Çelik: İstihdam Ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Türkiye Her Türlü İşbirliğine Açık

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kültür ve turizm endüstrilerinin önemli bir etkileşim içinde olduğu bu şartlarda istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için Türkiye her türlü işbirliğine açık" dedi. Bakan Ömer...

30 Ekim 2014 Perşembe 14:06
Çelik: İstihdam Ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Türkiye Her Türlü İşbirliğine Açık






KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kültür ve turizm endüstrilerinin önemli bir etkileşim içinde olduğu bu şartlarda istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için Türkiye her türlü işbirliğine açık" dedi.
Bakan Ömer Çelik, İtalya'nın AB Dönem Başkanı olması sebebiyle Napoli'de yapılan  genişletilmiş AB Kültür ve Turizm Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katıldı. AB'ye üye ve aday ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, büyüme ve istihdam kapsamında Avrupa'da turizm ve kültür politikaları görüşülecek. Bakan Ömer Çelik, mevkidaşlarına hitaben yaptığı konuşmada Türkiye'nin toplantının ana konusuna ilişkin görüşlerini aktardı. Çelik, şöyle dedi:
"Hiç kuşkusuz ki turizm politikalarının temeline koyulacak yenilikçi eylemler sonraki dönemlerde ekonomik gündemin de istihdam artışının temel unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır. Son on yılda hızlı bir gelişim çizgisi sergileyen ekonomideki büyümeyi istikrarlı kılmak adına istihdam artırıcı sürdürülebilir kalkınma planlarımızla çok yönlü stratejiler sergilemekteyiz. Bu çok yönlü stratejilerin kayda değer bir bölümü turizm sektöründeki ve kültür endüstrisindeki gelişmeler odaklı olarak planlanmaktadır. Bu bağlamda önceliklerimizden birisi 'Responsible tourism' anlayışını benimseyerek turizmin geri kalmış bölgeler ve özellikle dezavantajlı grupların sosyoekonomik durumlarının güçlendirilmesinde bir araç olarak kullanılmasıdır. Bu konuda kat ettiğimiz gelişmelerle ilgili Dünya Turizm Örgütü'nün istatistiklerine göre bazı veriler vermek istiyorum sizlere: 2002 yılında turist sayısında 17'nci sırada yer alan Türkiye, 2011 yılı verilerinde 6. sıraya yükselmiştir. 2012 ve 2013 yıllarında da 6'ncı sıradaki yerini korumuştur. Yine Dünya Turizm Örgütü'nün 2014 yılı Ağustos ayı barometresine göre, 2013 yılında turizm gelirlerini yüzde 13 arttıran Türkiye, turizm geliri genel sıralamasında 12. sıraya yükselmiştir."
Kadın ve gençlerin toplumsal yaşama aktif katılımlarının sağlanması amacıyla kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerine imkan sağlayan çok sayıda sürdürülebilir ve bütünsel istihdam projesini de hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Çelik, şöyle konuştu:
"Bu istihdam projelerinden biri olan Avrupa Birliği'nin aday ülkeler için uyguladığı 'Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı' programı 'İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Bileşeni' kapsamında hazırlanan Turizm Sektöründe Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi ile Türkiye, kadınların turizm ve kültür sektöründeki istihdamını artırarak hem ekonomimize hem de sosyal hayatımıza katma değer sağlanmasını amaçlamaktadır. Kuşkusuz turizm sektörü kültür endüstrisin beslediği gibi, kültür endüstrisini beslemektedir. Gelen ziyaretçilerin sadece turizm sektöründeki istihdama değil, kültür endüstrisindeki istihdam sürecine de katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Sahip olduğumuz kültürel mirasa dönük stratejilerle kültürel mirasın sadece ticari meta olarak kullanılmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra da kültürel mirası sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısı arttırmaya çalışıyoruz. İstanbul gibi markalaşmış şehirlerimizdeki zengin kültürel ortam ulaşım olanaklarının etkinliği sayesinde turistler için artan bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Turistik turlar için söz konusu şehirlere gelen turistlerin programlarına çeşitli kültürel etkinlikler eklenmesi ya da doğrudan kültürel etkinliklere gelen izleyicilerin programlarına tarihi ve turistik mekanların ziyaret edilmesinin dahil edilmesi bu çalışmalar sayesinde ciddi politikalar ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kültür endüstrisini kültürel diplomasinin, turizmi de insani diplomasinin bir merkezi olarak görüyoruz. Kültür ve turizm endüstrilerinin önemli bir etkileşim içinde olduğu bu şartlarda istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için Türkiye'nin her türlü işbirliğine açık olduğunu belirterek hepinize saygılar sunuyorum." 
 

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.