakkındaki soruyu yanıtladı.
 
Toner, "İzleme tekniklerimizi ya da yaklaşımımızı değiştirip  değiştirmediğimize yönelik cevabımızda, ABD Başkanı Obama, Edward Snowden'ın suç  teşkil eden eylemlerinin ortaya çıkmasının ardından bu konuyla ilgili birkaç kez  konuştu ve bunları şeffaf şekilde yürüteceğimizi anlattı. Bunlar hala  geçerliliğini koruyor" dedi.
 
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel'i  iki yıl önce dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra Obama, zorunluluk olmadığı  sürece müttefik ülkelerin hükümet yetkililerini dinlemeyeceklerini söylemişti.
 
Dinleme iddialarına kaynaklık eden Wall Street Journal gazetesinin  ilgili haberinde ise Obama'nın bu yöndeki sözlerinin aksine başta İsrail  Başbakanı Binyamin Netanyahu olmak üzere bazı müttefik ülke yetkililerinin  dinlendiği iddia edildi. Söz konusu haberde NSA'in Netanyahu'yu dinlerken onunla  Washington'daki temasları sırasında görüşen bazı Kongre üyelerinin de dinlemelere  takıldığı ve bunun Kongre'de rahatsızlık meydana getireceği iddiasına yer  verildi.
 
Özellikle İran'la nükleer anlaşmaya karşı çıkan Netanyahu'nun ABD  yönetimi tarafından dinlendiği savunulan haberde; Almanya, Fransa ve NATO  liderlerinin dinleme listesinden çıkarıldığı ancak liderlerin üst düzey  danışmanlarının dinlenmeye devam edildiği ileri sürüldü.
 
Adam Entous ve Danny Yadron imzalı haberde, NSA'in, 2014 yılından  sonra Türk yetkilileri dinlemeye devam ettiği iddiası da yer aldı. Kaynak: DHA
Son Güncelleme: 30.12.2015 09:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.