Iraklı doktora öğrencisi ‘‘Türk Miras Kurumu’’ kurdu

 Aynur TATTERSALL LONDRA () - İngiltere’nin dünyaca ünlü üniversitelerinden Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Bölümü’nde (SOAS) doktora eğitimi gören Iraklı sanat tarihi öğrencisi Siba Aldabbagh, ‘‘Türk...

09 Mart 2015 Pazartesi 23:52
Iraklı doktora öğrencisi ‘‘Türk Miras Kurumu’’ kurdu






 Aynur TATTERSALL LONDRA () - İngiltere’nin dünyaca ünlü üniversitelerinden Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Bölümü’nde (SOAS) doktora eğitimi gören Iraklı sanat tarihi öğrencisi Siba Aldabbagh, ‘‘Türk Miras Kurumu’’nu kurdu. SOAS Üniversitesi’nde düzenlenen Çağdaş Türk Sanatları konulu konferansta tanıtılan Türk Miras Kurumu, Osmanlı ve Selçuklu Sanat Tarihi odaklı.

muhabirine konuşan Irak’ın tanınmış işadamlarından Numan Adabbagh’ın kızı Siba Aldabbagh (nam-ı diğer Hürrem), Türk Miras Kurumu’nun kuruluş amaçlarından birinin Çağdaş Türk Sanatı’nın tüm dünyada tanıtılması ve değerlendirilmesi olduğunu söyledi.

“DÜNYANIN TÜRKİYE’Yİ DAHA İYİ ANLAMASINA YARDIMCI OLMAK İSTİYORUM”

Türk sanat tarihi ile ilgili çalışmaların çoğunun Osmanlı ve Selçuklu Sanat Tarihi’ne odaklı olduğunu ifade eden Aldabbagh, küresel çağdaş sanat tarihi ile Türkiye’nin bağlantısını gün ışığına çıkarıp, İngiltere ve Avrupa’nın geri kalanında, Türk Kültür ve Mirasının farkındalığını sağlamayı amaçladığını belirtti. Aldabbagh, şöyle konuştu

“Dünya haritasında Çağdaş Türk Sanatları’nın yer edinmesi için sadece sanat piyasası açısından değil aynı zamanda akademik açıdan da diyaloğu teşvik etmeye çalışmamız gerekiyor. Türkiye’nin dünyada sanat yoluyla daha iyi anlaşılmasını istiyorum. Türkiye zengin bir kültüre sahip ve dünyada bu sadece akademik topluluklar tarafından biliniyor. Benim hayat amacım bunu değiştirmek.”

‘‘OKUTMAN VE KURATÖRLERE SPONSOR OLUYORUZ’’

Çağdaş Türk sanatçılarını Londra’ya getirerek sergiler ve konferanslar düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Aldabbagh, İngiltere üniversitelerinde Çağdaş Türk Sanatları üzerine eğitim vermek isteyen okutman ve küratörlere de sponsor olduklarını ifade etti.

HÜRREM SULTAN’DAN ETKİLENDİM

İngiltere’de yaşayan Türk toplumu ve sanat camiasının da yakından tanıdığı Siba Aldabbagh, Türkler arasında ‘‘Hürrem Sultan’’ olarak tanınıyor.

Türk vatandaşlarının kendisine ‘‘Hürrem Sultan’’ diye hitap etmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Aldabbagh, ‘‘Bana Hürrem Sultan diyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Hürrem ‘gülen’ demektir. Ben de sürekli gülen birisiyim. Zaten kendimi bir Türk kadını olarak görüyorum. Ama ben tarihteki Hürrem gibi değil, ondan daha iyi bir Hürrem olacağım. Şaka bir yana, Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorum. Ailem de Türk halkına büyük bir hayranlık duyuyor’’ dedi.

Türkiye’yi bir çok kez ziyaret ettiğini de belirten Aldabbagh, Türkiye’de sergi ve kültür merkezlerini gezerek sürekli bir bilgi alışverişi içinde olduklarını ifade etti.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.