Danimarka vatandaşlığına geçen göçmenler için tören düzenlendi

  DIŞ HABER -  Danimarka Parlamentosu vatandaşlığa geçen göçmenler için tören düzenledi. Ünlü Danimarka gruplarının sahne aldığı törende Başbakan Helle Thörning Schmidt oturduğu yerden şarkılara eşlik etti. Danimarka Parlamentosu...

27 Nisan 2015 Pazartesi 16:51
Danimarka vatandaşlığına geçen göçmenler için tören düzenlendi






  DIŞ HABER - 

Danimarka Parlamentosu vatandaşlığa geçen göçmenler için tören düzenledi. Ünlü Danimarka gruplarının sahne aldığı törende Başbakan Helle Thörning Schmidt oturduğu yerden şarkılara eşlik etti.

Danimarka Parlamentosu vatandaşlığa geçen göçmenler için tören düzenledi. Başbakan Schmidt’in müziklerle coştuğu törende, Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yıldız Akdoğan, Sosyalist halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç ve Liberal Parti Milletvekili Fatma Öktem de hazır bulundular. Törene katılan yeni Danimarka vatandaşı göçmenler Danimarka bayrakları ve meyve sepetleri ile karşılandılar. Törende konuşan Meclis Başkanı Mogens Lykketoft, vatandaşlığa geçen göçmenler için 10’uncu kez tören düzenlendiğini belirterek “meclisteki en güzel gün vatandaşlık töreni düzenlenen günler. Aramızda bu kadar çok yeni Danimarka vatandaşını görmek çok güzel. Sizler buraya çeşitli şartlar altında geldiniz. Bazılarınız savaştan kaçtı, bazılarınız siyasi nedenlerle, bazılarınız da ekonomik nedenlerle geldiniz. 1849’da zamanın kralı, yönetimi halkına bıraktı. Belki hemen demokrasi olmadı ama tohumları atıldı. Hepimiz demokrasi ve halk yönetimine katkıda bulunduk. Sadece seçimlerde değil günlük yaşamımızda da. Bizler hepimiz çeşitliliği kabul ettik. Sizler Danimarka vatandaşlığını tercih etmekle Danimarkalı olmak istediğinizi gösterdiniz” dedi.

VATANDAŞLIĞA GEÇSİNLER

Törenden sonra ’ya konuşan Başbakan Helle Thörning Schmidt, “Bugün çok güzel bir gün geçirdik. Bu kadar çok insanın Danimarka vatandaşı olması çok güzel. Hepimizin birbirimizden beklentimizi var. Danimarka vatandaşı olmayanlara da bir an önce vatandaşlığa geçmeleri tavsiyesinde bulunuyorum. Çalışarak Ülkemize ve topluma katkıda bulunsunlar” dedi.

Meclis Başkanı Mogens Lykketoft da ’ya özel açıklamada bulunarak “her yıl bu kadar çok insana Danimarka vatandaşlığına hoş geldiniz demek çok güzel. Danimarka vatandaşı olmak için, nasıl bir giyimi, işi, makamı olması önemli değil. Kendisini Danimarka vatandaşı hisseden her kes vatandaşlığa geçebilir. Bugün burada olanlar Danimarkalılara tanınan hakların tamamını elde ediyorlar. Örneğin önümüzdeki genel seçimlerde oy kullanabilecekler” dedi. Eğitim bakanı Christina Antorotti de vatandaşlık törenin Danimarka’daki demokrasinin en güzel örneği olduğunu söyledi.

DANİMARKA VATANDAŞLIĞI SAYESİNDE MİLLETVEKİLİ OLDUK

Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Çekiç, ’ya yaptığı açıklamada, 17 yıl önce kendisinin de aynı heyecanı yaşadığını ve Danimarka vatandaşı olması sayesinde bugün milletvekili olarak görev yapabildiğini söyledi. Çekiç, Türklere vatandaşlığa geçerek Danimarkalılara tanınan tüm haklardan yararlanmaları tavsiyesinde bulundu. Sosyal Demokrat Yıldız Akdoğan da Türklere çifte vatandaşlık hakkından yararlanmaları çağrısında bulunarak “bu tören ilk kez Kopenhag belediyesinde düzenlenmişti o zaman Mecliste de düzenlenmesi gerektiğini söylemiştim ve bugün artık mecliste kutlanıyor. Türkler Danimarka vatandaşı olup daha çok hak kazansınlar” dedi. Liberal Partili Fatma Yeliz Öktem de, “her yıl bu tören düzenlendiğinde benim vatandaşlığa geçişim aklıma geliyor ve duygulanıyorum. Temmuz ayından sonra çifte vatandaşlık hakkı tanındı bizim partimizin baskılarıyla mümkün olan bu haktan Türkler yararlansınlar ama gerçekten Danimarka’yı benimseyenler bunu yapsın. Vatandaşlık en temel ihtiyaçtır ve mutlaka avantajı çoktur” dedi.

Törende, göçmen asıllı Simona Abdallal darbuka resitali ile büyük alkış toplarken, Shaka Loveless ve Folkeklubben grupları da müzikleriyle başta Başbakan Schmidt olmak üzere davetlileri coşturdular. Yeni Danimarka vatandaşları daha sonra meclis binasında siyasi partilerin yöneticileri tarafından ağırlandılar, meclisin ve partilerin çalışmaları hakkında bilgi edindiler. Yıldız Akdoğan Başbakan Shmidt ile parti salonunda davetlilere kırmızı gül dağıtıp poz verirken, Fatma Yeliz Öktem de parti salonunda yeni Danimarkalılarla sohbet edip sorularını yanıtladı. Tören benim güzel ülkem Danimarka şarkısının ayakta söylenmesi ile son buldu.

Görüntü dökümü:

-Konukların gelişi, karşılanışları


-Anons

-Meclis Başkanı Mogens Lykketoft ’ya konuşuyor

-Özlem Çekiç ve Yıldız Akdoğan ’ya konuşuyorlar

-Tören Meclis başkanı konuşma yapıyor

-Sıralarda Başbakan Schmidt, Özlem ve Yıldız

-Müzik gösterileri

-En son benim güzel ülkem şarkısı birlikte söyleniyor

-Yıldız Akdoğan ve Başbakan Schmidt

-Başbakan Schmidt ’ya konuşuyor

-Parti salonları ve yeni Danimarkalılarla resim çekilen liderler

-Fatma Yeliz Öktem ’ya konuşuyor

Haber-Kamera: Ünsal TURAN / KOPENHAG ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.