Business Insider: Davutoğlu, gergin yatırımcıları yatıştırmak için ABD’ye geldi

Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK () - Amerikalı ve uluslararası finans çevreleri ile görüşmelerde bulunmak üzere ABD’nin New York kentinde temaslarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, finans çevreleri ile basına kapalı olarak yaptığı...

07 Mart 2015 Cumartesi 11:33
Business Insider: Davutoğlu, gergin yatırımcıları yatıştırmak için ABD’ye geldi






Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK () - Amerikalı ve uluslararası finans çevreleri ile görüşmelerde bulunmak üzere ABD’nin New York kentinde temaslarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, finans çevreleri ile basına kapalı olarak yaptığı görüşmelerin ardından, ekonomi ve teknoloji konularında uzmanlığı ile bilinen Business Insider dergisinden, Davutoğlu’nun New York temaslarına ilişkin ilginç bir değerlendirme geldi. Business Insider’da, ‘‘Türkiye’nin Wall Street’i panik halinde’’ başlığıyla, Linette Lopez imzası ile yayınlanan yazıda, Davutoğlu’nun Türkiye ekonomisine sıcak para yada iş yatırımı yapan ancak bu yatırımları geri çekmek için çabalamaya başlayan kurumları yatıştırmak için New York’a geldiği öne sürüldü. Yazıda, Citigroup’un Türkiye’nin en büyük ikinci bankası Akbank T.A.Ş’deki yüzde 10’luk hissesini, 800 milyon dolar zarara karşın satması, yabancı yatırımcıların Türkiye’den kaçma girişimlerine örnek gösterildi. ‘‘Bu, hisseleri 7 yıldır elinde tutan bankanın ne kadar çabuk bu işten sıyrılmak istediğinin bir göstergesidir’’ görüşüne yer verilen yazıda, Türk lirasının 2015 başından bu yana yüzde 10.56 değer yitirdiği vurgulandı.

Business Insider, görüşüne başvurulan Demokrasileri Savunma Vakfı Başkan Yardımcısı ve ABD Hazine Bakanlığı terörle mücadele eski uzmanı Dr. Jonathan Schanzer’in, ‘‘Son bir iki yıl, Türkiye’nin mali sektörü için oldukça zorlu oldu. Bu Davutoğlu’nun, New York’a neden sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiğini açıklıyor. Paniğe kaplan bankacıları ve yatırımcıları yatıştırmak için New York’a geldi. Geleceğini ABD Dışişleri Bakanlığı’na bile bildirmedi. Türkler panik halinde görünüyor’’ değerlendirmesine yer verdi.


ABD’li yatırım kuruluşu Deltec International Group’un, yüksek cari açık, düşük döviz rezervleri, kısa vadeli dış borç ve düşük iç talep yüzünden, Türkiye’yi, ‘riski en çok gelişmekte olan ekonomilerden biri’ olarak gördüğü belirtilen yazıda, ‘‘Bu, Türkiye’nin dosyalarının, Rusya, Venezüella gibi ekonomik felaketlerle karşılaşan ülkelerle aynı rafa konması anlamına geliyor. Yüzde 10’dan çok değer kaybına uğrayan Türk lirası, bu hafta en düşük düzeye geriledi’’ görüşü savunuldu.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’den çıkma çabalarının ve Türk lirasının değer yitirmesinin önemli etkenlerinden birisinin, Türkiye’nin uyguladığı politika olduğu belirtilen yazıda; ‘‘Bir zamanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokratik, serbest piyasa dostu olan bir lider olması bekleniyordu. Artık değil. Bir çok uzman, Merkez Bankası’na emir veriyor olduğu kaygısını taşıyor. Bu hafta liranın dibe vurmasına karşın, hükümet kabinesine liranın kendi yolunu bulacağı iddiası dayatılıyor. Aynı zamanda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası’nın faiz oranını yeterince yükseltmediği için, Türk lirasının yaşadığı sıkıntılar yüzünden Merkez Bankası’nı suçluyor. Türk lirası yılbaşından bu yana yüzde 10.56 geriledi’’ denildi.

Türkiye’nin, İran ile altın için yağ değişimi de dahil olmak üzere bazı mali suçlar ve büyük bir yolsuzluk skandalının ortasında olduğu öne sürülen yazıda, ülkenin devlet bankası Halkbank başkanının 2013 yılında bu skandal yüzünden istifa etmek zorunda kaldığı da belirtilerek, ‘‘ABD Merkez Bankası, açıklanamayan düzensiz işleyişler yüzünden başka bir devlet bankası olan, Ziraat Bankası’nın cari işlemler hesapları kapattı’’ görüşüne yer verildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.