Çin hükümetinden kaliteli gelişme vurgusu

Çin'in karşı karşıya geldiği dış risklerin yükseldiği ve ulusal ekonominin aşağı yönlü baskı ile yüzleştiği bir dönemde Çin hükümeti, bu yıl "aktif ve sağlam" nitelikte, mevcut koşullara uyan, istikrarlı ve kaliteli büyümeyi hızlandıracak hedefler belirledi.

05 Mart 2019 Salı 16:00
Çin hükümetinden kaliteli gelişme vurgusu






Çin hükümetinden kaliteli gelişme vurgusu
 
 
 

Merkezi hükümet, bugün Çin'in en yüksek yetki organı olan Çin Ulusal Halk Meclisi'ne sunduğu çalışma raporunda, kaliteli gelişmeye odaklanılacağına dikkat çekti. Raporda Çin'in bu yılki sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerine yer verildi. Buna göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı yüzde 6-6,5 aralığında tutulacak, kentsel bölgelerde 11 milyon kişiye yeni istihdam sağlanacak, tüketici fiyatları endeksi yüzde 3 civarında artırılacak, kırsal kesimlerde 10 milyon kişi yoksulluktan kurtarılacak, GSYH'da birim başına düşen enerji tüketimi yüzde 3 azaltılacak.
Günümüzde küresel ekonomik büyüme hızının yavaşladığı, Çin'in karşı karşıya geldiği dış risklerin yükseldiği ve ulusal ekonominin aşağı yönlü baskı ile yüzleştiği bir dönemde Çin hükümeti, bu yıl "aktif ve sağlam" nitelikte, mevcut koşullara uyan, istikrarlı ve kaliteli büyümeyi hızlandıracak hedefler belirledi.

Nitekim dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in GSYH'si geçen yıl 90 trilyon yuanı aştı. Üstelik Çin ekonomisi, hızlı gelişmeden kaliteli gelişmeye dönüşüm sürecinde.

Ekonominin kaliteli büyümesi, tamamen GSYH'ye göre belirlenemediği gibi ekonomik endekslerdeki kısa vadeli dalgalanmalar temelinde de değerlendirilemez. Kaliteli gelişme, ekonomik potansiyel, canlılık ve rekabet gücünün canlandırılmasına bağlıdır. Bu yıl Çin'in büyüme hedefinin önceki yıla kıyasla daha da düşürülmesinin başlıca sebebi, dünya genelinde ortaya çıkan küreselleşme karşıtı eğilim ve ticari sürtüşme riski gibi olumsuz etkenlerin küresel ekonomide durgunluğa neden olmasıdır. Çok sayıda uluslararası kuruluş da bu yılki küresel büyüme beklentisini düşürmüştür.

Nobel Ödüllü Ekonomist Paul Krugman, küresel ekonominin 2019'un sonunda ya da 2020'nin başında gerilemeye başlayabileceği uyarısında bulundu. Böyle bir uluslararası arka planda Çin ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu öngörülemez riskler ve sınamaların sayısı daha fazla, durum daha karmaşık ve ağırdır. Dolayısıyla Çin'in büyüme hedefini uygun oranda azaltması, zorluk ve sınamaların üstesinden gelmek ile sürdürülebilir ve sağlıklı ekonomik büyüme sağlamak açılarından faydalıdır.

Şu gerçek, herkes tarafından net şekilde görülebilir: Yüzde 6 ila 6,5 olarak belirlenen büyüme hedefi, nicelik bakımından giderek büyüyen bir ekonomi temelinde gerçekleştirilecek. Çin ekonomisinin "ağırlığı" sürekli büyürken, her yüzde 1'lik büyüme daha fazla artışa tekabül edecek. Yüzde 6 ila 6,5'lik büyüme oranını korumak Çin için önemli bir başarıdır ve ekonomik büyüme bakımından makul bir aralıktır. Söz konusu büyüme hedefi aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomilerinin büyüme beklentileri arasındaki en yüksek oranı ifade ediyor. Diğer bir deyişle Çin halen küresel büyümenin güçlü bir motoru işlevi görüyor.

Çin hükümeti, bu yıl yukarıda belirtilen hedeflere ulaşmak için 10 önemli çalışma odağı tespit etti. Bunlar, inovasyonun sürdürülmesi, makroekonomik kontrolün iyileştirilmesi, ticaret ortamının geliştirilmesi, inovasyon temelinde kalkınmanın devam ettirilmesi, yurtiçi piyasasının genişletilmesi, yoksulluğu bitirme çalışmalarının yoğunlaştırılması, kırsal bölgelerin kalkındırılması, bölgelerin eş güdümlü kalkınmasının sağlanması, çevre koruma çalışmalarının güçlendirilmesi, önemli alanlardaki reformun derinleştirilmesi, ilgili bütün sektörlerde dışa açılma politikasının uygulanması ve sosyal güvence çalışmalarının pekiştirilmesini içeriyor. Bu 10 çalışma odağının her bir ögesi ayrı hedefler ve gereksinimleri bünyesinde barındırıyor. Buradan Çin ekonomisinin kalitesinin sürekli yükseltildiği, inovatif, eş güdümlü, çevre dostu ve dışa açık olma ile paylaşımı temel alma gibi özellikleri taşıdığı görülebilir.

Hâlihazırda Çin, son yıllarda gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından kaynaklı "az rastlanır" nitelikte ciddi durumlarla karşı karşıya bulunuyor. Dolayısıyla Çin'in bu yılki hedeflerine ulaşabilmek için çetin mücadele vermesi gerekiyor.

Merkezi hükümetin "hedeflerini gerçekleştirmek için üstleneceği sorumluluk listesi"ni açıklamasından itibaren Çin inovasyon, mücadele ve sıkı çalışma ruhuyla kendi işlerini iyi yapacak, çeşitli riskler ve sınamaların üstesinden gelerek daha iyi bir gelecek yaratmak için çaba gösterecektir. KAYNAK: Çin Uluslararası Radyosu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.