Çalinan Tarihi Nazi Kampı Kapısının Bulunması İçin Ödül Konuldu

ALMANYA’nın Münih kenti yakınlarındaki Dachau’daki Nazi toplama kampının çalınan tarihi kapısının bulunması için 3 bin Euro ödül konuldu. Polis, yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki kapının 1 Kasım Cumartesi günü saat 23.45...

08 Kasım 2014 Cumartesi 13:03
Çalinan Tarihi Nazi Kampı Kapısının Bulunması İçin Ödül Konuldu






ALMANYA’nın Münih kenti yakınlarındaki Dachau’daki Nazi toplama kampının çalınan tarihi kapısının bulunması için 3 bin Euro ödül konuldu.
Polis, yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki kapının 1 Kasım Cumartesi günü saat 23.45 ile 2 Kasım Pazar 05.30 saatleri arasında çalındığını tespit etti. Kampın ana girişteki 190x95 santimetre ebatlarındaki demir kapısının küçük taşıta yüklenerek götürülmüş olabileceği belirtildi. Olası ihbarların 08141-612-0 numaralı telefona bildirmeleri istendi. Nazi döneminin en acı anılarının yaşandığı kamptaki üzerindeki çalınan kapının üzerinde bulunan 'Arbeit macht frei' (Çalışma özgür kılar) ifadesini Alman Ulusalcı Yazar Lorenz Diefenbach, 1872 yılında yazdığı kitabının başlığı olarak kullanmıştı. Bu söz 1933 yılında iktidara gelen NSDAP (Nazi Partisi) tarafından da özellikle toplama kamplarında kullanılmıştır. Uzmanlar, Ausschwitz Toplama Kampı'ndaki kapının da çalındığına ve sonra bulunduğuna dikkati çekerek, tarihi Nazi objelerine el altında çok büyük paralar ödendiğini belirtti.
Nazi Almanya'sında 1933’de açılan ilk toplama kampı olan Dachau, aralarında 23 Türk kişinin de bulunduğu 45 bin kişiye mezar olmuştu. 1933-45 yılları arasında gaz odalarıyla ünlü Dachau Toplama Kampı'nda yaklaşık 200 bin kişi yaşadı. Kampta tutulanlar, 29 Nisan 1945 tarihinde ABD Kara Kuvvetleri'ne bağlı ordu birlikleri tarafından kurtarıldı.
 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.