'ebru' Dünya Kültürel Miras Listesine Girdi

Gülten ÖZBEY/ PARİS,(Fransa),() - EBRU sanatı UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi.  Paris'teki UNESCO Merkez binasında 190 ülkenin 24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında katıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras...

27 Kasım 2014 Perşembe 23:28
'ebru' Dünya Kültürel Miras Listesine Girdi






Gülten ÖZBEY/ PARİS,(Fransa),() - EBRU sanatı UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi. 
Paris'teki UNESCO Merkez binasında 190 ülkenin 24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında katıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite toplantısında ebru sanatı dünyanın ortak mirası olarak kabul edildi. Büyükelçi Botsalı teşekkür konuşmasında, Anadolu'nun bağrından süzülüp asırladır halk kültürünun ayrılmaz parçası ve Türk kültür mirasının mücevheri olan ebru sanatının gökkuşağı gibi güzellikleri birleştirdiğini ve toplumun farklı renklerinin armonisi sayılabileceğini belirtti. Botsalı, "Çok gururluyuz. Türkeye’nin bu pozitif imajını, diyalog kuran medeniyet sermayesini hazinesini bütün dünya ile paylaşıyoruz. UNESCO bugün Türkiye’nin dünya nazarında itibarının en yüksek olduğu organlardan birisidir. Aynı zamanda UNESCO’nun dünya adına hareket eden 24 kişilik üyesinden birisi de olmak özel bir imtiyazdır" dedi.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Paris'te devam eden 9. toplantısında 26 Kasım Çarşamba günü Ermenistan tarafından sunulan Lavaş Ekmeği ve Azerbaycan tarafından sunulan el işi örtü çevreleri Kelaghay dosyalarını kabul edildi. Türkiye'nin de dahil oldugu Güneydoğu Avrupa ülkelerinin çok uluslu Hıdrellez ve Sen George şenlikleri dosyasının mükemmelleştirilerek, bir sonraki toplantıda ele alınacağı belirtildi. 

Çarşamba günü toplantının öğleden sonraki oturumunda İran'ın yağmur duası (Baran Khahi) dosyası ertelenirken, Kazakistan ve Kırgızistan'ın Dombra dosyasi insanlık mirasi listesine eklendi. Kazakistan ve Kırgızistan'ın ortaklaşa sundukları göçebe çadırı Yurt dosyası da dünya somut olmayan kültürel miras temsil listesine kaydedildi.
UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, sekretaryanın Ermenistan ve Azerbaycan delegasyonlarıyla lavaş konusunda diyalog sürdürdüğünü, bu çerçevede Ermenistan tarafının dosyanın adının Ermeni Lavaş ekmeği yerine Ermenistan'da lavaş olarak değiştirilmesini kabul ettiğini, karar metninde lavaşın bölgede ve bölge ötesinde başka toplumlarca da paylaşılan bir kültürel miras unsuru olduğu ibaresine yer verildiğini belirtti.
Büyükelçi Botsalı, günlük yaşam geleneklerinde lavaş ekmeği bulunan ülkeler bu konuda çok uluslu bir dosya sunma projesi üzerinde çalışma kararı aldıklarını, Azerbaycan, Türkiye, Afganistan, Özbekistan ve Kazakistan heyetlerinin bu amaçla Paris'te bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.