Halep'te Son durum; İranlı milisler, Sırp çetnikler gibi

Halep'te Türk Kızılayı tarafından yürütülen tahliye operasyonu Rus askerlerinin sağladığı koruma ile yeniden başladı. İranlı askerlerin açtığı ateş sonucu 4 sivil hayatını kaybetti.

15 Aralık 2016 Perşembe 11:36
Halep'te Son durum;  İranlı milisler, Sırp çetnikler gibi






Halep'te Son durum;  İranlı milisler, Sırp çetnikler gibi

Suriye ve Irak topraklarında Türkiye'yi Şii çemberi içine almaya çalışan İran yönetimi, Suriye'de kendi dindaşlarına tıpkı Bosna Hersek'te binlerce Boşnağı katleden Sırp keskin nişancılar gibi tuzak kuruyor Son olarak Doğu Halep'te yeni ateşkesin sağlanmasının ardından yaralıları tahliye eden ilk konvoy yola çıkmıştı fakat Şii milislerin saldırısının ardından konvoy geri dönmek zorunda kaldı.

Hastaları ve yaralıları taşıyan konvoya İranlı askerler saldırdı. Yaralıya, hastaya bile kalleşçe saldıran İranlı milislerin bu tavrı akıllara Rumların, Bulgarları, Sırpların Balkanlarda müslüman Türk ve Boşnak ve Arnavutlara yönelik katliamlarını getirdi.
Türk Kızılay'ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık tahliye için kalabalık bir heyet ile Halep'in doğusunda bekleyişini sürdürüyor. Türk Kızılay'na Rusya'ya bağlı askerler koruma kalkanı oluşturdu.


Rusya, konvoyda 20 otobüs ve 10 ambulans bulunduğunu, Rus askerlerin Halep'ten İdlib'e giden konvoya eşlik edeceğini ve tahliye sürecinin video kamera ve İHA aracılığıyla izleneceğini kaydetti.

Suriyeli bir yetkili, doğu Halep'te muhaliflerin tahliyesini organize eden operasyonun başladığını bildirdi.

Uluslararası haber ajanslarına konuşan yetkili, "Doğu Halep'ten muhaliflerin tahliyesini organize eden operasyon başladı" diye konuştu.

Öte yandan Reuters'ın görgü tanığı sabahın erken saatlerinden beri bölgede çatışma sesleri duyulmadığını aktardı.

Suriyeli muhaliflerden bir yetkili ise Halep'te yeni bir ateşkesin sağlandığını ve tsi 03.30 itibarıyla devreye girdiğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaralılardan oluşan ilk konvoyun doğu Halep'ten batıya doğru hareket ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İdlib ve Türkiye tarafında tüm tedbirleri aldık. Kardeşlerimizi bekliyoruz" dedi.

Şİİ MİLİSLER KONVOYA ATEŞ AÇTI

Halep'te İran komutasındaki Şii milisler, kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açtı. Saldırıda 4 sivil hayatını kaybetti.

Saldırıda yaralananlar sahra hastanesine götürülerek tedavi altına alındı

Halep'teki kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere otobüslere bindirilen sivillerin bulunduğu araç konvoyu, Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasına yaklaşarak beklemeye başladı.

Bu sırada İran komutasındaki Şii milislerin cephe hatlarından keskin nişancılar, sivillerin üzerine ateş açtı.

Saldırıda, 4 sivilin öldüğü bildirildi.

Halep'in doğusundaki sivillerin ilk grubunu tahliye etmesi öngörülen konvoy, İran komutasındaki milislerin saldırması üzerine geri döndü.

ANKARA'DA HALEP TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, düzenlediği basın toplantısında özellikle Halep'teki son gelişmelere ve Ankara'daki diplomasi trafiğine dair bilgi verdi.

Müftüoğlu, bu sabah tahliye sürecinin başladığını ancak tahliye edilen ilk grubun saldırıya uğradığını belirtti. Müftüoğlu, saldırıyı kimin gerçekleştirdiği konusunda henüz sahadan bir bilgi yansımadığını fakat 1 ölü ve 4 yaralı olduğunu aktardı.

Türkiye'nin yaşadığı diplomasi trafiğine dikkat çeken Müftüoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif arasında toplam 4 telefon konuşması yapıldığını bildirdi.

İran'ın ateşkesle ilgili dün sunduğu şartlarla ilgili olarak Müftüoğlu, bu şartların Halep'le birlikte ele alınmasının yanlış olacağını, her koşulun tek başına ele alınması gerektiğini ancak İran'la görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Çavuşoğlu dün, Moskova'da 27 Aralık'ta bir zirve gerçekleştirilmesi öngörüldüğünü duyurmuştu.

Zirvenin önemli olacağını söyleyen Müftüoğlu, sadece Türkiye Rusya ve İran'ın katılacağını açıkladı.

Müftüoğlu, silahlı muhaliflerin İdlib'e gidip gidemeyeceği konusunda ise henüz bir netlik olmadığını bildirdi.

"TSK HEYETİ GEÇEN HAFTA MÜNBİÇ'E GİTTİ"

Müftüoğlu, Münbiç'e geçen hafta TSK heyetinin gittiğine yönelik bilgiyi doğruladı. Ancak Münbiç'te herhangi bir YPG'li olduğu sürece El Bab'tan sonra hedefin Münbiç olacağını söyledi.
Son Güncelleme: 15.12.2016 12:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.