Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Slovenya'ya özelleştirme tavsiyeleri

 Özgür ALTUNCU - LUBLİYANA () - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Slovenya - Türkiye İş Forumunda konuştu. Son dönemde Slovenya'nın özelleştirme hamlesi içinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye olarak bu konuda yaşanan tecrübeleri...

30 Mart 2015 Pazartesi 20:30
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Slovenya'ya özelleştirme tavsiyeleri






 Özgür ALTUNCU - LUBLİYANA () - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Slovenya - Türkiye İş Forumunda konuştu. Son dönemde Slovenya'nın özelleştirme hamlesi içinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye olarak bu konuda yaşanan tecrübeleri paylaşmak istediğini söyledi. Erdoğan, "Biz geldiğimizde iktidara bizden önceki iktidarlar cesur davranmadıkları için istenilen, beklenen özelleştirmeyi gerçekleştiremedik. Ve burada hep kaybettik. Neden kamuya ait firmaların büyük bir çoğunluğu zarar ediyordu. Ve bu sübvanse ediliyordu. Nereden? Hazineden. Bu sübvanse edilmek suretiyle de ülke devamlı geri gidiyordu. Biz cesur davrandık. Çok eleştiriler aldık. Köşe yazarları...bazı yerlerde ufak tefek gösteriler de olmadı değil, oldu. Ama biz inandık. Azmettik kararlı bir şekilde yolumuza devam ettik" dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü biz şunu biliyorduk, eğer biz bu özelleştirmeleri gerçekleştirirsek, yarın buraları kazanacak, kazanmakla kalmayacak istihdamda bize çok ciddi bir kaynak oluşturacak. Ödediği vergiyle, bizlere çok ciddi bir kaynak oluşturacak. Uluslararası piyasada da bu kurumlar, Türkiye'nin sesini çok daha fazla bir şekilde geliştirecek. Bu özelleştirmeye girenler, küresel sermaye değil de yerli bir sermayeyse, o da zaten bu işi bildiği için işin tasarruf boyutunu da iyi bilir. Üretim noktasında da işin heyecanını yaşar. Çok açık bir şey söyleyeceğim. Maalesef kamu kurumlarında genelde mantık hep şudur; 'devletin malı deniz, yemeyen domuz'. Devletin malını kimse aynı hassasiyetle ele almıyor. Özel sektör öyle değil. Özel sektör, 'ben burada ne kadar zarar ederim' onu hesaplıyor. Biz özelleştirmede çok ciddi mesafeler aldık. Slovenya bu konuda atacağı adımlarla gücüne güç katacak. Bundan hiç endişeniz olmasın. Türkiye küresel ekonomik krizden en hızlı çıkan ülkeler arasında olmuştur. Dünyada yükselen güçler arasındayız.”

BİR BÖLÜMÜ MUHAKKAK KALMALI

Finans sektörünün tamamen özelleştirilmemesi tavsiyesinde bulunan Erdoğan, "Efendim, elektriği özelleştirmeyin, telefonu sakın ha özelleştirmeyin. Finans sektörünü sakın ha özelleştirmeyin'. Ben şunu söylerim; bir bölümü muhakkak kendinizde kalmalı. Ama belli oranda özelleştirmeyi yapmakta fayda var. Tamamını da özelleştirdiğiniz zaman bu defa, piyasayı tamamen onlar balanse etmeye kalkarlar. Tamamen piyasanın hakimi haline gelirler. O zaman ciddi sıkıntılar başlar" diye konuştu.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.