Danimarka’daki Türkler oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu

  DIŞ HABER - -Seçmenler Türk konsolosluğunun önünde halaylar çekti DANİMARKA’da yaşayan Türkler 7 Haziran seçimleri için sandık başına akın ediyor. Ülkenin Jylland yarım adası ve Fyn adasından otobüslerle Kopenhag’daki...

25 Mayıs 2015 Pazartesi 11:33
Danimarka’daki Türkler oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu






  DIŞ HABER -

-Seçmenler Türk konsolosluğunun önünde halaylar çekti

DANİMARKA’da yaşayan Türkler 7 Haziran seçimleri için sandık başına akın ediyor. Ülkenin Jylland yarım adası ve Fyn adasından otobüslerle Kopenhag’daki Türk konsolosluğuna gelen seçmenler, büyükelçiliğin bulunduğu caddeyi şenlik alanına çevirdiler. Sandık sayısının azlığı nedeniyle içeriye 5’er kişilik gruplar halinde alınan seçmenler, dışarıda uzun kuyruklar oluşturarak, sabırla oy kullanmayı beklediler. Oylarını kullananlar ise araçlarından yükselen müzik sesleriyle halaylar çektiler.

Seçmenlerin en büyük arzuları ise Türkiye’deki yüzde 10’luk seçim barajının yıkılmasıydı. Oy kullanmak için konsolosluğa gelenlerden İshoj şehri Belediye Meclisi Üyesi Bayram Yüksel “Oy kullanmak için geldim ama kuyrukta bekliyorum. Herkes seçim hakkını kullanmak istiyor ama maalesef biraz daha organize olunabilse belki bu kadar kuyruk sıkıntısı yaşanmazdı” derken, Yusuf Serin, Fyn adasındaki Odense şehrinden 2 otobüsle yaklaşık 110 kişi olarak geldiklerini belirterek “Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle kıyaslarsak oy kullanmaya duyulan ilgi oldukça fazla. Avrupa genelini aldığımızda halen daha oy kullanma oranının düşük olduğunu duyuyoruz. Seçim güvenliği açısından endişelerimiz var ama verdiğimiz oyları denetlemeye, sayısını kontrol altında tutmaya çalışıyoruz” dedi. Danimarka HDP koordinatörü Feti Baran, oy vermeye otobüslerle, Horsens, İkast, Odense gibi uzak şehirlerden geldiklerini belirterek “Buraya halkımız HDP demek için geldi. Seçmenlere su, kahve ve yiyecek dağıtıyoruz. Burada bir şenlik havası yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaz tatili nedeniyle bu kalabalık yoktu ama bu kez daha bilinçliyiz. Şimdi yoğun bir ilgi var. Biz seçim güvenliğinin olmadığına inanıyoruz onun için de oylarımıza sahip çıkmak için burada nöbet tutuyoruz” dedi.

CHP adına sandık gözlemcisi olarak görev yapan iş adamı Bekir Yıldız, oy vermeye ilginin çok fazla olduğunu belirterek “Şu ana kadar oy verme işlemi ve katılım umduğumuzdan çok daha iyi gitti. Bu kadar katlım olması bizi duygulandırdı. Oyların bulunduğu sandıklar her gün boşaltılıyor ama sayılmıyor. Hepsi 7 Haziran’da Türkiye’ye gönderilerek oradaki oylarla birlikte sayılacak. Oy kullanma işlemi burada olduğu gibi diğer adalarda da yapılabilse daha iyi olurdu” diye konuştu.

Oy vermeye gelen seçmenler, oy pusulalarında damga vurulan dairenin çok küçük olduğu ve damganın dışa taşması durumunda sayılmama rizikosu olduğunu dikkat çekerek, eski sistemle oy kullanmayı tercih ettiklerini söylediler. Seçmenler ayrıca kapıda kadın ve erkek olarak ayrılmayı da gereksiz bularak eşleri ile gelenlerin birbirini beklemek zorunda bırakıldıklarını söylediler. Oyunu kullananlardan Aysel Aydın “oy kullanmak çok güzel bir duygu. Ben Danimarka vatandaşı olmadığım için ülkemdeki seçimlerle ilgili oy kullanabilmek çok güzeldi. Ülkem, yarınlar, demokrasi, barış adına ve ülkemin gelecekteki huzuru için oyumu kullandım” dedi. Fecire Çetinkaya. Bir bayram havası içinde oy kullandıklarını belirterek “Danimarka’da ilk kez bu kadar kalabalık bir şekilde, Türkiye’deki barajları aşmak, Türkiye’nin gidişatına son vermek amacıyla büyük arzu ile oyumuzu kullandık. Burada kuyruk beklemeye değer bence. Halkımız çok duyarlı. İnşallah Türkiye’yi karanlıklardan kurtaracağız. Sonuç iyi olacak” şeklinde konuştu. Odense şehrinden oy kullanmak için gelen Hülya Serin “Türkiye’de seçim barajının aşılması, oradaki demokrasiye katkıda bulunmak için geldik. Ülkemize hayırlı olsun” dedi.


Görüntü dökümü

-Belediye Meclisi Üyesi Bayram Yüksel , Yusuf Serin ve Feti Baran sırasıyla ’ya konuşuyorlar.

-Halay çekenler, kuyrukta bekleyenler

-Oy verme işlemi ve sandık gözlemcisi Bekir yıldız ’ya konuşuyor, oy verme işlemi

-Dışarıda kuyrukta bekleyenler ve sırayla Aysel Aydın, Fecire Çetinkaya, Hülya Serin ’ya konuşuyorlar.

Haber-Kamera Ünsal TURAN KOPENHAG ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.