(GENİŞ HABER) Emine Erdoğan Kazakistan’da ‘dombra’ dinledi

Özgür ALTUNCU/ASTANA, ()- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Astana’da ilk olarak Aljir Anıtı ve Müzesi’ni ziyaret etti. Kazakistan Akademik Millî Kütüphanesi’nde incelemelerde...

16 Nisan 2015 Perşembe 15:57
(GENİŞ HABER) Emine Erdoğan Kazakistan’da ‘dombra’ dinledi






Özgür ALTUNCU/ASTANA, ()- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Astana’da ilk olarak Aljir Anıtı ve Müzesi’ni ziyaret etti. Kazakistan Akademik Millî Kütüphanesi’nde incelemelerde bulunan Emine Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü kursiyerleri ile yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Kazakistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, başkent Astana’da ilk olarak Aljir Anıtı ve Müzesi’ni ziyaret etti.

ALJİR ANITI VE MÜZESİ

Müze, Stalin döneminde istihbarat teşkilatı tarafından imzalanan kararla “vatan haini” ilan edilen siyasetçi, sanatçı, devlet adamı, yazar gibi şahsiyetlerin eşlerinin 5 ila 8 yıl arasında değişen zamanlarda kaldığı hapishanenin yerine yapıldı. 1 ila 3 yaş arasında değişen çocuklarıyla beraber eski Sovyetler Birliği’ne üye 15 ülkeden trenle getirilen 18.000 kadından 8.000’inin zor şartlarda yaşadığı hapishanede 7’si Türk 63 uyruktan kadın bulunuyordu.

Ziyareti sırasında yetkililerden müze hakkında bilgi alan Emine Erdoğan, insanlık tarihi adına utanç verici bu hadisenin unutulmayarak mekânın müzeye dönüştürülmesinin anlamlı olduğunu ifade etti ve müzenin yeni kuşakların bilinçlenmesine vesile olacağını dile getirdi.

EMİNE ERDOĞAN, MİLLÎ KÜTÜPHANE’DEKİ TÜRKİYE KÜTÜPHANESİ BÖLÜMÜNÜ GEZDİ


Emine Erdoğan, müzenin ardından Kazakistan Akademik Millî Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Yunus Emre Enstitüsü’nün 100 Türkiye Kütüphanesi projesi kapsamında kurduğu Türkiye Kütüphanesi katını gezen Emine Erdoğan, Türk dili, tarihi ve kültürü üzerine araştırma yapan akademisyenlerin yararlandığı kitaplar hakkında bilgi aldı. Emine Erdoğan, kütüphane içinde, yüksek lisans ve doktora çalışması yapan kadın akademisyenlerin çocuklarını bırakabilecekleri kreş dolayısıyla yetkilileri tebrik etti ve “Kadınların kariyer yapmaları ve akademik birikim kazanmaları adına çok önemli bir hizmet” dedi.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ KURSİYERLERİ İLE BULUŞMA

Kütüphane ziyareti kapsamında Kazakistan’ın en tanınmış Türkologlarından Mirzatay Josdasbekov’un kütüphaneye bağışladığı eserlerden oluşan özel bölümde Türkoloji bölümü akademisyenleri, öğrencileri ve Yunus Emre Enstitüsü kursiyerleri ile yuvarlak masa toplantısı yapan Emine Erdoğan, bizzat Josdasbekov’dan Türkoloji çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Emine Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü yetkililerinin de bir sunum yaptığı toplantıda Türkoloji Bölümü’nden bir öğrencinin okuduğu Yahya Kemal şiirini dinledi. Toplantıda ayrıca Dombra şarkısının söz yazarı ve bestecisi Arslan Sultanbekov Dombra şarkısını icra etti. Emine Erdoğan, kütüphaneye Türkçe yazma eserlerden oluşan bir kitap seti hediye etti.

Emine Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı’nın eşi Hülya Çavuşoğlu, Tarım Baknının eşi Yasemin Eker ve Ulaştırma Bakanı Nesrin Bilgin eşlik etti.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.