Halep'te son durum; İranlı milisler ateşkesi bozdu, katliam endişesi

Suriye ordusu Halep'in büyük bölümünü denetim altına almasının ardından ilan edilen ateşkesi İranlı milisler ve Suriye ordusu bozdu, insani koridor tamamen kapatıldı

13 Aralık 2016 Salı 19:39
Halep'te son durum; İranlı milisler ateşkesi bozdu, katliam endişesi






Halep'te son durum; İranlı milisler ateşkesi bozdu, katliam endişesi

Suriye'de son durum, Rejim güçleri ile muhalifler arasında çatışmalar, Türkiye'nin arabulucuğuyla durduruldu. Öncelikle sivillerin tahliyesi ardından muhalif güçlerin tahliyesi yapılacak. Akşam saatlerinde ilan edilen ateşkes yürürlüğe girdi.

DÜN SİVİL İNFAZLAR YAPILDI

Esed rejiminin yoğun saldırısı altında Suriye'nin Halep kentinde ateşkes için anlaşmaya varıldı, ancak İranlı milisler ilan edilen ateşkesi bugün bozdu. İnsani yardım koridoru tamamen kapandı. Türkiye, rejime destek vermek için gelen ve çok sayıda katliama imza atan İranlı milislerin bölgeden derhal çekilmesi için diplomatik temas başlattı.

DÜN İNSANİ TAHLİYE KORİDORU AÇILMIŞTI

Muhaliflerin kontrolündeki 6 kilometrekarelik yerleşim alanının farklı noktalarına, 40 dakika içerisinde onlarca top ve havan mermisi düştü.

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari de "Ateşkes ve tahliye mutabakatının ardından yaralılar çıkış noktalarına kadar ulaştı ama bu noktalar kapalıydı. Şu ana kadar hiçbir yaralı çıkış yapmadı. Şu anda saldırılar çok şiddetli, her türlü ağır silahla sürüyor. 40'tan fazla yaralı var." dedi.

UÇAKLAR BOMBALAMAYA BAŞLADI

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'te savaş uçaklarının da hava saldırılarına başladığını bildirdi.

ÇAVUŞOĞLU: TACİZ ATIŞLARI OLUYOR, TAHLİYE TAM ANLAMIYLA GERÇEKLEŞEMEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili açıklamada bulundu:

"Görüşmeler yoğun bir şekilde devam ediyor. Dün itibarıyla bir anlayış ortaya çıkmıştı: Öncelikle sivillerin buradan çıkarılması ve ihtiyaçların karşılanması. Bu anlaşma çerçevesinde bazı adımlar atıldı. Rejim ve bazı ayrı gruplar buna engel olmaya çalışıyor. Burada Rusya var, İran'ın desteklediği güçler ve tabii ki rejim var. Böylesi insani konuda bile bizim hislerimiz; hiç kimse topu başkasına atmasın. Bu anlaşmanın uygulanması gerekiyor. Bundan 10 gün önce de buna benzer bir anlaşma sağlamıştık, vesile olmuştuk. Maalesef bu anlaşma da istediğimiz gibi uygulanmadı. Burada bir dram var vahşet var. Artık kimse kimseye suç atmasın, burada herkes sorumludur, vebali herkesindir."

"Biz ateşkesin sağlanması ve anlaşma çerçevesinde insanların buradan çıkarılması konusunda adımlar attık. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Lavrov'la ve İran Dışişleri Bakanı'yla bugün öğle civarında tekrar görüşeceğiz. Umarım herkes buna riayet eder."

"Engellemeler sebebiyle değişik yerlerden bazı taciz atışları oluyor. Tam anlamıyla tahliye gerçekleşemedi ama hazırlıklarımız tamam."

DÜN GECE NELER OLMUŞTU?

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı.

Ateşkesle ilk etapta kuşatmadaki sivillerin güvenli şekilde tahliyesi öngörülüyor.

Halep’in doğusundaki silahlı muhalif grupların verdiği bilgiye göre, Rusya ile öğleden sonra başlayan ve 19.00 sularında sonuçlanan görüşmelerde, kuşatma altındaki bölgede bulunanların güvenli şekilde tahliye edilmesi konusunda mutabakata varıldı.

İLK ETAPTA SİVİLLER ÇIKACAK

Mutabakata göre, ilk etapta bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısına çıkarılmasına öncelik verilecek. Bu amaçla bölgeye sivilleri taşıyacak otobüsler gönderildi.

Taraflar arasındaki uzlaşma, ikinci etapta, kent merkezinin doğusundaki silahlı muhaliflerin de güvenli şekilde tahliyelerini öngörüyor. Muhalif grupların büyük bölümünün kentten ayrılmayı kabul ettiği öğrenildi.

ATEŞKESE TÜRKİYE ARABULUCULUK ETTİ

Halep’in doğusunda muhalifler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında varılan ateşkes ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti.

OTOBÜSLER HALEP'İN DOĞUSUNDA

Halep’in doğusundaki sivilleri güvenli şekilde tahliye edecek otobüsler bölgeye ulaştı.

BM GENEL SEKRETERİ BAN: BU ÇABALARI DESTEKLİYORUZ

BM Genel Sekreteri Ban yaptığı açıklamada "Halep'te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz." dedi.

RUSYA'DAN HALEP AÇIKLAMASI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Suriye'nin Halep kentinde muhalif güçler ve rejim arasında ateşkes sağlandığını teyit ederek, muhaliflerin birkaç saat içinde Halep'ten ayrılacağını, sivillerin rejimin koruması altında olduğunu ve kentten ayrılmalarına gerek olmadığını söyledi.

Churkin, BM Güvenlik Konseyi'ndeki Halep toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandığını teyit eden Churkin, "Muhalifler, birkaç saat içinde Halep'ten ayrılacak, siviller hükümet kontrolü altında ve kentten ayrılmalarına gerek yok." dedi.

Öte yandan, BMGK da Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar nedeniyle acil toplandı.
Son Güncelleme: 14.12.2016 16:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.