Cern'i İlk Kez Bir Kadın Yönetecek

İSVİÇRE'de altmış yıl önce kurulan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) fizik laboratuarlarının genel direktörlüğünü, 2016 yılından itibaren ilk kez bir kadın bilim insanı yürütmeye başlayacak. Dünyanın en büyük parçacık...

05 Kasım 2014 Çarşamba 16:35
Cern'i İlk Kez Bir Kadın Yönetecek






İSVİÇRE'de altmış yıl önce kurulan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) fizik laboratuarlarının genel direktörlüğünü, 2016 yılından itibaren ilk kez bir kadın bilim insanı yürütmeye başlayacak.
Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuarı olan CERN'in 2009 yılından beri genel direktörlüğünü yapan Rolf-Dieter Heuer'ın görevi 2015 yılının sonunda sona eriyor. 1 Ocak 2016 tarihinde ise bu görevi, İtalyan fizikçi Fabiola Gianotti üstlenmeye başlayacak.
Evrenin varoluşu ve atom altı parçacıklarıyla ilgili önemli deneylerin yapıldığı merkez, 1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kuruldu. 21 tam üyesi ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 3 ortak üyesi bulunan CERN, dünyanın en büyük atom altı parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nı (LHC) da barındırıyor.
GİANOTTİ TANRI PARÇACIĞI DENEYİNİN BAŞINDAYDI
2012 yılında CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı projesinde yer alan bilim insanları, ortaya çıkarıldığı düşünülen parçacığın, “Maddenin neden kütlesi var?ö sorusunun cevabının kilit unsuru olarak görülen Higgs parçacığı olduğu yönündeki kanıtlarının güçlendiğini açıklamıştı.
'Tanrı parçacığı' olarak da adlandırılan Higgs Bozonu'nu bulan ATLAS deneyindeki 39 farklı milletten 3 bin kişilik ekibin başında ise Fabiola Gianotti bulunuyordu.
4 yıla yakın süren ve modern fiziğin en büyük gizemlerinden birinin aydınlatılmasından dolayı tarihin en büyük araştırma projesi olarak tanımlanan deneyin koordinatörü Gianotti, 2012'de Time dergisinin 'Yılın Kişileri' listesinde beşinci sırada yer almıştı.
Müzisyen kimliğiyle de öne çıkan 52 yaşındaki Gianotti'nin genel direktörlük için rakipleri ise, Manchester Üniversitesi'nden İngiliz fizikçi Terry Wyatt ve Atomaltı Fizik Amsterdam Ulusal Enstitüsü Direktörü Frank Linde idi.
'BARIŞIN VE BİLİMİN HİZMETİNDE ÇALIŞACAĞIM'
Bu prestijli göreve seçilmesinden ötürü çok gurur duyduğunu ve mutlu olduğunu ifade eden Gianotti, amacının her zaman 'barışın ve bilimin hizmetinde çalışmak' olduğunu dile getirdi.
Bu görevde başarılı olmak için çok çalışacağını belirten Gianotti, geçen yıl onarım için deneylere son verilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın, 2015 yılında tekrar faaliyete geçeceğini de hatırlattı.
Gianotti'nin 5 yıl kalacağı bu önemli göreve seçilmesi İtalya'da heyecan yarattı. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile Başbakan Matteo Renzi ünlü fizikçiyi tebrik etti.
'İTALYA İÇİN BÜYÜK BAŞARI'
Eğitim, Üniversite ve Araştırma Bakanı Stefania Giannini bu durumun, İtalyan biliminin büyük başarısı olduğuna dikkat çekti.
Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise, Gianotti'nin bu göreve seçilmesinin, İtalya ve tüm dünyada görev yapan İtalyan araştırmacılar için onur verici olduğunu belirtti. İtalya bilim dünyasından da memnuniyet mesajları yağdı.
Ülke basınında yer verilen haberlerde, İtalyan fizikçi Edoardo Amaldi'nin de CERN'in kurucuları arasında bulunduğunun altı çizildi.
CERN'in üst yönetiminde daha önce iki İtalyan fizikçi de görev almıştı. Nobel ödüllü parçacık fizikçisi Carlo Rubbia 1989-1994, Luciano Maiani ise 1999-2003 yılları arasında CERN'in genel direktörlüğünü yapmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.