Avrupalılar'ın çıktığı Rus kentlerinde Türkler yatırım arayışında

RUSYA’daki ekonomik krizden etkilenerek Rusya’dan çıkmak zorunda kalan Avrupalı tekstilcilerin yerini Türk tekstilcileri alıyor. Başta petrolün değer kaybetmesi ile doların ruble karşısında hızla değer kazanması ve Ukrayna olaylarının...

04 Mart 2015 Çarşamba 12:16
Avrupalılar'ın çıktığı Rus kentlerinde Türkler yatırım arayışında






RUSYA’daki ekonomik krizden etkilenerek Rusya’dan çıkmak zorunda kalan Avrupalı tekstilcilerin yerini Türk tekstilcileri alıyor.
Başta petrolün değer kaybetmesi ile doların ruble karşısında hızla değer kazanması ve Ukrayna olaylarının neticesinde Batı'nın yaptırımları ile ticaretin zorlaştığı Rusya’da, erken havlu atan Avrupalı tekstilcilerin boşalttığı yerleri Türk tekstilciler doldurmaya başladı. Rusya’da 'Tekstilin kalbi' olarak bilinen Ivanova kentine gezi düzenleyen Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, şehirde temaslarda bulunarak yatırım imkanlarını inceledi.
İlk olarak İvanova Valisi Pavel Alekseeviç Konkov ile görüşen Büyükelçi Yardım, sonrasında İvanova Sanayi ve Ticaret Odası temsilcileri ve Rus işadamları ile bir araya gelerek Türk tekstilcileri için şehirde bulunan olanakları öğrendi. Görüşme ardından ’ya açıklamada bulunan Vali Konkov, şöyle dedi:
"Türk işadamları sadece ülkelerinde değil, Rusya'da yatırım yapmaya hazır. Şu an böyle örneklere sahibiz. Türk iş adamlarının yatırım yaptığı tekstil şirketleri var. Biz hala yatırımlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden biz Türk iş adamlarını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Büyükelçi ile Moskova'da Mart sonunda tekstilcilerimiz ile Türk iş adamları için ortak bir toplantı organize etmek üzere anlaştık."
Vali ile görüşmesi sonrası Rus gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak, Rusya ile ilişkilerimizi bütün alanlarda; ticaretten, ekonomiden, turizmden, eğitimden, sanayi ve kültür alanlarına kadar bütün boyutlarıyla geliştirilmesine son derece önem veriyoruz. Bir birimizin potansiyelini bütün düzeylerde en yakından ve yerinde görmemiz gerekir. Bu gün buraya ziyaretimde bununla bağlantılıdır. Sayın vali ile görüşmem şehri yakından tanımam için son derece yararlı oldu."
Ekonomik kalkınmadan sorumlu Vali Yardımcısı Svetlana Valentinovna Davletova ile öğle yemeğinde bir araya gelen Ümit Yardım ve Moskova Ticaret Baş Müşaviri Şamil Acartürk, Türk iş dünyasının ilgisini çekebilecek konuları öğrendi. Yardım, Davletova’ya şehirde gün itibari ile irili ufaklı 50-60 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini ve bir gün belirlemeleri halinde gerek Rusya’nın diğer bölgelerindeki gerekse de şehirdeki tekstilcileri şehir yönetimi ile direkt temas kurdurup daha yararlı bir çalışma yapma teklifinde bulundu. Bu öneriyi memnuniyet ile karşılayan Davletova, bu konu üzerinde çalışacaklarını belirtti. Şehirlerinde faaliyet gösteren Türk sermayeli çok büyük tekstil fabrikalarının da olduğunu vurgulayan Davletova, bu firmaların sayısının artmasının kendilerini sevindireceğini belirtti.
Daha sonra beraberindeki heyet ile İvanova Sanayi ve Ticaret Odası temsilcileri ile bir araya gelen Büyükelçi Yardım, Rus iş adamlarının Türkiye’den taleplerini ve iş birliğinin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu. İvanovalı iş adamları heyetinde Türk iş adamlarının da bulunması dikkatlerden kaçmadı. İvanova’nın önde gelen tekstilcileri Büyükelçi’den kendilerini özellikle tekstil alanında Bursa ve Kahramanmaraş Ticaret Odları ve oradaki üreticiler ile temasa geçirmesi konusunda yardım talebinde bulundu.
Türk sermayesi ile bölgede kurulan en büyük tekstil fabrikalarından olan Madiyo Tekstil’i gezen Büyükelçi Yardım, Rusya’nın kalbinde böyle bir tesisin varlığının kendisini gururlandırdığını söyledi. Yardım, şöyle konuştu:
"Bugünkü ziyaretler çerçevesinde Ivanova’nın Rusya tekstil dünyasının yüzde 60-70 oranlarında merkezi olduğunu öğrendik. Ayrıca Türk girişimcilerinin de tekstil sanayine ilgilerinin olmasından daha da memnun olduk. Bu temaslarımız sonrasında Rusya’nın ortasında böyle muhteşem bir tesisi görmek çok memnuniyet verici. Bu güzel tesiste emeği olan herkesi tebrik etmemiz lazım, inşallah işlerini çok daha büyütürler. Ancak bu tür tesisler ile Türkiye-Rusya ilişkileri bugünkünden daha ileriye gidecektir. Bu bakımdan çok verimli bir inceleme gezisi oldu bizim için."
Madiyo Tekstil’in sahibi Mehmet Akyol ise yaptığı açıklamada gerek şehir yönetiminin gerekse de şehir halkının kendilerine gösterdiği ilgiden ve destekten çok mutlu olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"İki ay içerisinde mevcut fabrikanın ikizini inşa etmeye başlayarak, kapasitemizi iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Makinelerimiz ve ekipmanlarımızın siparişlerini verdik, gelir gelmez kurulumuna geçeceğiz. Şu anda aylık 600 ton üretim gerçekleştiriyoruz bu rakam yeni gelen makinelerimiz ile önce 900 tona ardından 1200 tona çıkacak. Bu yatırımımız ile Türk tekstilci ve yatırımcısına ilgi arttı. Hatta son gaz anlaşması ile de bize bakış açıları yüzde yüz değişti. Şehir yönetimi bize karşı çok ilgili ve her konuda yardımcı oluyorlar. Hatta birçok kez kendileri çağırıp, ‘bir sorununuz var mı Size yardım edelim’ diyerek destek oluyorlar. Türk yatırımcılar gelecek ise hiç çekinmesinler, burada her türlü yardımda bulunurlar. Rusya’da imalat konusunda bir boşluk var, değerlendirmek isteyen herkes gelsin. Bizde burada elimizden gelen her türlü desteği veririz."
Rusya’da göreve başladığı 5 aylık süre içerisinde temasta bulunduğu bütün şehirlerde üniversiteleri de ziyaret etme alışkanlığına devam eden Büyükelçi Ümit Yardım, Ivanova Devlet Üniversitesi’ni de gezerek, üniversite hakkında bilgiler aldı. Çeşitli incelemelerde bulundu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.