İspanya seçimleinde iktidar partisi oy kaybediyor

  DIŞ HABER - Mehmet ÇİFTÇİ - MADRİD / () İspanya'da gerçekleşen belediye başkanlıkları ve özerk yönetim seçimlerinde iktidardaki Halk partisi (PP) büyük oy kaybetti. İspanya'da demokrasi tarihinden bu yana devam eden iki partili...

25 Mayıs 2015 Pazartesi 10:55
İspanya seçimleinde iktidar partisi oy kaybediyor






  DIŞ HABER -

Mehmet ÇİFTÇİ - MADRİD / ()

İspanya'da gerçekleşen belediye başkanlıkları ve özerk yönetim seçimlerinde iktidardaki Halk partisi (PP) büyük oy kaybetti. İspanya'da demokrasi tarihinden bu yana devam eden iki partili sistem büyük darbe alırken ülkede yaşanan ağır ekonomik krizle ortaya çıkan ve ilk defa seçimlere katılan akademisyenlerin kurduğu "Podemos" (Yapabiliriz) partisi ile 2006 yılında sadece Katalonya'da faaliyet gösteren ve ilk defa ülke genelinde seçimlere giren "Ciudadanos" (Vatandaşlar) partisi önemli başarı kazandı. İspanya'nın önemli kentleri olan Madrid, Barcelona ve Valencia gibi büyük metropollerde ise kadınlar yerel ve özerk yönetim seçimlerine damgasını vurdular.

Seçimlerin en büyük sürprizi ise Barcelona Belediye başkanlığında en fazla oy kazanarak birinci olan eski aktivistlerden ve Podemos'un desteklediği "Barcelona en Comu" adlı siyasi oluşumun adayı Ada Colau oldu. Colau İspanya'da inşaata dayalı ekonomik büyümenin yaşandığı dönemlerde bankalardan kredi çekerek ev sahibi olan ancak krizle birlikte aldıkları krediyi ödeyemeyerek bankalar tarafından evlerinden atılan kişilerin bir numaralı destekçisi olarak tanınıyordu.

İspanya'da 35 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde 2011 yılındaki son seçimlere göre PP ve PSOE'nin aldığı oyların toplamı yüzde 52 geriledi. Halen iktidarda olan Halk Partisi (PP) ülke genelindeki oyların yüzde 26'sını alarak belediye ve özerk yönetimlere en çok vekil yollayan parti olmasına rağmen 2011 yılında aynı parti yüzde 45'ler ile tüm İspanya yönetiminde söz sahibiydi. PP 13 özerk yönetimin 9'unda, ülke genelinde ise 31 büyük belediyede seçimleri kazandı ancak buraları tek başına yönetebilecek çoğunluğa ulaşamadı. Ana muhalefetteki PSOE 2011 yılına göre biraz oy kaybına uğramasına rağmen ülke genelinde yüzde 25 oy aldı. PSOE 2 özerk yönetimde ve 13 büyük şehirde 1. parti çıktı.

2011 yılına göre katılımın yaklaşık 2 puan düşüşte olduğu seçimlerde halkın sadece yüzde 64,77'si sandık başına gitti. İspanya'da pazar günü yapılan seçimlerin ortaya koyduğu panaromanın yıl sonunda gerçekleşecek genel seçimleri de etkilemesi bekleniyor. Ülkede son yapılan genel seçimlerde oyları adeta süpürerek tek başına iktidara gelen ve uyguladığı kemer sıkma politikaları ile halkın satın alma gücünü yarı yarıya düşüren Halk Partisi'nin oy kaybının bu seçimlerde de erimesine kesin gözüyle bakılıyor.

Son Güncelleme: 25.05.2015 11:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.