Irak'ta 'elektronik seçim hacklendi' iddiası

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefet çatısında yer alan Goran (Değişim) Hareketi, bugün ülkede genel seçimler için kullanılan elektronik sistemin hacklendiğini iddia etti.

05 Mayıs 2018 Cumartesi 17:29
Irak'ta 'elektronik seçim hacklendi' iddiası






Irak'ta 'elektronik seçim hacklendi' iddiası

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefet çatısında yer alan Goran (Değişim) Hareketi, bugün ülkede genel seçimler için kullanılan elektronik sistemin hacklendiğini iddia etti.

Goran Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, elektronik oy verme sisteminin hacklendiğini ve oyların elektronik düzlemde sayılması halinde sonuçları tanımayacaklarını duyurdu.

Elektronik sisteme hilelerin karıştırıldığını öne süren Goran Hareketi, oylarının başka bir siyasi partinin oylarıyla değiştirildiğini savundu.

SALDIRILAR GÜN BOYU SÜRDÜ

Irak'ta genel seçimler için oy kullanma süresi sona erdi. Kerkük yakınlarında El Kahn'da güvenlik güçlerine yönelik bombalı saldırıda üç kişi öldü. Saldırıyı DAEŞ üstlendi. Gün boyu gerçekleşen saldırılarda toplam ölü sayısı 9 olarak açıklandı. Irak'ta yapılan genel seçimlere katılım oranının yüzde 44,5 olduğu bildirildi.

Irak'ta genel seçimler için oy kullanma süresi sona erdi.

Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işleminin 18:00 itibariyle sona erdiği, seçim sandıklarının kapandığı belirtildi.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, DEAŞ'e karşı zaferin üzerindne bir yıl geçtikten sonra ilk Parlamento seçimini gerçekleştiren Irak'ı tebrik etti.

Kerkük'te Sünni Arap bölgesinde araç ile, parlamento seçimlerine yönelik önlem alan güvenlik güçlerine karşı bombalı saldırı gerçekleşti. İLki öğle saatlerinde gerçekleşen saldırıdan sonra ikinic saldırı Al Khan bölgesinde gerçekleştiridi. İki seçmen ve bir gözlemci öldü. Saldırıyı DAEŞ üstlendi.  Irak genelinde yarın yapılması planlan milletvekili seçimleri öncesi terör örgütü DEAŞ seçim merkezileri, seçmenleri ve adayları öldürmekle tehdit etmişti. Seçimde saldırılarda toplam ölü sayısı 9 olarak açıklandı.
AA'ya göre, Irak genel seçimlerinde Kerkük kentinde özellikle Türkmenlerden sandığa büyük ilgi olduğu belirtildi. DAEŞ tehdidinin son bulması ve kentteki güvenliğin Bağdat’a bağlı güçlerce sağlanması Kerkük’teki seçimlere katılıma oldukça olumlu yansıdı. Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve Türkmeneli bayrakları taşıyarak oy kullandı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki seçime katılım oranın yüzde 44,52 olduğunu belirtildi.

Seçimlerin resmi sonucunun ise yarın ya da bir sonraki gün açıklanacağı aktarıldı.

Kerkük'te Türkmenlere karşı seçim hilesi iddiasının da yasal yollardan takip edileceği ifade edildi.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, DEAŞ'e karşı zaferin üzerindne bir yıl geçtikten sonra ilk Parlamento seçimini gerçekleştiren Irak'ı tebrik etti

Başkent Bağdat'ta yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan seçimlere katılımın düşük olduğu gözlemlendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinde de seçime katılımın istenilen düzeyde olmadığı ifade edildi.

Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük'te ise durumun biraz daha iyi olduğu, özellikle Türkmenlerin sandıklara ilgisinin yer yer yüksek olduğu belirtildi.

Son Güncelleme: 18.05.2018 20:00
Anahtar Kelimeler:
Elektronik Seçim
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.