Danimarka'da Hz. Muhammed'e atfen çizilen karikatürlerinin din kitaplarında yer alması istendi

DIŞ HABER - Danimarka'da Hz. Muhammed'e atfen çizilen karikatürlerinin din kitaplarında yer alması istendi Ünsal TURAN / KOPENHAG () DANİMARKA Din Dersleri Öğretmenleri Derneği, Hz.Muhammed'e atfen çizilen ve büyük tepki çeken karikatürlerinin...

09 Mart 2015 Pazartesi 13:24
Danimarka'da Hz. Muhammed'e atfen çizilen karikatürlerinin din kitaplarında yer alması istendi






DIŞ HABER - Danimarka'da Hz. Muhammed'e atfen çizilen karikatürlerinin din kitaplarında yer alması istendi Ünsal TURAN / KOPENHAG () DANİMARKA Din Dersleri Öğretmenleri Derneği, Hz.Muhammed'e atfen çizilen ve büyük tepki çeken karikatürlerinin din dersleri kitaplarında yer alması önerisinde bulundu. Dernek Başkanı Jon Rydahl, resmi televizyon kanalı DR'ye yaptığı açıklamada "Hz.Muhammed karikatürleriyle ilgili kriz bize göre ülkemizdeki din eğitiminde yer alması gereken bir konudur. Karikatürlerin yayınlanmasının ardından geçen 10 yıla rağmen konuyla ilgili bir ders kitabının basılmamış olması şaşırtıcı. Kitabın, dinler ve inançlar arası anlayışa katkıda bulunacağına inanıyoruz. Hz.Muhammed karikatürleri, dini tepkiler nedeniyle başlangıçta sosyal bir soruna dönüştü. Bu konuda ders vererek inanç ve duygu arasındaki farkı öğrencilere anlatmak mümkün. Böylece öğrenciler de tepkinin ardında dinsel mi yoksa siyasi mi motivasyon var daha kolay anlayacaklar" dedi John Rydahl, karikatür kriziyle ilgili konular öğrencilere küçük yaşta öğretilmedikçe din eğitiminde eksiklik yaşanacağını öne sürdü. Rydahl, bazı öğretmenlerin konuya kendi yorumlarını katabilecekleri veya ekleme yapabilecekleri konusundaki eleştirilere de "Öğretmenlerin ilave yapmaları zor" şeklinde cevap verdi. Jonh Rydahl, amaçlarının kimseyi kırmak olmadığına dikkat çekerek "Böylece karikatür krizi sorununu daha medeni şekilde ve diyalogla çözmüş oluruz. Şayet konu din ders kitaplarına girerse, Hz.Muhammed karikatürü çizmenin neden hakaret içerdiğine de bir cevap bulmuş oluruz. Bu konuda konuşmak isteyen çok insan olduğuna eminim" dedi. Tarih Öğretmenleri Derneği başkanı Dennis Horn Garden Jakobsen ise karikatürlerin din kitaplarında yer almasının iyi bir öneri olmadığını söyledi. Jakobsen, karikatürlerin din kitaplarında yer alması durumunda ifade ve basın özgürlüğü tartışmalarının rahat yapılamayacağını, bazı öğrencilerin de bundan rahatsız olacaklarını söyledi. Muhafazakar parti ve aşırı sağ Danimarka Halk Partisi öneriye sıcak bakarken, Birlik Listesi siyasetçilerin konuya karışmasının doğru olmadığını savundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.